Turizm Bakanı Ersoy’un tarafsızlığı TBMM’de soru önergesi ile tartışılıyor

Last Updated on 14 Aralık 2020 by Yaşar Çelik

2018 yılında yapılan seçimler sonrasında Cumhurbaşkanlığı yönetim modelinin hayata geçirilmesiyle daha önceki hükümet geleneklerinde olmayan bir uygulamaya gidilmiş, Cumhurbaşkanı’nın kararıyla farklı sektörlerde iş yapan bazı isimler, iş yaptıkları alanlardan sorumlu bakanlar olarak atanmışlardır.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy göreve geldikten sonra, ‘ben şirketimi kurumsallaştırıyorum, görevlerimin tamamını profesyonellere devrediyorum. Ben artık Kültür ve Turizm Bakanıyım ve mevcut şirketimde herhangi bir görevim yoktur’ şeklinde açıklama yapmasına rağmen Ersoy’a sektör içinden ve mecliste yapılanan “haksız rekabet” eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Turizm Bakanlığına tahsisli arazi üzerindeki oteli satın almasına yönelik eleştirileri “bundan daha doğal ne olabilir?” şeklinde savunması üzerine TBMM Başkanlığa bir soru önergesi verdi. Budak, Bakan Ersoy’un turizm sektöründe önemli yatırımları bulunduğuna dikkat çekerek, “Bakanlık faaliyetleri ile sektördeki iş ve işlemleriniz arasında bir çıkar çatışması yaşıyor musunuz” diye sordu.

Haber önerileri:

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar

METE VARDAR: “SEKTÖRÜN ÖNEMLİ OYUNCULARDAN BİRİNİN BU POZİSYONA GEÇMESİ ZATEN HAKSIZ REKABETİN ZEMİNİNİ HAZIRLIYOR, SÖZ KONUSU ŞİRKET REKABETİN DIŞINA ÇIKMIŞ OLUYOR”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakan olduktan sonra acentalar tarafında ilk eleştiriyi Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar yapmıştı. 2019 sezonunda iç pazarın yüzde 35-40 daraldığına dikkat çeken Vardar, Bakan Ersoy’un şirketinin haksız rekabete neden olduğu ve acenteleri çalışamaz duruma getirdiği yönündeki iddialar ile ilgili geçen yıl şunları söylemişti: “Sektörün önemli oyunculardan birinin bu pozisyona geçmesi zaten haksız rekabetin zeminini hazırlıyor, söz konusu şirket rekabetin dışına çıkmış oluyor.”

NEDENİ HALA BİLİNMEYEN FİRUZ BAĞLIKAYA- ERSOY ÇEKİŞMESİ SEKTÖRE HAKSIZ REKABETTEN DAHA ÇOK ZARAR VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların 2020 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü ve kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bütçe görüşmesinde CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın sorularına TÜRSAB’ı hedef alarak cevap verdi. İşte o konuşmadan öne çıkan başlıklar…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM’de TÜRSAB’a yönelik iddialara cevap verdiği videoyu izlemek için tıklayın…

TÜRSAB SEÇİMLERİNDE TARAFSIZLIĞIMI KORUDUM

“Kültür ve Turizm Bakanı olarak benden randevu talep eden tüm sektör paydaşlarına randevu vermekle yükümlüyüm. Ve taraf da gözetmedim. TÜRSAB seçimlerindeki tarafsızlığımı bozdum iddianıza ise kalbim ve vicdanım rahat olarak söyle cevap vereyim. Seçimlerde TÜRSAB Başkanı bizzat tarafsız kaldığımız için bize teşekkür etti.

TÜRSAB’A VE BAŞKANIN ŞİRKETİNE DENETÇİ GÖNDERDİK

TÜRSAB’a ve başkanın şahsı şirketine denetçi gönderme iddianıza ilişkinde şunları söylemek isterim. Doğrudur TÜRSAB’a denetçi gönderdik. Denetçi göndermek için ise seçimin bitmesini bekledik. Çünkü tarafsızlığımı göstermek ve yanlış bir algı yaratmamak istemedik.

Haber önerisi: Cemal Kızıltan: Bu gerilim ve polemik ortamı sektöre zarar verir

CEMAL KIZILTAN: BU GERİLİM VE POLEMİK ORTAMI SEKTÖRE ZARAR VERİR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Meclis kürsüsünden TÜRSAB’a yönelik yaptığı açıklamalar sektörün gündemine damga vurdu. Tourismo Group Başkanı Cemal Kızıltan’a konuya ilişkin o zaman şunları söylemişti:

“Kültür ve Turizm Bakanı’nın, Firuz Bağlıkaya özelinde TÜRSAB’a karşı başlattığı hiç hoş olmayan bir tavır ve yaptırımlar zinciri var ama her ne kadar atanmış da olsa Sayın Bakan net bir oy üstünlüğü ile seçilmiş bir kişiyi kamuoyu ve sektörün gözü önünde, geçerli bir mazeret olmaksızın görevden alamaz!

