Uzun yola çıkmak isteyen sürücülerin dikkat etmesi gerekenler

Last Updated on 26 Ekim 2021 by Yaşar Çelik

Şehir dışına tatile çıkmayı planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı özel ayrıntılar vardır. Özellikle uzun yola çıkılacağı zaman özenli bir şekilde kontrolleri gerçekleştirmelisiniz. Saatlerce araç kullanmanın iyi bir konsantrasyon gerektirdiğini ve en ufak bir dikkatsizliğin hayati risklere yol açabileceğini unutmamalısınız.

Motor Kontrolü

Aracınız ile uzun yola çıkmadan önce motorun her zamankinden daha yüksek performans göstermesi gerekir. Uzun yollarda aracınız şehir içi trafiğinde karşılaşabileceği risklerden daha fazlasıyla karşılaşabilir. Aynı zamanda uzun yolda aracın yağ tüketimi de yüksek olacağı için yağ seviyesinin kontrol ettirilmesi önemlidir. Gerektiği takdirde yağı da değiştirmelisiniz.

Araç Kontrolü

Yola çıkmadan önce aracınızla ilgili gerekli tüm kontrollerin yapılması gerekir. Böylelikle güvenilir ve rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz. Periyodik bakım zamanı yaklaştıysa yola çıkmadan önce aracınızı mutlaka servise götürmelisiniz.

Fren sistemini kontrol ettirmeli ve gerekirse balataları değiştirmelisiniz. Fren hidroliğinin yağ seviyeleri de kontrol edilmesi de önemlidir. Eksilme veya hidrolik yağın bozulması gibi durumlar yaşanıyorsa değiştirebilirsiniz.

Aracın Yasal Yükümlülükleri

Aracın teknik bakımları kadar yasal yükümlülükleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Aracın muayenelerinin eksiksiz şekilde yapılması gereklidir. Teknik olarak muayeneden geçmesi mümkün olmayan araç ile asla yola çıkılmamalıdır. Aynı zamanda zorunlu trafik sigortasının da geçerlilik süresi yol öncesinde tekrar kontrol edilmelidir. Eğer trafik sigortası ihtiyacınız var ise generali.com.tr’nin trafik sigortası sayfası üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Yeterli Miktarda Uyku

Aracınızı siz kullanacaksanız, yola çıkmadan önce uykunuzu en iyi şekilde almalısınız. Sabah vakitlerinde yola çıkmayı düşünüyorsanız bir gece öncesinden erkenden yatmalısınız. Uykusuz şekilde araç kullandığınız zaman hem kendinizin hem de sizinle yolculuk eden insanların hayatını tehlikeye atmış olursunuz.

Mola

Uzun yollarda araç kullandığınız zaman sık sık molalar vermelisiniz. Şehirlerarası yolculuklarda bir süre sonra dikkat dağınıklığı meydana gelebilir. Uzun süreli araç kullanmak vücudunuzu da yormaya başlayabilir. En az iki saatte bir mola vermenizde fayda vardır. Bedenen ve zihnen dinlenebilmek için bu kuralı asla atlamamalısınız. Molasız şekilde yapılan seyahatlerde büyük sıkıntılar ortaya çıkabilir.