Kaş, kaçak yapılaşmanın merkezi haline geldi

Antalya - Kaş

Last Updated on 8 Haziran 2021 by Yaşar Çelik

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesinin kaçak yapılarla kuşatılmasını TBMM gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, “Ülkemizin gözbebeği turizm merkezlerimizden biri olan Kaş ilçesi göz göre göre talan ediliyor. Bir kısmı Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalan ilçede imara aykırı tek bir yapıya bile göz yumulmaması gerekirken, bölge açıkça kaçak yapılaşmanın merkezi haline getiriliyor. Yöneticiler tüm uyarılara rağmen yaşanan yağmayı görmezden geliyor” dedi.

Pandemi nedeniyle yaşanan kriz ortamının fırsatçılara olanak, kaçak yapılara karşı yaptırım uygulamayan idarecilere de bahane yarattığına dikkat çeken Budak şöyle konuştu:

“Kaş ilçesinde kaçak yapılar sadece Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalan alanlarda değil, aynı zamanda sit alanlarına, zeytinliklere, orman alanlarına, kıyı-kenar çizgisi içinde kalan yerlere hiçbir yasa, sınır, kural tanımadan yükseliyor. Özellikle denize bakan yamaçlarda kaçak yapılar mantar gibi her geçen gün çoğalıyor. Mevzuata göre, kaçak yapıların tespit edilir edilmez kamu kurumları tarafından yıkılması ve yıkım ücretinin kaçak yapıyı inşa edenlerden tahsil edilmesi gerekirken bu yapılmıyor. Aksine, cezasızlık ve imar affı beklentisi kaçak yapılaşmayı teşvik ediyor.

KAYITDIŞI TURİZM KAÇAK YAPILAŞMAYI KÖRÜKLÜYOR

Kaş’ın bir diğer özelliği de “her şey dahil” tatil sisteminin ve beş yıldızlı otellerin ilçeyi ele geçirememiş olmasıdır. Pandemiyle birlikte daha sakin butik otellere, daha izole villa turizmine yaşanan talep patlaması da Kaş’taki kaçak yapılaşmayı körükleyen bir diğer etken. Villaların haftalık 50 bin liraya kiralandığı haberleri basına yansıyor. Kaş, kaçak yapılaşmanın yanında kayıtdışı turizmin de merkezi haline geliyor. Kaş’ın doğal güzellikleri daha fazla betonlaşmaya kurban edilmeden bir an önce kaçak yapılara yönelik yasal mevzuat uygulanmalıdır”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

  • Son 20 yılda Kaş ilçesi sınırları içerisinde kaç adet kaçak yapı tespit edilmiştir? Tespit edilen bu kaçak yapılara yönelik hangi yaptırımlar uygulanmıştır?
  • İddia edildiği gibi, kaçak yapılara yönelik para cezalarının ödenmesi sonrası bu yapılara imar izni verilmekte midir?
  • Kaş ilçesinde kaç adet kaçak yapı 2018 yılında yasalaşan “İmar Affı” uygulamasından faydalanmıştır?
  • Pandemi döneminde kaçak yapılaşmanın çok arttığı iddia edilmektedir. Pandemiyle geçen son 16 ayda Kaş’ta inşaatına başlanan kaç kaçak yapı tespit edilmiştir?
  • Kaş’taki kaçak yapıları önlemeye yönelik hangi tedbirler uygulanmaktadır?