Anlamakta zorlanıyorum; Kültür ve Turizm Bakanlığı turizmcilerin işini kolaylaştırmak, sektörün önünü açmak için var, aksini düşünüyorlarsa büyük hezeyan içindeler demektir.

Her ne sebeple olursa olsun, TÜRSAB üzerinden Firuz Bağlıkaya ile oluşturulan gerilim ve polemik ortamı sektöre, Bakan Bey’in şahsına, makamına ve devletin itibarına zarar verir. Bakan Bey kamuoyunu neye tepki gösterdiği konusunda ikna edemedi.”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak

CHP’Lİ BUDAK, ERSOY’A BAKANLIK GÖREVİNİN TİCARİ İŞLERİNE ETKİSİNİ SORDU

“ÇIKAR ÇATIŞMASINI NASIL ÖNLÜYORSUNUZ?”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Turizm Bakanlığına tahsisli arazi üzerindeki oteli satın almasına yönelik eleştirileri “bundan daha doğal ne olabilir?” şeklinde savunması üzerine TBMM Başkanlığa bir soru önergesi verdi. Budak, Bakan Ersoy’un turizm sektöründe önemli yatırımları bulunduğuna dikkat çekerek, “Bakanlık faaliyetleri ile sektördeki iş ve işlemleriniz arasında bir çıkar çatışması yaşıyor musunuz” diye sordu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu ifadelere yer verildi:

“2018 yılında yapılan seçimler sonrasında Cumhurbaşkanlığı yönetim modelinin hayata geçirilmesiyle daha önceki hükümet geleneklerinde olmayan bir uygulamaya gidilmiş, Cumhurbaşkanı’nın kararıyla farklı sektörlerde iş yapan bazı isimler, iş yaptıkları alanlardan sorumlu bakanlar olarak atanmışlardır.

TBMM Genel Kurulunda gerçekleşen 2021 bütçe görüşmeleri sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığından tahsisli arazi üzerinde bulunan Bodrum Türkbükü’ndeki otel yatırımınızın eleştirilmesi üzerine verdiğiniz ‘Ben 1985 yılından beri, yaklaşık 35 yıldır, turizm mesleği içindeyim. 1991 yılında kurmuş olduğum firmamla kurumsal olarak 30 yıldır turizm işletmeciliği ve turizm yatırımı yapan, 6 bin 800’den fazla çalışanı olan, turizmde en yüksek cirolardan birini yapan, yurt dışında hiçbir yatırımı olmayan, Türkiye’nin sayılı turizm gruplarından birinin asli faaliyet alanı içinde otel alıp satmasından, her koşulda Türkiye’nin turizmine, Türkiye’nin geleceğine güvenerek bu konuda yatırım yapmasından daha doğal ne olabilir? 2003’ten beri, yaklaşık 16 yıldır, sahip olduğu ve yaptığı tahsis yatırımları sebebiyle binlerce diğer tahsis yatırımcısı gibi devletin kiracısı olan bu firmanın sanki bu faaliyeti ilk defa oluyormuş, yeni bir şeymiş gibi gösterilmesini, siyaseten bir şaibe varmış gibi algılatılmasını son derece yanlış ve manidar bulduğumu özellikle belirtmek istiyorum’ yanıtı dikkat çekicidir. Demek ki Sayın Bakan, bir yandan Bakanlık koltuğunda oturup, diğer yandan aynı sektörde aktif bir şekilde iş yapan şirketlerin sahibi olmayı hiç yadırgamıyor.”

KAYIRMACI TUTUMUN ÖNÜNE NASIL GEÇİYORSUNUZ?

Budak, önergede şu sorulara yanıt istedi:

  • “Sahibi bulunduğunuz işletmelere yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan denetim ve işlemlerde, diğer işletmelerden farklı ‘kayırmacı bir tutum’ izlenmesinin önüne nasıl geçilmektedir?
  • Buna ilişkin hangi denetim mekanizmaları işletilmektedir?
  • Turizm alanındaki yatırımlarınız nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yargı sürecinde olan davanız var mıdır?
  • Varsa kaç tane vardır? Söz konusu durum Bakanlık faaliyetleriyle özel iş ve işlemlerinizde çıkar çatışmasına neden olmakta mıdır?”