Otel plajlarına dökülen kuvars tozu nedir, sağlığa zararlı mıdır?

Last Updated on 25 Mart 2021 by Yaşar Çelik

Bodrum kıyılarının yüzde 40’ı Maldivlere döndü. Güzel görüntüsü sebebiyle son iki yıldır özellikle bölge otellerinin plajlarında kullandığı kuvars tozu turistleri isyan ettirdi. Konunun uzmanları ise ‘beyaz kum’ diye plajlara serilen kuvars tozunun insan sağlığına ve çevreye zararlı olduğunu söylüyor.

Bölgede bulunan konaklama işletmeleri beyaz kum olduğunu iddia ederek plajlarına döktükleri kuvars tozuyla ilgili şikayet almaya devam ediyor. Şikayetler üzerine, Jandarma ve Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. İncelemenin tamamlanmasının ardından, maddeyi sahile döken bir tesise 265 bin 497 lira idari para cezası uygulandı.

Kuvars kumu ya da Silis Kumu olarak bilinen bu toz metamorfik kayaçların ayrışması sonucu oluşan tanecikler. Silisten oluşan kuvars kumu az miktarda kil, feldspat, demir oksitler ve karbonatlar da içeriyor. En çok inşaat sektörü ve betonlama alanlarında kullanılıyor. Ayrıca saha camı, düz plaka camı ve cam elyafı üretiminde kullanıldığı da biliniyor. Otel işletmelerinin kullanma amacı ise parlak bir görünüme sahip olduğu için Maldivler hissi yaratması.

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal ve Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi Mir Bahattin Demir Hürriyet’ten İsmail Sarı‘ya önemli açıklamalarda bulundu. İşte dikkat çeken o açıklamalar:

Tüberküloz, akciğer kanseri ve scleroderma

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal: Bu moleküllerin hava yollarıyla uzun dönem alınması ciddi solunum yolu reaksiyonlarına sebebiyet veriyor. Küçük partiküllerin yoğun solunmasıyla astım hastalarında alevlenmeler, uzun dönem çalışanların maruz kalmasıyla da akciğerlerde kireçlenme ortaya çıkıyor. Kısa bir süre bile solumakla kronik akciğer hastalıklarını tetiklediğini, çocuklarda alerjik astım, yetişkinlerde de KOAH hastalığını hatta akciğer kanseri riski olanlarda risk grubunu arttırdıklarını da biliyoruz. Özellikle Türkiye tüberkülozun çok yoğun görüldüğü bir ülke. Bu nedenle sahillerden de tozun kaldırılması ve kullanılmaması gerekiyor.

Turistler beyaz kumsalı değil, sahillerimizin doğal halini seviyorlar

Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi Mir Bahattin Demir: İşletme sahipleri zararlı olduğunu bilmesine rağmen kullanmaktan asla vazgeçmiyorlar. Kaldıkları oteldeki kuvars tozuna isyan eden bir Hollandalı çift, kuvarsı araştırarak tozun tehlikeli olduğunu öğrendiğini söyledi. Turistler beyaz kumsalı değil, Muğla’nın ve deniz turizminin olduğu diğer sahillerin doğal halini seviyorlar, bu nedenle buralara geliyorlar. Yoksa Maldivler’i tercih ederler.

Dünya gündemine taşınırsa çok olumsuz sonuçlar doğurabilir

Plajlara dökülen tozlar yüzünden dünya turizm operatörleri olaya el koyup, dünya gündemine taşısalar çok olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Zaten turistlere, Maldivler görüntüsü veren kuvars tozları cazip gelseydi İspanya, Yunanistan ya da İtalya gibi ülkeler de yapardı.

Halkın malını işgal ediyorlar

Büyük yatırımlarla inşa edilen oteller, işletmeler, villa ve tesisler kıyılarımıza hiç acımıyorlar. Kamu malı olan ve yasada açıkça halkın malı sayılan kıyıları işgal ettikleri ortada. Ayrıca deniz ekosistemini yok etmekten de hiç çekinmiyorlar. Bu durum doğayı korumaya gönül vermiş biz bir avuç insanı gerçekten çok üzüyor.

Oteller kendilerine kesilen cezadan etkilenmiyor

Elimizden geldiğince drone ile tespit edip, gerekli kurumlara haber veriyoruz. Üzülerek söylüyorum ki Bodrum kıyılarının hali şu anda içler acısı… Türkiye Ceza Kanunu’nda yer alan Çevrenin Kasten Kirletilmesi Suçu’na dair 181 ve 182’nci maddeleri açıkça ortada ama dikkate alınmıyor. Ayrıca yan yana siteler arası kıyı geçiş engelleri ile herkes kendine özel kıyı ve plaj oluşturmuş durumda.