“Luzzu” İstanbul Film Festivali’nde

Last Updated on 26 Mart 2021 by Turizm Günlüğü

Dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerini sinemaseverlerle buluşturan İstanbul Film Festivali bu yıl 2 Nisan’da çevrimiçi platformda takipçileriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin öne çıkan film festivallerinden İstanbul Film Festivali bu yıl 40. kez takipçileriyle buluşmaya hazırlanıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen festival, yeni bir formatla ve çevrimiçi platform aracılığıyla takipçilerini yeni filmlerle buluşturmayı hedefliyor.

Dünya sinemasının öne çıkan filmlerini, uluslararası festivallerde ödül olarak tüm dünyada yankı uyandıran ödüllü yapıtları, hemen herkesin izlemesi gereken kült filmleri sinemaseverlerle buluşturan festival, aynı zamanda sinema sanatına yeni bir bakış açısı katan kişileri keşfetmeyi, yeni yetenekleri tanımayı ve özel gösterimlerle sinema sanatının tarihinde bir yolculuğa çıkmayı sağlıyor.

Bir balıkçının hikayesi beyazperdede

Bu yıl festivalde gösterime girecek filmler incelendiğinde daha önce Sundance Film Festivali’nde prömiyerini yapan ilk Malta filmi “Luzzu” ilgi çekiyor. Senaryosu Alex Camilleri tarafından kaleme alınan ve yapımcılığını Rebecca Anastasi, Ramin Bahrani, Camilleri ve Oliver Mallia gibi isimlerin üstlendiği Luzzu, modern çağda ailelerine bakmak için endüstrilerinin getirdiği zorluklarla yüzleşen bir balıkçının hikayesini beyazperdeye taşıyor.

Luzzu’nun oyuncu kadrosu incelendiğinde filmde oynayan kişilerin çoğunun amatör olduğu görülüyor. Aslen kurgucu olan yönetmen ve senarist Alex Camilleri’nin ise daha önce filmin yapımcılarından Rahim Bahrani’nin çoğu filminde kurgucu olarak çalıştığı da biliniyor.
Luzzu gerçek hayatta da balıkçılık yapan Jesmark Scicluna’ya Sundance Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazandırmasıyla henüz filmi görememiş sinemaseverlerde merak uyandırıyor.

“Hayatta kalma çabasını tartma teması evrensel”

Filmle ilgili konuşan yönetmen Camilleri ‘Luzzu’ya verilen tepkiyi görmek inanılmaz derecede sevindiriciydi, Malta’nın ortamı benzersizken, geleneği, hayatta kalma çabasını tartma teması evrenseldir” dedi.

“Pek çok harika şeyin ilki”

Amerikalı film dağıtımcısı Kino Lorber’in kıdemli başkan yardımcısı Wendy Lidell, Variety’ e verdiği röportajda “Yeni bir film yapımcılığının ortaya çıkışını görmekten daha heyecan verici bir şey olamaz ve Luzzu’nun Alex Camilleri’den gelen pek çok harika şeyin ilki olduğunu düşünüyorum” dedi.

Siz de film izlemekten hoşlananlardansanız sinemaseverlerin yakından takip ettiği platformlardan Rotten Tomatoes’da 100 puan alan Luzzu’yu izlemenizi öneririz.