Dünyanın en büyük beş otel zinciri pandemide 25 milyar dolar kaybetti

Last Updated on 16 Ocak 2021 by Yaşar Çelik

Coronavirüs salgını dünya genelinde her sektörü etkiledi. Turizm & otelcilik sektörü de pandemi’den en çok etkilenenler arasındadır. Büyük zincirler bile bu durumdan hat safhada olumsuz etkilendi. Şu anda yaşananlar aylar öncesinden ben geliyorum diyordu. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bile önlem almaya çok geç reaksiyon verdiler. Şu andaki vaka sayıları ve vefat oranları bu tezi doğrulamaktadır.

Gerekli önlemler tüm sektörlerde çok önceden alınmalıydı. Ne var ki, turizm sektöründe biz otelciler umutlarımızı yitirmek istemedik. Her zaman bardağın dolu tarafından bakmaya çalıştık.

Ancak salgın beklenenin çok üzerinde can aldı ve almaya da devam edecek gibi görünüyor. Dünya genelinde Covid-19 yüzünden yaşamını yitirenlerin sayısı son gelen verilere göre iki milyonu aşmış durumdadır.

Covid-19 sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Oteller artırılmış güvenlik ve sanitasyon önlemleri uygulamasına daha fazla özen ve önem vererek geçmiş olsa da, COVID-19’un iyileşme seviyelerine inmesi yıllar alabilir. Bill Gates’in dediği gibi, Covid-19 sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Dünyanın En Büyük Beş Otel Zinciri 25 Milyar Dolardan Fazla para kaybetti

StockApps.com tarafından sunulan verilere göre, dünyanın en büyük beş otel zinciri olan Wyndham Hotels and Resorts, Choice Hotels International, Marriott International, Intercontinental Hotels Group ve Hilton Worldwide Holdings’in toplam piyasa değeri Eylül ayında 79,2 milyar dolara ulaştı. 2020’nin başından bu yana 25,2 milyar dolarlık bir düşüş yaşandığı açıklandı.

Amerikan Otel ve Konaklama Derneği (AH&LA)

Mahvolmuş endüstriler, ABD’nin kongresi’nin bir başka COVID-19 kurtarma yasasını geçirmesini beklerken, Amerikan Otel ve Konaklama Derneği (AH&LA) üyeleri arasında yapılan yeni bir anket, otel endüstrisinin salgın nedeniyle çöküşün eşiğinde kaldığını gösteriyor.

ABD’de Turizm Sektöründeki Çöküş

Sonuçlar, otellerin yüzde 68’inin tipik kriz öncesi personelinin yarısından daha azına sahip olduğunu net bir şekilde göstermektedir. Ve daha fazla devlet yardımı olmadan ankete katılanların yüzde 74’ü ek çalışanları işten çıkarmak zorunda kalacaklarını söylemiştir.

AH&LA, 14-16 Eylül 2020 tarihleri arasında 1.000’den fazla katılımcıyla otel endüstrisi sahipleri, işletmecileri ve çalışanları arasında bir anket gerçekleştirdi.

Araştırmanın temel bulguları aşağıda yer almaktadır.

• Otellerin personel oranının yarısından az orana inmesi,
• Tam zamanlı çalışan personelinin yarısından azına sahip olması,
• Otel sahiplerinin yarısının, COVID-19 nedeniyle ticari gayrimenkullerinin kendilerine borç verenler tarafından haciz tehlikesi altında oldukları,
• Otellerin 2 / 3’ünden fazlası (% 67), daha fazla herhangi bir rahatlama olmaksızın mevcut tahmini gelir ve doluluk seviyelerinde yalnızca altı ay daha dayanabileceklerini belirtmiştir,
• Daha fazla hükümet yardımı olmadan, ankete katılanların % 74’ü daha fazla ‘işten çıkarmaya zorlanacaklarını’ söylemiştir.

Otel İşlerini Kurtarmak

Otel endüstrisinin öncelikleri konusunda farkındalık yaratmak için AHLA, üyelerini, ülke çapındaki otelciler için bir taban girişimi olan “Otel İşlerini Kurtarmak” için bir araya getirdi, süreci değerlendirdi.

Otelciler tarafından sürdürülen bu çaba, Kongre üyelerine eşi görülmemiş bir birlik ve destek gösterisi olan 200.000’den fazla mektup, çağrı ve tweet ile sonuçlandı. Otel yatırımcıları arasında yanıt verenlerin yaklaşık yarısı, borç verenler tarafından haciz riski altındadır.

Kongrenin siyaseti bir kenara bırakıp en çok etkilenen sektörlerdeki birçok işletmeye ve çalışana öncelik vermesinin zamanının gelip de geçtiği devamlı bir şekilde vurgulanmaktadır.

Chip Rogers, “Oteller hizmet verdikleri toplulukların temel taşlarıdır, güçlü yerel ekonomiler inşa eder ve milyonlarca işi destekler.”

Chip Rogers President & CEO American Hotel & Lodging Association

Chip Rogers President & CEO American Hotel & Lodging Association American Hotel & Lodging Association (AH&LA) başkanı ve CEO’su Chip Rogers, oteller hizmet verdikleri toplulukların temel taşlarıdır, güçlü yerel ekonomiler inşa eder ve milyonlarca işi destekler, dedi.

Her Kongre Üyesi, kapılarımızı açık tutabilmemiz ve çalışanlarımızı geri getirebilmemiz için acil ek desteğe duyulduğunu belirtmiştir.

Rogers, Beyaz Saray Genelkurmay Başkanı Mark Meadows ile yakın zamanda yaptığı görüşmede durumun aciliyetini bir kez daha tekrar etmiştir. ABD’deki en son durum, en acil endişeler arasında likidite ve borç servisine erişim ve borç koruması yer alıyor.

İddiaların ardı ve arkası kesilmektedir ABD’de. Rakamlar gerçeği yansıttığı ve milyonlarca iş ve onlarca yıldır küçük işlerini kuran insanların geçim kaynaklarının elden gittiğinin altı çizilmektedir.

Burada da kongrenin pasif kaldığı ve zamanında gerekli olan aksiyonları almadığı, binlerce küçük işletmenin ölmesine ve bu işletmelerle ilgili tüm işlerin yıllarca kaybolmasına izin verilmeyeceği dillendirilmektedir.

Umarım ABD dahil dünyanın diğer tüm ülkelerinde yaşanan Covid-19 pandemisi en kısa zamanda biter.

Bu dileğimin gerçekleşmesi için bireylere ve devletlere çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Herkes üstüne düşeni yapmadığı sürece, dünya ülkeleri bu global problemi çok daha uzun bir süre yaşayacaktır.