Yılan hikayesine dönen ikinci pist ne zaman açılacak?

Sabiha Gökçen’in ikinci pisti ne zaman bitecek?
Sabiha Gökçen’in ikinci pisti ne zaman bitecek?

Last Updated on 9 Haziran 2021 by Turizm Günlüğü

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2014’ten beri tamamlanamayan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki ikinci pist projesinin tamamlanacağı tarihi açıkladı. Karaismailoğlu’na göre uzama nedeni pandemi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, 2014 yılında ihale edilen fakat geride kalan 7 yılda tamamlanamayan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist projesinin akıbetini Meclis gündemine taşıdı.

Emecan’ın soru önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle proje sürecinde aksaklıklar meydana geldiğini, işin bitim tarihinin 28 Aralık 2021 olarak revize edildiğini söyledi.

Her gün binlerce kişinin seyahat ettiği İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist yapım işi 2014 yılında ihale edildi ve 20 Mayıs 2015 tarihinde yapım için sözleşme imzalandı.

Söz konusu sözleşmeye göre ikinci pist yapım işinin 21 Haziran 2017 tarihinde bitirilmesi planlandı. Bu tarihe kadar tamamlanamayan yapım işi, süre uzatımı çerçevesinde 24 Haziran 2019’a ötelendi.

Bu ötelemenin üzerinden iki yılın üzerinde zaman geçmesine rağmen ikinci pist hâlen tamamlanmadı.

ESKİ BAKAN TURAN “PİSTİN YORULDUĞUNU” SÖYLEMİŞTİ

Yoğun uçuş trafiğine sahip havalimanında geride kalan zamanda kaza da yaşandı. Pegasus Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferi yapan Boeing 737 tipi uçak, 5 Şubat 2020 tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanı’na inerken pistten çıktı.

Kazada üç kişi hayatını kaybederken, 180 kişi de yaralandı. Uçağın kaptan pilotu M. A. 24 Şubat 2020 tarihinde çıkarıldığı mahkemece “Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’na yönelttiği soru önergesinde kazaya da değinen CHP’li Emecan, kazanın ardından dönemin Ulaştırma Bakanı Cavit Turan’ın yaptığı açıklamaları hatırlattı.

Dönemin Bakanı Turan yaptığı açıklamada Sabiha Gökçen Havalimanı’nın durumuna dair, “Sabiha Gökçen’in trafiği giderek artıyor. Ancak Sabiha Gökçen’de bir pistimiz var. Bu pistimiz çok yoruldu. Uçuşların olmadığı saatlerde, hemen hemen her gece piste bakım yapılıyor” ifadelerini kullanmış, yeni pistin açılmasının ardından eski pistin de bakıma alınacağını söylemişti.

KARAİSMAİLOĞLU: PANDEMİ NEDENİYLE PROJE SÜRECİNDE AKSAKLIKLAR OLDU

Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist projesinin akıbetine ilişkin CHP’li Emecan, “Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ikinci pistin yapımı hangi aşamadadır” ve “Söz konusu pistin tamamlanamamasından kaynaklı kamunun uğradığı bir zarar bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

Gazete Duvar’da yer alan Serkan Alan imzalı habere göre; ikinci pistin yapım projesinin pandemi nedeniyle aksadığını, süre uzatımından dolayı maliyet artışının oluşmadığını belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu yanıtında şu ifadelere yer verdi:

“Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında imzalanan ‘Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı II. Pist ve Mütemmimleri İnşaatının Gerçekleştirilmesine İlişkin Protokol’ kapsamında; 1. Etap işleri ve II. Etap İşleri üstyapı imalatları bulunmakta olup, Covid-19 pandemisi nedeniyle proje süresinde aksaklıklar meydana gelmiş ve buna bağlı olarak işin bitim tarihi 28.12.2021 olarak revize edilmiştir. Süre uzatımından ötürü maliyet artışı oluşmamıştır.”

“BİLGİLERİN HEAŞ’TAN ALINMASI DAHA UYGUN”

CHP’li Emecan’ın ikinci pistin akıbetine ilişkin sorularının yanı sıra, “Yaşanan gecikme nedeniyle yüklenici firmaya herhangi bir cezai işlem yapılmış mıdır?”, “Yüklenici firmanın gerekli zemin etütlerini yapmadığı ve bu nedenle yaşanan teknik aksaklıklar sebebiyle pistin açılma sürecinin uzadığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?” ve “Söz konusu iddialar doğru ise yüklenici firma hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır?” soruları da önergesinde yer aldı.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu yanıtının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Diğer taraftan; Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletme kullanım hakkı, Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) uhdesinde olup, söz konusu faaliyetlere ilişkin bilgilerin adı geçen kuruluştan alınmasının daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.”