Bakan Ersoy’dan Galata Kulesi yorumu: İşlem doğru, ekipman yanlış!

Galata Kulesi

Last Updated on 25 Ağustos 2020 by Yaşar Çelik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada tartışma konusu olan Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmasına yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Restorasyon çalışmalarıyla ilgili İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat’ın sosyal medya hesabında paylaştığı video görüntüsüyle yeniden başlayan tartışmalar büyük eleştirileri de beraberinde getirmişti.

Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmasına yönelik eleştirilere ilişkin olarak Mehmet Ersoy şu ifadeleri kullandı:

“1962’de restorasyon kararı alınıyor. O zamanki dönemin anlayışında betonarme kabul görmüş. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte restorasyon kararı alındıktan sonra Anıtlar Genel Kurulu’nun almış olduğu kararla, ‘Buraya özgü olmayan yapının malzemenin ayrıştırılması, raspalanarak özgün malzemenin kalması’ kararı veriliyor. Özellikle çatıda, külah kısmı tamamen betonarme hale getirilmiş. Çalışma başlıyor. Sonradan yapılan eklentiler oradan çıkartılıyor. Beton orijinal yapıyı çürütüyor. Duvarın belli bir kısmı gitmiş ve tümlerken inşaat demiri, betonla yapılmış. Anıtlar Kurulu ‘bunu al’ diyor. Daha özgün malzeme ile onu tümlüyorsunuz. Yapılan işlem doğru kullanılan ekipman yanlış. Bir sertifika programı restorasyonlar için hazırlıyoruz. Restorasyon ihalelerine girecek müteahhitlere belge verilmesi, usta ve işçilere restorasyonla ilgili eğitimlerin de verileceği bir sertifikasyon sistemi üzerinde çalışıyoruz.”

Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarına yönelik neler yaşandığını öğrenmek için tıklayın:

Galata Kulesi’nde tartışma yaratan restorasyon tahribatı