Skal İstanbul tarihin başlangıç noktası Göbeklitepe ile yıla başladı

Last Updated on 30 Ocak 2021 by Yaşar Çelik

Ocak ayı toplantısı için bir araya gelen Skal İstanbul Kulübü, yeni yıla Şerif Yenen ile 12.000 yıllık geçmişiyle tarihin başlangıç noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe’yi sanal ortamda gezerek başladı.

Turizm ve seyahat sektörünün önemli isimlerini ve endüstrinin tüm paydaşlarını bir araya getiren Skal İstanbul Kulübü, online ortamda gerçekleştirilen aylık toplantıda buluştu. Turizm uzmanı, seyahat yazarı, profesyonel rehber, film yapımcısı Şerif Yenen, konuşmacı olduğu toplantıda dünya tarihini değiştiren ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ikinci yılını geride bırakan Göbeklitepe hakkında önemli bilgiler paylaştı.

#TGilekeşfet okuma önerisi: Göbeklitepe lanet mi lütuf mu?

Turizm uzmanı, seyahat yazarı, profesyonel rehber, film yapımcısı Şerif Yenen, Göbeklitepe hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Dünyada bulunan en büyük ve en eski anıtsal taşlar Göbeklitepe’de

Şerif Yenen etkileyici sunumunda dünya basınında “ilk tapınak” olarak önemli yayınların kapaklarında yer almış olmasına rağmen Göbeklitepe’nin, tapınak olduğuna dair kesin kanıtlar olmadığını belirtti. Yenen, daha önce yerleşim yeri olmadığı düşünülen Göbeklitepe’de, son dönemdeki bulgulara bakılarak yerleşim yeri olarak kullanılmış olabileceğine dair izlerin de bulunduğunu söyledi. Göbeklitepe’de bulunan yapıtlarda erkek figürünün ön planda, kadın figürünün ise yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Yenen, gerçek insan boyutlarında yapılmış, obsidyen gözleriyle en eski insan heykelinin de Şanlıurfa’da, Göbeklitepe yakınlarında yapılan bir yol çalışmasında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Göbeklitepe’nin M.Ö. 10.000 – 8.000 yıllarına kadar kullanıldığını ve ardından bilinçli şekilde doldurularak bırakıldığının düşünüldüğünü söyleyen Şerif Yenen, “Günümüze zarar görmeden ulaşmasının en büyük nedeninin bu olduğu düşünülüyor” dedi.

Okuma önerisi: Göbeklitepe’yi kim keşfetti?

Anlamlı hediye

Skal İstanbul Başkanı Ayşe Önen, toplantıya katılım sağlayan herkese teşekkür ederek Şerif Yenen’e, Hatay Turizm Ormanı için Geçmişi, Günümüzü ve Geleceği sembolize eden üç fidan bağışı sertifikasını takdim etti.

Önen ayrıca tüm üyeleri, Turizm Akademisyenleri Derneği öncülüğünde başlatılan bu projeye daha yeşil bir Türkiye için fidan bağışlamaya davet etti.

#TGilekeşfet okuma önerisi: Evden online gezebileceğiniz 10 müze


Skal International İstanbul Hakkında:

Seyahat ve turizm sektörünün tüm branşlarını çatısı altında toplayan tek uluslararası organizasyon olan, 1934 yılında kurulmuş Skål International, geçmişiyle dünyanın en köklü sivil toplum örgütüdür. 7 Haziran 1956 yılında kurulmuş olan Skål International İstanbul Kulübü, 109 ülkede yapılanmasıyla en geniş tabanlı sivil toplum örgütü olan Skål International’a bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Skål International İstanbul Kulübü, 239 üyesi ve hayata geçirmiş olduğu projeler ile dünyanın en büyük Skål kulübü konumundadır.

Detaylı Bilgi için: www.skalistanbul.com