Uzatma kararının ardından Rusya’daki ilk tepkiler…

Rusya’da Yabancı Yatırımcıya 3 Yıllık Vize
Moskova'da bulunan Saint Vasil Katedrali

Last Updated on 1 Haziran 2021 by Turizm Günlüğü

Rusya’nın Türkiye’ye uçuş yasağını 1 Temmuz’a kadar uzatması, ülkenin turizm sektörünü çaresiz duruma düşürdü. İşte sektör temsilcilerinden ve Rus turistlerden ilk tepkiler…

Rusya Turizmciler Birliği basın sözcüsü Irina Turina, Türkiye’ye yönelik uçuş yasağının uzatılmasının “sektör için yeni bir ağır darbe” olacağını söyledi.

Sosyal medyada ise, günlerdir yasağın kaldırılacağı umuduyla bekleyen ve satın aldıkları Türkiye turlarını iade etmeyen turistler, “son dakika” kararının mağduriyetiyle sert eleştirileri dile getiriyor.

Yasağın uzatılması kararının da son anda alınmasını da eleştiren Turina, Mayıs sonuna kadar Türkiye’ye tur paketi satın alan yarım milyon turistin yüzde 60’ının turları iade etmediğini ya da başka destinasyona yönelmediğini ve sabırla Türkiye’nin açılmasını beklediğini hatırlattı.

Turina, “Bu durumdaki yüz binlerce turiste, haziran ve sonrası için Türkiye’ye tur satın alan yaklaşık yarım milyon kişi daha eklendi. Tur operatörlerinin artık onlara sunacak bir ürünü de yok. Çünkü tüm önemli yabancı destinasyonlar kapalı. Rus tatil beldelerinde ise neredeyse hiç boş yer yok. Türk tatil beldelerinin sunduğu seviye de yok. Şimdi, yasağın uzatılması nedeniyle, bazı turistler paralarını geri almaya çalışacaklar. Ama hiç satış yok ki iade edecek para olsun” diye kaygılarını dile getirdi.

“EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM”

Bunun Rusya turizm pazarı için “eşi görülmemiş bir durum” olduğunu söyleyen Turina, “Açılmak istenen destinasyonlar turizm sektörüne hiçbir şekilde yardımcı olmaz Hırvatistan, Fas, Mauritius gibi yerler çok talep görmüyor. Ancak oralara bile uçuş sayısı son derece sınırlı” dedi.

Turkrus.com’un aktardığı habere göre Turina, BFM’e verdiği demeçte ise kararın son ana bırakılması için “Bunun birçok açıdan Rus turistlere saygısızlık olduğuna inanıyorum” dedi.

Rusya koronavirüs operasyon merkezinin kararıyla, 10 Haziran’dan itibaren Avusturya, Macaristan, Lübnan, Lüksemburg, Mauritius, Fas ve Hırvatistan ile uçuşlar gerçekleşebilecek.

“AĞLAMAK İSTİYORUM…”

Türkiye yasağının son anda uzatılması ile değişik kaynaklara göre “yarım milyondan fazla ya da 1 milyon yakın” Rus turist şimdilik “Türkiyesiz” kalırken, sosyal medyadan yükselen eleştiri ve şikayetler haber sitelerine de taşındı.

İş dünyasının saygın yayın organı BFM’in web sitesinde, Türkiye turu satın alıp gidemeyen Marina adlı bir turistin deneyimi ağzından aktarılırken, “Mecburen Kırım’daki otellere baktım, ağlayasım geldi. Türkiye’deki tatillerden sonra, aldığım hizmetten sonra, otellerinden sonra, Kırım’ı istemiyorum. Ama Türkiye’dekine benzer çok iyi bir otel istesem fiyat tam olarak iki katı… Rusya’da aynı fiyata Türkiye ayarında oteller yapılsa belki alternatif aramazdım” diyor.

İFLASLARA YOL AÇABİLİR

BFM’in yorumunda, “Sonuç olarak, iptal edilen turların bedelinin tazmin edilmesinin mali yükü tur operatörlerine düşer. Bu da iflaslara yol açabilir” deniliyor.

Diğer yandan sosyal medyadaki bazı yorumlarda ise, gerekli önlemleri turizm sezonu öncesi almadığı ve sezon arifesine bıraktığı gerekçesiyle Türkiye de eleştiriliyor.