46 bin yıllık kültürel mirası yok ettiler!

Avustralya aborjinler

Last Updated on 12 Eylül 2020 by Yaşar Çelik

Aborjinlerin Batı Avustralya’da bulunan Pilbara’daki mağarası 100 milyon dolar değerindeki demir cevheri nedeniyle yok edildi.

Avustralya’nın en önemli arkeolojik kazı alanlarından olan bölgede 46 bin yıla uzanan insan yerleşim izlerinin yer aldığı alanda yaklaşık 100 milyon dolar değerinde 8 milyon tonluk yüksek kaliteli demir cevherinin bulunmasından dolayı dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden biri olan Rio Tinto, söz konusu yeri yok etmeyi tercih etti. İki mağara Mayıs ayında tüm itirazlara rağmen havaya uçtu.

YENİ BİRİSİ GELENE KADAR GÖREVDE

patronu Jean-Sébastien Jacques ise baskılara dayanamayarak istifa etti. CEO’nun yanı sıra üst düzey bazı yöneticiler de istifasını verdi. Ancak yeni bir CEO atanana kadar Jean-Sébastien Jacques’in görevde kalacağı ifade edildi.

“YOK EDİLMEMESİNİ GARANTİ EDİYORUZ”

Rio Tinto’nun Başkanı Simon Thompson açıklamasında, “Olanlar yanlıştı ve herhangi bir Rio Tinto faaliyetinde böylesine istisnai bir arkeolojik alanın ve kültürel önemi olan mirasın yok edilmemesini garanti ediyoruz” dedi.

Avustralya’da kalan bir avuç bilinen Aborjin yerleşiminden en eskisi olan alanda yapılan araştırmalara göre 28 bin yıllık hayvan kemiği ve 4 bin yıllık örme insan saçından yapılan kuşak bulunmuştu. DNA testleri bulguları kadim Puutu Kunti Kurrama ve Pinikura (PKKP) halkıyla eşleştirmişti.