Seyahat ederken mesajlaşmak için en güvenli 5 uygulama

Sosyal Medya Fenomenliğinde Yeni Dönem

Last Updated on 24 Haziran 2021 by Yaşar Çelik

Günlük hayatta iletişimin vazgeçilmezi olan cep telefonları, artık hayatımızın en büyük sırdaşı dersek abartmış olmayız. Bankacılık işlemlerimizden online alışverişe, mobil ödeme uygulamalarından sesli ve görüntülü görüşmelere her işimizi cep telefonları ile hallediyoruz. Akıllı telefonlarımız, kullandığımız uygulamalar yoluyla neredeyse tüm bilgilerimizi sakladığımız kasalara dönüştü.

Sosyal medyada takip ettiğimiz hesapları, arama motorlarında yaptığımız aramaları, telefon rehberimizdeki kişilerin telefon numaralarını telefonlarımızda saklıyoruz. Peki, Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile güvence altına alınan bu gizli bilgilerimizin ne kadarı güvende? Seyahat ederken de günlük yaşamda da hayatımızda bu kadar yer tutan cep telefonunda kullandığınız uygulamaların kullanım koşullarını inceliyor musunuz?

Dünya çapında en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın gizlilik politikasını değiştirme kararı sonrası pek çok kişi yeni bir uygulama arayışına girdi. Bu gelişme sonrası WhatsApp geri adım atsa da kullanıcılar, mesajlaşma programlarının telefonlarında hangi bilgilere erişebildiğini sorgulamaya başladı. Bu gelişmeler bizi “en güvenli mesajlaşma uygulaması hangisi?” sorusunu sormaya itti. Artıları ve eksileriyle sizin için en çok kullanılan messenger uygulamalarına kısaca bir göz attık.

Seyahat Edenler İçin En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları Hangileri?

1. Zirveyi Kimseye Kaptırmayan WhatsApp

Dünyada en çok kullanıcı tarafından kullanılan sesli ve görüntülü arama uygulaması WhatsApp, tahtını kimseye bırakmıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin, WhatsApp en yaygın kullanılan uygulamaların başında geliyor. Facebook tarafından 2014 yılında satın alınan WhatsApp, dünya çapında mesajlaşma uygulaması olarak en çok kullanılan aplikasyon. Mesajlaşma uygulamaları içinde %54’lük paya sahip olan WhatsApp, mesajlaşma uygulamalarının başında geliyor.

WhatsApp, kullanıcılarına; mesajlaşma, görüntülü arama, dosya ve konum gönderme, resim ve video paylaşma imkanı sunuyor. Whatsapp’tan görüntülü aramalar siz dahil maksimum 8 kişi ile yapılabiliyor. Bu özelliği ile video konferans uygulamalarının gerisinde kalan WhatsApp, sadece telefon numaraları üzerinden kayıt aldığı için kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor. Android ve IOS telefonlara ücretsiz olarak indirilen uygulamayı indirdiğinizde telefonunuzun bazı özelliklerine erişim izni verdiğinizi kabul etmiş oluyorsunuz. Uygulamanın konum, kişiler, dosyalar, kamera, mikrofon gibi özelliklerine erişebilmesi için verdiğiniz yetkileri telefonunuzun uygulama ayarları kısmından görüntüleyip düzenleyebilirsiniz.

Yeni özellikleriyle web tarayıcısı üzerinden de kullanılabilen WhatsApp, “Durum” paylaşımı yeniliğini de getirdi. Dileyen WhatsApp kullanıcıları, Instagram story’lerine benzer biçimde 24 saat kalıcılığı olan paylaşımlar yapabiliyor.

WhatsApp’ın son dönemde getirdiği bir diğer yenilik ise gönderilmiş mesajları kendi sohbet geçmişinizden veya karşı tarafın sohbet geçmişinden silebiliyorsunuz. Bu durumda karşı tarafta “XX bu mesajı sildi” şeklinde bir bildirim görünüyor.

Peki, kullanıcıların WhatsApp ile ilgili çekinceleri neler?

