Salda Gölü’ne ziyaretçi sınırı geliyor

Last Updated on 19 Mart 2021 by Yaşar Çelik

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan ve ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Salda Gölü’nde beklenen karar çıktı. Yılda 1.5 milyon olan ziyaretçi ağırlayan bölgeye artık 570 bin kişi girebilecek.

Ziyaretçi kısıtlanması yapılması konusunda ilk sinyaller Ağustos 2020’de Burdur Valisi Ali Arslantaş tarafından verilmişti. (Haberin detayları için tıklayınız: Salda Gölü’nü korumak için sert tedbirler yolda) Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ziyaretçi sayısına sınırlama getirildiği duyuruldu.

‘Beyaz Adalar’ bölgesine ziyaretçi sınırı

Buna göre, anlık kişi kapasitesinin 540 olacak şekilde bölgeye girişler kontrollü sağlanacak. Bu sayıdan fazla olan turist sayısı ise gölün etrafında başka alanlara yönlendirilerek hassas alan korunacak.

Ziyaretçi sayısının yanı sıra taşıma kapasitesinin üzerinde kullanımı önlemek için ahşap malzemeden yol ve seyir terasları yapılması kararı alındı.

HANGİ ÖNLEMLER ALINMIŞTI?

  • 2 yıl önce araçların gölün yanına kadar geldiği, çadırların kurulduğu alanda bugüne kadar birçok düzenleme yapıldı.
  • Kontrolsüz kullanımların bulunduğu alanda mevzuata aykırı yapılaşmalar kaldırıldı.
  • Gölün tamamının etrafına ahşap bariyerlerden set yapılarak araç girişi yasaklandı.
  • Beyaz Adalar bölgesinde göle ve plaja giriş yasağı uygulanırken, günlük ihtiyaçların karşılanacağı ahşap, temelsiz birimler de kıyıdan yaklaşık 500-600 metre geriye yerleştirildi. Şimdi de otopark kısmının iki kilometre daha geriye alınarak ulaşımın sadece yürüyerek ya da belli alana kadar bisikletle yapılması sağlanacak.
  • Gölün etrafındaki köylerin turizmden yararlanması için çalışmalar yapılırken, bölgedeki tarımsal faaliyetler için kuyulardan su çekilmesi yasaklandı.
  • Alanın kontrolü için kurulan kamera sistemi ile de 7/24 takip sürdürülüyor.

NASA İLE YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance’ı göndermeye hazırlanan ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur’daki Salda Gölü’ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. Yayımlanan duyuruda, “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var” denildi.

Salda Gölü kıyısında turizm faaliyetlerine imar izni verilmedi