Başkent Ankara’nın en iyi müzeleri

Ankara - Anıtkabir
Ankara - Anıtkabir

Last Updated on 11 Nisan 2022 by Yaşar Çelik

5000 yıllık tarihi geçmişiyle, 1920 yılından beri ülkemizin başkenti Ankara’da mutlaka gezip görmeniz gereken müze ve ören yerlerini sizin için araştırdık. İşte en iyi Ankara müzeleri…

Türk siyasi tarihi ile ilgili oldukça önemli bir şehrimiz olan Ankara, gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında yer alması gereken önemli bir destinasyon. “İşte il il Türkiye’nin müze ve örenyeri rehberi” başlıklı yazımın devam serisinde Ankara müzeleri ile karşınızdayım. Şimdi hazırsak Ankara’nın köklü tarihini anlayacağımız, küçük bir zaman yolculuğuna çıkacağımız bu yerleri #TGilekeşfet ‘meye başlayalım.

Ankara Cumhuriyet Müzesi
Ankara Cumhuriyet Müzesi

Cumhuriyet Müzesi

Atatürk ilke ve devrimlerinin doğuşuna ve çok partili sisteme tanıklık edişiyle cumhuriyet gençliğine adanmış olan müze “Birinci Ulusal Mimarlık Akımı” öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından, 1923’te Cumhuriyet Halk Partisi binası olarak inşa edildi. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının meclise yetersiz gelmesi nedeniyle Atatürk’ün talimatıyla burası meclis binası olarak düzenlendi. Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı tavan süslemeleri; kemer, saçak ve çinileriyle cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtan bu yapı, işlevini 1960 yılında kadar sürdürdü.

Bu dönemde cumhuriyetin gelişimine, çağdaş yasaların çıkarılmasına, uluslararası antlaşma ve çok partili sisteme geçiş sürecine tanıklık etti. 1981 yılından itibaren Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veren binada; ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyalarıyla ve dönemin meclisinde alınan karar ve kanunlar sergileniyor. Bu eserler arasında Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofon da yer alıyor. Türkiye’nin ilk Çocuk Dostu Müzesi olan Cumhuriyet Müzesi’nde çocuklar için özel bir anlatım üslubu tercih edildi.

Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Kasım) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi (1 Kasım – 1 Nisan) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 16:00
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 16:30 – Kış Dönemi: 15:30
Kapalı Günler: Cumartesi, Pazar
Giriş Ücreti: 15 TLDurum: AÇIK

Anadolu Medeniyetleri Müzesi - Hitit Güneşi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Hitit Güneşi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Osmanlı Dönemi yapıları olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han adında iki tarihi binadan oluşmaktadır. 2014’te restore edilerek yenilenen bu müzede sanal turlar, canlandırmalar ve Göbeklitepe’deki T biçimli dikme replikalar ve eserlerle birlikte tarihe bir yolculuk yapmanızı sağlamaktadır.

1997’de “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilen ve kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde eserler, kronolojik olarak ayrılmış bölümlerde sergilenmektedir. Üst salonda Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, ve alt salonda ise Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer almaktadır.

Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Kasım) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi (1 Kasım – 1 Nisan) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 16:00
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 16:30 – Kış Dönemi: 15:30
Kapalı Günler: Cumartesi, Pazar
Giriş Ücreti: 45 TLDurum: AÇIK

Türkiye Büyük Millet Meclisi / 1920 Meclisi

Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak adlandırılmıştır. Milli Mücadelenin yönetilmesi için kurulan Meclis, Mimar Salim Bey tarafından çizilmiş ve yapımında Ankara Taşı kullanılmıştır. Bu yapı günümüzde bir çok tarihi belge ve esere ev sahipliği yapmaktadır. Bir çok devlet büyüğü tarafından verilen hediyeler, Lozan ve Sevr Anlaşmalarının bazı kısımları ve bir çok eser bu müzede yer almaktadır.

#TGilekeşfet önerisi: Ankara’da gezilmesi gereken 6 yer

Ankara Resim ve Heykel Müzesi
Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Resim ve Heykel Müzesi

Müze, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1927 yılında kurulmuştur. Binanın 1980’de onarılmasının ardından açılan müze, kısa bir zaman içerisinde Türk resim ve heykel sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan sanatçıların en göze çarpan eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi haline gelmiştir.

Yaz Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 00:00 – Kapanış Saati: 00:00
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 16:00 – Kış Dönemi: 00:00
Kapalı Günler: Pazartesi, Cumartesi, Pazar
Ücret: 20 ₺Durum: Müze restorasyon nedeniyle ziyarete kapalıdır.

Ankara Etnoğrafya Müzesi
Ankara Etnoğrafya Müzesi

Etnoğrafya Müzesi

1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi’nde, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir. Koleksiyonunda; Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya örnekleri, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları, çeşitli yörelerden halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler, Osmanlı Devri yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır. Ayrıca; Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden, Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev’in tahtı (13. yy), Ahi Şerafettin Sandukası (14. yy), Nevşehir Ürgüp’ün Damsa Köyü Taşhur Paşa Camii mihrabı (12. yy), Siirt Ulu Camii Minberi (12. yy) Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı (15. yy) müzenin önemli eserlerindendir.

Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihiyle ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı 1953’de Anıtkabir’e nakline değin burada kaldı. Bu kısım halen Atatürk’ün anısına hürmeten sembolik bir kabir şeklinde korunmaktadır.

Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 16:00 – Kış Dönemi: 17:00
Kapalı Günler: Pazartesi, Cumartesi, Pazar
Giriş Ücreti: 14 TLDurum: AÇIK

15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi
15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi

15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi

Müze, 15 Temmuz 2016 gecesinde darbecilere karşı verilen mücadeleyi ve sonrasında yaşananları canlı tutmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla açılmıştır. Müzede; 15 Temmuz gecesi ve sonrasında Türkiye’de gelişen olayların anlatımı, başlangıç saati itibariyle dakika dakika bir zaman çizelgesi ile yapılmaktadır. 15 Temmuz gecesi Kahramankazan İlçesi’nde gazi olan vatandaşların özgeçmişi, gazi oldukları an yaşadıklarını anlattıkları röportajlar kiosklar üzerinde yer alan ekranlardan izlenebilmektedir. Müze ziyaretini tamamlayan ziyaretçiler; çıkış koridorunda bulunan ekrandan yeni Türkiye’nin dev projelerine ait kısa bir filmi izleyebilmektedir.

Yaz Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 16:00 – Kış Dönemi: 17:30
Kapalı Günler: Pazartesi, Cumartesi, Pazar
ÜCRETSİZ Durum: AÇIK

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi 1925 yılında inşa edilmiş ve 2006 yılında hizmete kapatılmıştır. 2011 yılında müze olarak hizmete giren bu cezaevi günümüzde birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu cezaevinde Muhsin Yazıcıoğlu, Bülent Ecevit, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan gibi bir çok siyasi ceza almıştır. Ayrıca Deniz Gezmiş’in asıldığı yer olarak bilinir. Birçok siyasetçinin hayatlarına dair bilgiler bulabileceğiniz ve kaldıkları yeri inceleyebileceğiniz bir müzedir. Pazartesi günleri kapalı olan Ulucanlar Cezaevi Müzesi sabah 10.00 akşam 17:00 hizmet veriyor. Kaynak: Tatilkupu.com
Gordion Müzesi ve Tümülüs Örenyeri
Gordion Müzesi ve Tümülüs Örenyeri

Gordion Müzesi ve Tümülüs Örenyeri

1963 yılında bugün Yassıhöyük olarak tanınan 500 nüfusa sahip bir küçük köyün yanında kuruldu. Bugün Gordion Müzesi’nde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir. Eski Tunç Devri eserleri, Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler ve bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait Demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir. M.Ö 6 – M.S 4. yüzyıla ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Hellenistik Çağ ve Roma Dönemine ait malzemelerin sergilendiği müzede ziyaretçiler Gordion’da ele geçen mühür ve sikke örneklerini de izleme imkânı bulmaktadırlar.

Yaz Dönemi (15 Nisan – 31 Ekim) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (31 Ekim – 15 Nisan) Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:00
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 18:00 – Kış Dönemi: 16:30
Kapalı Günler: Cumartesi, Pazar
Giriş Ücreti: 10 TLDurum: Geçici olarak ziyarete kapatılmıştır.

Augustus Tapınağı Örenyeri

Roma İmparatorluğundan Augustos tarafından Kybele ve Men Kutsal alanının üzerine muhtemelen İ.Ö. 25-20. Yüzyıllarda yapılmıştır. 36 x 54.82 metre boyutlarındaki mermer tapınak, 2 metre yüksekliğindeki çok basamaklı bir podyum üzerinde durmaktadır. Tapınak Augustus’un yaptığı işleri aktaran kitabeleri ile önem taşır. Aynı konuyu içeren Latince yazıtların Pisi dia Antiocheia’sında (Yalvaç), Yunanca yazıtların ise Frigya Apollania’sında (Uluborlu) ele geçmesine karşın Augustus Tapınağı yazıtları en iyi korunmuş olanıdır.

Yaz Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 17:00
Kış Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 00:00 – Kapanış Saati: 00:00
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 16:00 – Kış Dönemi: 00:00
Kapalı Günler: Pazartesi, Cumartesi, Pazar
ÜCRETSİZDurum: KAPALI

Roma Hamamı ve Örenyeri
Roma Hamamı ve Örenyeri

Roma Hamamı ve Örenyeri

III. Yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla (212-217) tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılmış olan Roma Hamamı adlı bu platformun bir höyük olduğu, en üstte Roma Çağı (Kısmen Bizans ve Selçuk katları), onun altında Frig Devri yerleşmesinin kalıntıları tespit edilmiştir. Hamam 80 x 130 metre boyutunda, taş ve tuğladan yapılmıştır. Sütunlu yolun üzerinde dört köşeli ve yuvarlak birçok yazılı sütun bulunmaktadır.

Yaz Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 10:00 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (1 Ocak – 1 Ocak) Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 18:00 – Kış Dönemi: 17:00
Kapalı Günler: Cumartesi, Pazar
Giriş Ücreti: 10 TLDurum: AÇIK

Diğer Ankara müzelerinin listesi:

  1. Rahmi Koç Müzesi
  2. Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi
  3. PTT Pul Müzesi
  4. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
  5. Altınköy Açık Hava Müzesi
  6. Atatürk Evi
  7. MKEK Sanayi ve Teknoloji Müzesi
  8. Altın Köşk Müzesi

Ankara’yı güzel bir şekilde tanıtan bu belgeseli de izlemeyi unutmayın: https://www.youtube.com/watch?v=gT3-5tLojH0