Galata Kulesi’nde tartışma yaratan restorasyon tahribatı

Galata Kulesi

Last Updated on 12 Ağustos 2020 by Yaşar Çelik

Birkaç ay önce İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesine geçirilen Galata Kulesi’nde restorasyon tahribatının yaşandığı görüntüler sosyal medya gündeminden düşmüyor.

İstanbul’un simge yapılarından olan Galata Kulesi’nde yürütülen restorasyon çalışmaları kısa bir süre önce kuş yuvaları nedeniyle durdurulmuştu. Haberin detayları için bkz: Galata Kulesi restorasyonu ertelendi!

“TEKNİK PERSONELİMİZ ALANA ALINMIYOR”

Söz konusu restorasyon çalışmalarıyla ilgili dikkat çeken bir görüntü paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, sosyal medya hesabından tepkisini “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” şeklinde dile getirirken, bir sonraki paylaşımında “Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum” sözleriyle gösterdi.

Polat’ın paylaştığı video görüntüsünde kule içerisindeki duvarların kontrolsüz şekilde kırıldığı görüldü.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden ilk açıklama

Konuyla ilgili görüş almak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ulaşan Haber Global’in haberine göre yetkili isimlerin yalnızca, sosyal medyadaki görüntülerden haberlerinin olduğu, görevli arkadaşlarının konuyu araştırdıklarını belirttikleri ifade edildi.

Tüm sorumlular hakkında suç duyurusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Galata Kulesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı. İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

Ersoy, firmaya gerekli yaptırım uygulanacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Galata Kulesi’ndeki restorasyon sırasında hiltiyle yapılan işleme tepki gösterdi. İlk açıklamayı yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, rahatsız olduklarını ve yetkilileri uyardıklarını söyledi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy da firmaya gerekli yaptırımın uygulanacağını kaydetti.

Demircan: Galata Kulesi’yle ilgili bazı uygulamalar bakanlığımızı da rahatsız etti

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Galata Kulesi’nde yürütülen ve sosyal medyada tepki çeken restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak paylaşımda bulundu.

​”Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir. Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır” diyen Demircan, şöyle devam etti:

“Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır.

Galata Kulesi’nin kısa bir süre içinde İstanbul’un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul’u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekan haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz.”

Galata Kulesi’nde tartışma yaratan restorasyon tahribatı

Galata Kulesi’nde tartışma yaratan restorasyon tahribatı

Turizm Günlüğü paylaştı: 12 Ağustos 2020 Çarşamba