Facebook şirketler grubuna ait uygulamalardan biri olan WhatsApp, kullanıcılarının bazı bilgilerini daha iyi hizmet verme amacıyla Facebook’a bağlı diğer platformlar ile paylaşabileceğini açıkladı. Bu durum, kullanıcılara ait kişisel bilgilerin pazarlama amacıyla kullanılabileceği endişesine neden oldu. Ayrıca depolanan bilgilerin bilgisayar korsanları tarafından çalınabileceği endişesini taşıyanların sayısı da oldukça fazla. Gelen tepkiler üzerine WhatsApp’ın, bu şirketler arası bilgi aktarımı kararından vazgeçtiğini duyurması, kulislerde “WhatsApp geri adım attı!” şeklinde yorumlandı.

2. Yerli ve Milli Mesajlaşma Uygulaması BİP

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen BİP, güvenli mesajlaşma konusunda WhatsApp’a rakip olarak piyasaya sürüldü. Turkcell tarafından kullanıma sürülen uygulamayı diğer mobil operatör kullanıcıları da ücretsiz indirebiliyor.

Anlık mesajlaşma, fotoğraf, video, ses kaydı gönderimi, anlık konum takibi gibi özellikler BİP’te de bulunuyor. BİP’in sunduğu bir diğer avantaj ise 10 kişiye kadar gruplarla sesli ve görüntülü aramaların yapılabilmesi. Acil durumlarda önceden belirlenen 10 kişiye konumuzu veya güvende olduğunuzu bildirme özelliği de uygulamanın öne çıkanlarından. Ancak uygulamayı indirmeden önce Google Play veya AppStore’dan “İzinler” sekmesini incelemenizde fayda var. BİP uygulaması telefonunuzun “Kişiler, Yer, Depolama, Cihaz ve Uygulamalar Geçmişi (arama geçmişiniz), Bluetooth ayarları” gibi daha birçok bilgi kaynağına erişebiliyor.

3. Popülaritesi Günden Güne Artan Signal

Signal, gizlilik ve güvenli mesajlaşma konularında üst düzey mahremiyet sağlama iddiasıyla hizmet vermeye başlayan bir mesajlaşma uygulaması. Gizlilik odaklı hizmet anlayışını öne çıkaran Signal uygulaması, kâr amacı gütmeden, bağışlarla ayakta kaldığını açıkladı. “Özgürce konuş” sloganını benimseyen uygulama, uçtan uca şifreleme sistemi ile Signal açık kaynaklı protokolünü uyguluyor. Uçtan uca şifreleme ise gönderdiğiniz bir mesajın, karşı tarafa ulaşana kadar şifreli biçimde iletilmesi ve şifreyi yalnızca mesajı gönderdiğiniz kişinin görebilmesi şeklinde özetlenebilir. Görüntülü konuşmalarınızda donma olmadan ve ses kalitesini kaybetmeden görüşmeye devam edebilmeniz de uygulamanın öne çıkan artılarından biri.

Signal uygulaması internet üzerinden mesajlaşmanın yanı sıra SMS gönderimi ve kendi kendiniz için not alma olanağı da sağlıyor. Signal’in dikkat çekici bir başka özelliği ise dilediğiniz mesajları belirlediğiniz süre sonrası silinecek şekilde gönderebilmeniz. Örneğin bir kullanıcıya mesaj atarken karşı taraf mesajı okuduktan belirli süre sonra silinecek mesajlar göndermek de mümkün. Yani kendi kendini imha eden mesajlar gönderebiliyorsunuz.

WhatsApp’ın rakibi olarak lanse edilen uygulama, bilgilerinizin hiçbir pazarlama faaliyetinde kullanılmayacağı konusunda oldukça iddialı.

4. Klasikten Şaşmayanlar İçin Telegram

Telegram, kalabalık gruplarla hızlı ve güvenli iletişim kurmak isteyenlerin sıkça tercih ettiği bir uygulama. Telefon numaranızla kaydolduğunuz uygulamada; mesajlaşma, sesli arama ve dosya gönderimi özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Uygulamanın en iddialı olduğu alanlardan biri hız. Düşük hızlı internet bağlantılarında ve zayıf bağlantılarda bile mesajlarınız hızla iletiliyor.

