Akdeniz ülkelerinin aldığı önlemler ve Almanya’daki yansımaları…

Last Updated on 15 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

Almanların tercih ettiği Akdeniz destinasyonları hangi önlemleri aldı? Akdeniz ülkeleri turizmde geri dönüşü nasıl ve ne zaman gerçekleştirmeyi planlıyor? Almanlar, alınan bu önlemleri ve son gelişmeleri nasıl değerlendirdi?

Avrupa Komisyonu 13 Mayıs Çarşamba günü, AB Ülkeleri’nin sınır ötesi seyahatlere yeniden izin verilmesi, otellerin sıkı hijyen ve sosyal mesafe şartlarını yerine getirmeleri halinde yeniden açılmaları ve turizm destinasyonlarında tatillere yeniden izin verilmesi için yol haritası niteliğinde ön hazırlık planı sundu.

ALMANYA’DAN İLK ADIM

Alman İçişleri Bakanlığı, Lüksemburg sınırının 16 Mayıs Cumartesi günü yeniden açılacağını, bu kararı kısa bir süre sonra Danimarka sınırının açılmasının takip edebileceğini buna karşın Fransa, İsviçre ve Avusturya ile olan sınırların ise 15 Haziran tarihine kadar kapalı kalacağını duyurdu.

Diğer yandan Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 15 Haziran’a kadar geçerli olan küresel seyahat uyarısının Avrupa ülkelerinden başlayarak kademeli olarak kaldırılabileceğini söyledi. Heiko Maas, önümüzdeki birkaç gün içinde AB Ülkeleri’nin temsilcileriyle seyahat kısıtlamalarının kolaylaştırılması konusunda görüşmeyi planladığını açıkladı.

ÖNCE ALMANYA, SONRA…

Alman turizm yönetici ve profesyonelleri, bu yıl Almanların yaz tatilleri için ağırlıklı olarak iç destinasyonları ve güvenli gördükleri Almanya’nın kıyı şeridi destinasyonlarını tercih edeceklerini belirtiyor.

Bunun yanı sıra, Almanya’daki tatil noktalarının sonrasında Avusturya’nın; tatil için ilk olarak tercih edilecek yurt dışı destinasyon olacağı öngörülüyor.

Avusturya, otellerin ve diğer konaklama tesislerinin faaliyetlerine başlamalarından iki hafta sonra, 15 Haziran’da Almanya ile olan sınırını yeniden açmayı planlıyor. Alman tatilciler, Avusturya için büyük önem taşıyor; 2019 yılı geceleme rakamlarının üçte birinden fazlasını Alman turistler karşıladı.

AKDENİZ DESTİNASYONLARINDAN GÜVENLİ TURİZM KONSEPTİ

Alman turizm dergisi fvw, Akdeniz destinasyonlarında turizmde normalleşme süreci için alınan tedbir ve önlemleri, yaz sezonunun güvenli bir şekilde nasıl açılacağına ilişkin planlamaları ve turizm hareketlerinde planlanan başlangıç tarihlerini paylaştı.

fvw’nin haberinde İspanya, Portekiz, Yunanistan, Türkiye ve Mısır’ın aldığı önlemlere; Alman seyahat endüstrisi temsilcilerinin bu önlemlere ve ülkelerin aldığı kararlara ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Bu ülkelerin almış oldukları önlemlerin ve yapılan planlamaların, havaalanlarında, ulaşım araçlarında, otellerde ve restoranlarda yeterli sosyal mesafeyi korumaya, hijyen standartlarının iyileştirilmesine ve bu koşulların nasıl sağlanacağına odaklandığı belirtildi.

🇬🇷 YUNANİSTAN

Yunanistan, otel ve restoranların 1 Haziran’da açılmasının kararını alırken; 1 Temmuz itibariyle de yurt dışı turizm hareketlerini başlatıp, turistleri ağırlamayı planlıyor.

Yunan yetkililer, Avrupa Komisyonu’nun AB sınırları içerisinde seyahatlerin başlatılmasına yönelik kararını bekliyor. Bu beklentinin karşılanmaması halinde Yunan yetkililer, AB ülkeleriyle tek tek görüşmelerde bulunup; karşılıklı “turizm koridorları” oluşturmayı planlıyor.

