Burak Oğraş staj yaptığı Rixos Otel’de nasıl öldü?

Rixos Otel Soruşturması

Last Updated on 16 Kasım 2020 by Yaşar Çelik

2011 yılında 16 yaşındayken Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Antalya Rixos Hotel’de ölü olarak bulunan Burak Oğraş ‘ın cinayet dosyası 9 yıl sonra yeniden açıldı. Yurttaş gazeteciliği yapan Metin Cihan da Twitter hesabından #burakiçinadalet hashtagiyle acılı aileye destek çağrısında bulunuyor.

Sosyal medya platformlarından biri olan Twitter’da yurttaş gazeteciliğin en önemli örneğini teşkil eden Metin Cihan, yerinde takip ettiği; ana akım medyanın görmezden geldiği, kenarda köşede kalmış, yetkili isimlerin örtbas etmeye çalıştığı toplumsal olayları hepimizin görmesi için gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

#burakiçinadalet

Bu olaylardan biri de 16 yaşında Rixos Hotel’de öldürüldüğü iddia edilen Burak Oğraş. 9 Eylül 2011’de staj yaptığı Antalya Rixos Hotel’in pansiyon havuzunda ölü bulundu. Baba Murat Oğraş’a göre oğlunun ölümü bir cinayet! Ancak otelin sahibinin FETÖ ile ilişkilerini kullandığını ve olayın üstünün örtülmeye çalıştığını iddia eden acılı baba oğlu #burakiçinadalet istiyor.

Tweet dizisiyle olayın önemini yeniden hatırlatan Metin Cihan, “Burak’ın ailesi pes etmediği için 9 yıl sonra bu cinayet dosyası yeniden açıldı. lütfen onlara destek olalım. #burakiçinadalet isteyelim” ifadelerini kullandı.

İşte Yurttaş gazeteciliği yapan Metin Cihan’ın olayla ilgili verdiği önemli detayların yer aldığı tweet dizisi:

NELER YAŞANMIŞTI?

Turizm otelcilik öğrencisi Burak Oğraş, okulu tarafından Tekirdağ’dan Antalya’ya lüks bir otele staj yapmak için gönderildi. Stajın bitmesine 15 gün kala otelin tesis ettiği pansiyonda yer alan ve içinde su bulunmayan havuzun içerisinde cansız bedenine ulaşıldı.

BABA OĞRAŞ’IN ÇABASIYLA 6 ŞÜPHELİ TESPİT EDİLDİ

Can Bursalı’nın Independent Türkçe’de yer alan haberine göre olayla ilgili 2011 yılında Savcı Ümit Yaşar Özdemir tarafından başlatılan ancak gelişme kaydedilemeyen soruşturmada, 2014 yılında babanın çabasıyla 6 şüpheli tespit edildi. Ümit Yaşar Özdemir’in emekli olmasının ardından dosyayı savcı Haki Çeliker devraldı.

OLAY YERİ İNCELEME RAPORUNA GÖRE BURAK’IN ÖLÜMÜ DÜŞMEYE BAĞLI

Baba Oğraş’ın iddiasına göre oğlu dövüldü ve 2,5 katlı pansiyonun çatısından aşağıya atıldı. Olay yeri inceleme raporunda Burak’ın çatıdan düştüğü, kesin ölüm sebebinin intihar mı yoksa atılmamı olduğu konusunun netleştirilmesi için otopsi yapılması gerektiği belirtildi. Burak binadan yaklaşık 5,5 metre ileri düşmüştü. (Olay yeri inceleme raporuna göre, binanın yüksekliği 11 metre, havuzun genişliği 6.5 metre, boyu 10 metre, derinliği 1,5 metre, havuzla bina arasındaki mesafe ise 395 santimetre olarak ölçüldü.)

Olaydan yaklaşık 4 buçuk ay sonra hazırlanan otopsi raporuna göre ise, kanında, idrarında, iç organ parçalarında ve mide içeriğinde herhangi bir alkol ya da uyuşturucu örneğine rastlanmadığı, iki elinin tırnakları ve anal sürüntü örneklerinde başkasına ait DNA profili elde edilmediği ve  ölüm nedeninin yüksekten düşmeye bağlı vücut travması, kafatası ve etraf kemikleri kırığı ile birlikte iç organ yaralanması olduğu belirtildi.