Telegram’ı diğer uygulamaların bir adım önüne geçiren bir özelliği var. Şöyle ki; büyük boyutlu dosyaların IOS, Android ve bilgisayarlar üzerinden Telegram ile gönderilebiliyor. Telegram ile 1,5 GB büyüklüğündeki dosyaları aktarmak mümkün.

Telegram, yeni özelliği ile de rakiplerine meydan okuyor. Daha önce kullandığınız WhatsApp, Line ve KakaoTalk gibi uygulamalardaki sohbet geçmişinizi, videolarınızı ve belgelerinizi Telegram’a taşıyabiliyorsunuz. Bu özellik, hem özel sohbetler hem de de gruplar için geçerli.

Telegram ile 200 bin üyeye kadar gruplar oluşturulabiliyor. Uygulama ile kalabalık gruplar oluşturabilir, kendi kanalınızdan yayın da yapabilirsiniz veya kalabalık kanallara üye olabilirsiniz. Bu gruplarda; sadece sizden bahsedildiğinde bildirim alacak şekilde bildirim ayarlarınızı yapılandırabiliyorsunuz.

Uygulama, yazdığım şeyi geri alabilir miyim endişesi taşıyanları da düşünülmüş. Mesajlarınızı gönderdikten sonra düzenleyip, herkesten kaybolacak şekilde silme fırsatınız da var. Telegram’ın sağladığı bir diğer kolaylık ise bir mesajı yazmaya başladığınızda bir başka cihazdan tamamlayabiliyorsunuz. Örneğin uzun önemli bir mesaj gönderirken bir sebepten telefonunuz kapanırsa, bilgisayardan aynı mesajı kaldığınız yerden tamamlayıp gönderebilirsiniz. Bu özellik, WhatsApp’ta sunulmuyor.

5. Kore İşi KakaoTalk

Güney Kore şirketi Kakao Corporation’ın piyasaya sürdüğü KakaoTalk, Uzak Doğu’da en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olarak dikkat çekiyor. Yaygın kullanımı nedeniyle KakaoTalk, Kore ve Japonya seyahatlerinizde hayat kurtarıcı bir rol oynuyor.

Uygulama, ücretsiz sesli arama, mesajlaşma gibi klasik özelliklerin yanı sıra hatırlatıcılar ve alarmlar gibi özellikleri de bünyesinde barındırıyor. WhatsApp gibi uygulamaların yıllar sonra çıkardığı çıkartma (sticker), gif paylaşımı gibi özelleştirilmiş emojilerin çoğu, KakaoTalk kullanıcılarının yıllardır kullandığı özelliklerdi. Yani uygulama bu anlamda diğerlerine göre öncü bir rol oynadı.

KakaoTalk; KakaoStory, KakaoTaxi, KakaoPay, KakaoBus gibi birçok yan uygulamasıyla mobil ödeme sistemlerinden sosyal medya uygulamalarına kadar birçok alana el atmış durumda. Kakao Taxi, Türkiye’de kullandığımız BiTaksi uygulamasına benzer bir mantıkla çalışıyor. Bu yan uygulamalar Uzak Doğu seyahatlerinizi çok kolay hale getiriyor.

KakaoTalk, Asya usulü eğlenceli birçok özelliği de kullanıcılarına sunuyor. Örneğin çocukların elinden düşürmediği Konuşan Kedi Tom ses filtresi gibi ses filtrelerini aramalarınız esnasında canlı olarak kullanabiliyorsunuz.

Hem cep telefonundan hem de bilgisayardan kullanım özelliği KakaoTalk’ta da var. Hatta telefon numaranızı paylaşmadan mesajlaşma olanağı tanıyan uygulamada bir zamanların popüler iletişim seçeneği Blackberry Pin de hala kullanılabiliyor.