🇹🇷 TÜRKİYE

Fvw haberinde, Türkiye’nin, turizmi mümkün olduğunca çabuk canlandırmak için 132 maddelik kapsamlı bir plan hazırladığını belirtti ve bu önlemlerin öne çıkanlarına yer verdi.

Önlemler, havaalanlarında ve otobüs transferlerinde sosyal mesafeyi koruma, açık büfe sunumlarında değişikliğe gidilmesinin yanı sıra otel odalarının dezenfeksiyonu, bir sonraki konukların odayı kullanmasına kadar 12 saatlik bir havalandırma sürecini içermektedir. Büyük ölçekli oteller genellikle %50 dolulukla hizmet verecektir.

“Türkiye’nin aldığı önlemleri tatilin her aşamasını kapsadığını ve önlemlerin kapsamlı” olduğunu belirten Bentour Reisen Almanya Müdürü Songül Göktaş-Rosati; “Türkiye’nin büyük ölçekli konaklama tesislerine sahip olmasının sosyal mesafe ve hijyen kurallarının uygulanması için bir avantaj olduğunu” söyledi.

FTI Group Türkiye Direktörü Hicabi Ayhan da “büyük otellerde bu sürecin yönetiminin daha kolay olacağına” dikkat çekti.

SunExpress Ticari Direktörü Peter Glade ise, “ilk grupta yer alan tatilcilerin eve dönüp hijyen ve sosyal mesafe önlemlerinin ne kadar iyi işlediğini yakın çevreleriyle paylaşmalarının ardından; diğer insanların da tatillerini planlamaya başlayacaklarını ve harekete geçeceklerini” belirtti.

🇪🇬 MISIR

Mısır’da oteller 1 Mayıs’ta %25 dolulukla çalışmak kaydıyla faaliyetlerine başladı. 15 Mayıs tarihinde ise doluluk oranı %50 seviyene çıkarılacak.

Uluslararası turistlerin Mısır’ı ne zaman tekrar ziyaret edebilecekleri ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, turizm hareketlerinin yeniden başlamasıyla hızlı bir geri dönüşün mümkün olduğuna inanıyor.

Schauinsland-Reisen Turizm Direktörü Andreas Rüttgers, “Mısır’ın Makadi Körfezi, Hurghada ve Marsa Alam gibi kendi içinde kapalı birçok turizm merkezi alternatifi sunmasının bir avantaj olabileceğine” işaret etti.

🇪🇸 İSPANYA

Covid-19 salgınından en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden biri olan İspanya’da durum belirsizliğini koruyor ve karantina önlemleri yavaş yavaş hafifletiliyor.

Bazı şehirlerde otellerin yeniden açılmasına izin verildi. Fakat turistik destinasyonlarda deniz tatili yapma imkanı çok uzak ihtimal olarak görünüyor.

İspanya Turizmden Sorumlu Devlet Sekreteri Isabel Oliver Sagreras ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Yabancı turistlerin geri dönüşü, öncelikle kısıtlamaların önemli bir kısmının kaldırılmasıyla mümkün olacak. Bu aşamadan sonra ilk etapta komşu ülkelerle anlaşmaya vararak turizmde geri dönüş için adım atılabilir.”

TUI CEO’su Fritz Joussen ise daha iyimser bir bakış açısına sahip.

TUI Group’un tatil destinasyonlarındaki sağlık koşullarını takip ettiğini ve “güvenli destinasyonlarda” tatil imkanı sunacaklarını ifade eden Fritz Joussen; “Mayorka’nın da ilk sıralarda yer aldığını bunun yanı sıra Yunanistan, Güney Kıbrıs, Hırvatistan, Bulgaristan ve Avusturya’nın da turizmde yeniden başlama sürecine iyi hazırlandıklarını” söyledi.

🇵🇹 PORTEKİZ

Portekiz’de incoming operasyonlar düzenleyen Portimar seyahat acentasının yöneticisi Oliver Zahn ise, yaz aylarında ülke genelinde iç turizmin canlanacağını, sonbahar aylarında ise uluslararası turizmin canlanmasını beklediğini belirtti.

Bu aşamada Portekiz’deki butik otellerin rekabet avantajına sahip olduğuna inandığını ifade eden Oliver Zahn; “Alman turistlerin ağırlanabileceğine, İngiltere pazarının ise şu an için daha az ilgi çekici bir durumda olduğunu” söyledi.