Dark turizmi nedir?

Last Updated on 5 Ekim 2021 by Yaşar Çelik

“Kara turizm, kara nokta turizmi ve hüzün turizmi ‘’gibi isimlerle de anılan Dark turizm nedir hep beraber inceleyelim.

Dark turizm kavramı ilk kez 1996 yılında Glasgow Caledonian Üniversitesi öğretim üyeleri John Lennon ve Malcolm Foley tarafından ortaya atılmıştır.

Yakın veya uzak geçmişte meydana gelen ölüm ve üzüntünün yaşandığı yerlere gerçekleştirilen gezileri ifade etmektedir.

  • Dark turizmi, sembolik veya gerçek ölüm anlarına seyahatlerdir.
  • Günümüzde dark turizm meraklılarına da Dark Turist (karanlık turist) denilmektedir.
  • Dark turizmin çok eskiye dayandığı tahmin edilmektedir. Zamanında firavun mezarlarına yapılan ziyaretler dark turizmin ilk örnekleri olarak gösterilmektedir.

Turistleri dark turizme yönelten nedenler nedir diye bakacak olursak; ölüm olaylarına duyulan ilgi, merak, ölen kişilere verilen değer, büyük felaketler vb. durumlar olabilmektedir. Bazen geçmişteki acılar, üzüntüler de bir seyahat sebebi olabilmektedir.

TÜRKİYE’DE DARK TURİZMİ

SİNOP CEZAEVİ

Ülkemizde bir zamanlar ‘’Anadolu’nun Alcatrazı’’olarak gösterilen tarihi Sinop cezaevi Türkiye’de dark turizm için önemli bir merkez halindedir. Bu cezaevi ile ilgili yapılan çalışmalara göre yaklaşık dört bin yıl önce Gaskalılar tarafından inşa edilmiş, surlar içinde yer almaktadır. 1887 yılında resmi olarak zindan olarak kullanılmaya başlanmıştır.1999 yılından itibaren müze olarak Dark Turizm merkezi olarak kullanılmaktadır.

Sinop Cezaevi

DÜNYA’DA DARK TURİZM

ÇERNOBİL

24 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın Pripyat şehri yakınlarında bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde gerçekleşen patlama insanlık tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birisi olarak görülmektedir. On binlerin hayatını kaybettiği bu patlama sonrası şehir komple boşaltılmıştır. Şehre halen geziler düzenlenmektedir.

Çernobil

AUSCHWITZ TOPLAMA KAMPI

Nazilerin II. Dünya Savaşı esnasında Avrupa Yahudilerine karşı kurmuş olduğu toplama kamplarından en büyüğüdür. Kaydedilen bilgilere göre 1 milyondan fazla kişi burada katledilmiştir. Günümüzde yoğun ziyaretçi ağırlamaktadır.

AUSCHWITZ TOPLAMA KAMPI

POMPEI

İtalya’nın Compania bölgesinde yer alan Antik Roma kentidir. Bu bölgede 2000 yıl önce bir yanardağ patlaması olmuş ve tüm şehir yıllar boyunca küllerin dibinde kalmıştır. 17.yy. da kazı çalışmaları başlatılmış ve antik kent ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde İtalya ziyaretlerinde mutlak gezilen noktalardan biridir.

POMPEI

HİROŞİMA

II. Dünya savaşı döneminde Japonya’nın Hiroşima şehrine bir atom bombası atıldı. Etkisi yıllarca sürdü. İnsanların sakat kalmasına ve hatta ölümlerine sebep oldu. Bombanın atıldığı yere çok yakın olan Valilik binası ‘Atom Bombası Kubbesi’ ismi ile bir sergi alanına çevrildi. Bu bina ayrıca UNESCO koruması altındadır.

HİROŞİMA

BERLİN DUVARI

II. Dünya Savaşı sonrasında tam 28 sene şehri doğu ve batı Berlin olmak üzere ikiye bölmüştür. Almanya’nın en önemli turistik merkezlerinden biridir. Şehrin diğer kıyısına geçmek isteyen kişilere adeta bir ölüm alanına dönüşmüştür. 1989 yılında duvar yıkılmış, ama günümüzde barış sözleri yer alan bu bölge hala ziyaretçiler almaya devam etmektedir.

Gaziantep Üniversitesi

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Öğrencisi

Kübra Nur Sevim