ULUSAL CRİMİNAL BÜRO: Burak intihar etmemiş, başkası tarafından bir şekilde aşağı düşürülmüştür

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği Ulusal Criminal Büro ise ifadelerdeki çelişkilerden ve olay günü yaşananlardan yola çıkarak Burak’ın önce dövüldüğünü sonra çatıdan atıldığını savundu. Ulusal Kriminal Büro’nun raporunda, “Burak ya tammüden veya taksir sonucu düşmeden darbelenmiş, ölmüştür. Burak intihar etmemiş, başkası tarafından bir şekilde aşağı düşürülmüştür. Famili Pansiyon adlı lojmanda kalanlardan bazı kimselerin bu olayla ilgili birinci dereceden mutlaka alakaları ya da bilgileri olmadır” denildi.

Burak’ın öldürüldüğü kanaatinde olan Ulusal Kriminal Büro ayrıca, Burak’ın bulunduğu yükseklikten yere düşmesi sırasında, binayla cesedinin bulunduğu yer arasındaki 5.5 metrelik mesafenin mantığa ters olduğu tespitini de yapıyor.

FETTAH TAMİNCE VE FETÖ İLİŞKİLERİ

Lüks otelin sahibi Fettah Tamince, birçok FETÖ soruşturmasında adı geçmiş ancak beraat etmişti. Baba Murat Oğraş’ın iddiasına göre FETÖ ile ilişkiler kullanılarak cinayet örtbas edildi. Dönemin Antalya Asayiş Şube Müdürü Nurullah Güler ve dosyaya bakan Cinayet Büro Amiri Turan Deniz FETÖ’den ihraç ve tutuklu. Dönemin Antalya İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz ise Burak’ın ölümünden 1 yıl sonra bu otelde üst düzey yönetici oldu.

DOSYAYA BAKAN SAVCI: Polise yazılı ve sözlü olarak verdiğim talimatların hiçbirini yaptıramıyorum

Murat Oğraş, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra, o dönem faaliyette olan Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yaptığı başvuruda, soruşturmayı yürüten polislerin bir kısmının FETÖ’den tutuklu olduğunu, bir kısmının da meslekten ihraç edildiğini söyledi. Ayrıca, dosyaya bakan Haki Çeliker adlı savcının kendisine “Polise yazılı ve sözlü olarak verdiğim talimatların hiçbirini yaptıramıyorum” dediğini de BİMER’e yaptığı başvuruda dile getirdi.

BABA OĞRAŞ’IN İDDİASINI SAVCININ EMNİYETE YAZDIĞI YAZILAR DOĞRULADI

Baba Oğraş’ın soruşturmayı yürüten savcının kendisine söylediğini iddia ettiği sözleri doğrulayan ise, savcı Haki Çelikler’in, 24 Haziran 2013 ve 29 Eylül 2013’te Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’ne yazdığı yazılar oldu. Savcı Çeliker, 24 Haziran 2013’te Cinayet Büro’ya, defalarca sözlü talimat verdiğini ve talimat uyarınca araştırmanın titizlikle yürütülmesi gerektiği belirterek, kendisine hızlı bir şekilde rapor sunulması ve bilgi verilmesini istedi. Çeliker, talimatı yine yerine getirilmeyince, 29 Eylül 2013 tarihinde yazdığı tekit (üsteleme) yazısında, Cinayet Büro’ya ne tip işlemler yapıldığını sordu ve hem cevap verilmesini hem de brifing verilmesini istedi.

6 kişiye gözaltı kararı

Ardından yaşanan gelişmede, Haki Çelikler baba Murat Oğraş’ın çabasıyla tespit edilen 6 kişinin ifadesinin alınması için 2014 yılının başında gözaltı talimatı verdi.

Buna benzer yürek yakan ve daha çok duyurulması gereken toplumsal olayları Metin Cihan’ın Twitter hesabından takip edebilirsiniz.

Haber önerisi: Yargıtay, Fettah Tamince için kararını açıkladı