Kral kaya mezarları Turizm Bakanı’ndan destek bekliyor!

Kaunos Antik Kenti

Last Updated on 5 Nisan 2021 by Yaşar Çelik

Dalyan’da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kaya mezarları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Dünyaca ünlü 3 bin yıllık Kaunos Antik Kenti’ndeki kaya mezarları güneş, yağmur ve diğer doğa olaylarının verdiği tahribatla yıpranmaya başlaması üzerine 2010 yılında ‘nano teknoloji’sinin kullanılacağı korunma projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Fakat TÜBİTAK başkanının değişmesi nedeniyle proje askıya alındı. Projenin hayata geçirilmemesi Kaunos Antik Kenti’ndeki kaya mezarlarının kayaçlarındaki bozulma nedeniyle gün geçtikçe yapısal bütünlüğünü kaybederek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu öne sürüldü.

Kültür ve Turizm Bakanı’ndan konuyla ilgili destek beklediklerini ifade eden DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, “Dalyan’ımız, Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalı, lagün ve İztuzu Plajı’yla bir bütünlük teşkil ederek, dünyada emsali nadir olan özel konumda bulunuyor. Buranın tarihi ören yerleri için zamanındaki kazı heyetimiz tarafından 2010 yılında projeler hazırlanarak destekleme fonundan faydalanmak üzere TÜBİTAK’a sunuldu. Destekleme fonundan gereken yardımlar gelmeyince restorasyon işlemi başlamadı. Şu anki Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ufuk Çörtük hocamız tarafından bu konu yeniden gündeme getirildi. Bizlerin de desteğiyle Kaunos medeniyetinin birbirinden eşsiz ören yerlerindeki tarihi varlıklarımızın yeniden bir restorasyona alınması için gerekli işlemlerin başlaması için müracaatlarımızı yaptık. Kültür ve Turizm Bakanı’ndan konuyla ilgili destek bekliyoruz” dedi.