Ruslar COVID-19 aşısı için o ülkeye akın ediyor

Turizm Günlüğü'nün görsel partneri: Deposit Photos.

Last Updated on 11 Ekim 2021 by Turizm Günlüğü

Rus Sputnik V aşısının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hala onaylanmadığı için yurt dışı seyahatlerinde sorun yaşayan Ruslar çareyi aşı turizminde buldu.

Avrupa ülkelerine rahatça seyahat etmek isteyen binlerce Rus vatandaşı Pfizer aşısı olabilmek için Sırbistan’a akın ediyor.

Ağustos 2020’de ortaya çıkan Covid-19 aşısı Sputnik V, Sırbistan dahil yaklaşık 70 ülkede onaylandı ancak DSÖ, birkaç ay önce bir üretim tesisinde yaşanan sorunları göz önüne alarak, onayın hala gözden geçirildiğini açıkladı.

Haberrus’un Euronews’tan aktardığı habere göre; DSÖ tarafından yapılan açıklamaların ardından, Avrupa ülkelerini özgürce ziyaret etmek isteyen Rusya vatandaşları Batı yapımı aşı olabilmek için çözüm arayışlarına girdi.

TURLARIN SAYISI HIZLA ARTTI

Rusların vizesiz seyahat edebildiği Sırbistan, Batı yapımı aşı arayan Ruslar için uygun bir çözüm kapısı oldu.

Kısa sürede Rusya’dan Sırbistan’a düzenlenen turların sayıları hızla arttı.

Rusya’dan Sırbistan Belgrad’a gelen 54 yaşındaki Nadezhda Pavlova; “Dünyayı dolaşmak istediğimiz için buraya geldik ve Pfizer aşısını aldık” dedi.

55 yaşındaki eşi Vitaly Pavlov ise; “Birkaç ülke yerine tüm dünyanın bize açık olmasını istiyoruz ve bu sebeple batı yapımı bir aşı olabilmek için Sırbistan’a geldik” dedi.

AŞI TURİZMİ

Seyahatlerinde sorun yaşamak istemeyenler, yurt dışına aşı turlarına rağbet ediyor. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, Ruslar için Eylül ayında aşı tur paketlerinin piyasaya çıktığını, neyin dahil olduğuna bağlı olarak fiyatların 300 ila 700 Dolar arasında olduğunu söyledi.

DSÖ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mariangela Simao, tam bilimsel bilgi eksikliği ve üretim tesislerinin teftişleri de dahil olmak üzere, Rusya yapımı aşının onayı için engellerin devam ettiğini belirtti.

DSÖ’nün yanı sıra Sputnik V, Rus formülü ile aşılanan kişiler için tüm seyahat kısıtlamalarının kaldırılabilmesi adına Avrupa İlaç Ajansı’ndan da onay bekliyor.

HIRVATİSTAN’A DA TUR DÜZENLİYORLAR

Yabancı ülke vatandaşları Sırbistan’da Pfizer, AstraZeneca ve Çin Sinopharm aşılarını yaptırabiliyor. Ülkede şu ana kadar yaklaşık 160 bin yabancı ziyaretçinin aşılandığı belirtiliyor.

Ayrıca Sırbistan’ın yanı sıra Rus turizm acenteleri, turistlerin ikinci bir doz için geri dönmeye gerek kalmadan tek seferlik Johnson & Johnson aşısını alabilecekleri Hırvatistan’a turlar düzenliyor.