Suudi Arabistan’ın Türkiye ambargosu en çok turizmi vuracak

Last Updated on 28 Eylül 2020 by Yaşar Çelik

Siyasi gerilimlerden dolayı iki ülke arasındaki sular dinmek bilmiyor. İki yıldır üstü örtülü süren ambargo Suudi hükümetinin bu ayın sonunda Made in Turkey menşeli malları almayacağını açıklamasıyla resmileşti.

Suudi Arabistan pazarına mal satan binlerce ihracatçı “Suudi Arabistan en önemli pazarımız. Ama Suudi müşterim artık mal almıyor. Çünkü hükümeti uyardı, korkuyor. Bu ayın sonunda ticaret duruyor. Son yüklemeleri yapıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Moraller bozuk” düşüncesinde.

En fazla ihracat yaptığımız 15’inci ülke olan Suudi Arabistan’dan 3.3 milyar dolar ihracatımız, 3 milyar dolar da ithalatımız bulunuyor. Ülkemizden giden ürünlerde ilk sırada yer alan mobilya sektöründen sonra otellerin tüm ihtiyaçlarının Türkiye’den karşılandığı biliniyor. Hal böyle olunca turizm sektörünün Suudi Arabistan geleceği de tehlikeye girmiş durumda.

Açıklamalara göre Made in Turkey damgalı ürünler, ekim ayından itibaren Suudi Arabistan’a giremeyecek. Süre ise üç gün sonra doluyor. Bölgede yıldır iş yapıyoruz Suudi hükümetinin ithalatçılara Türkiye’den mal almayacaklarına yönelik taahhütname imzalatmasından sonra talepler durdu.

. Özellikle Hatay, Gaziantep, Diyarbakır gibi güneydoğu illerinden yapılan ihracatın durma noktasına gelmesi nedeniyle bu bölgedeki küçük ve orta ölçekli işletmeler çok tedirgin.

Tanıtım yapılmadı

Turizm Bakanlığı 2018 2019 yıllarında tanıtım takvimimden Suudi Arabistan’ı çıkartmıştı.

Suudi Arabistan’dan yıllık 750 bin turist geliyordu bunların birçoğu milyarlarca dolarlık gayrimenkul yatırımı ve fabrikalar kurarak Türk ekonomisine ciddi katkılar yapmışlardı.

Fabrikası ve şirketi olanlar çaresiz

Gayrimenkul arsa arazi alanlar şimdi satmak için uğraşıyor.