Yurt dışı acentelerin ve tur operatörlerinin Antalya turizmine katkısı

Antalya havalimanı
Antalya Havalimanı'nda rekor

Last Updated on 11 Kasım 2021 by Turizm Günlüğü

2020 yılında Antalya’ya gelen 3 milyon 444 bin 426 yolcunun 3 milyon 133 bin 613’ü yani yaklaşık %90’ı tur operatörünün paket turları ile geldi. Bu rakam geçtiğimiz senelerde %80-85 civarında idi.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, 6 Şubat 2021 tarihinde yazdığı bir yazıda; “Korku ve güvensizliğin yükseldiği korona sürecinde turist kendisini güveneceği tur operatörünün himayesine bıraktı. Turist, bu tarz zor durumlarda karşısında muhatap arar, o da kendi tur operatörü” olduğunun altını çizmişti.

Yavuz bugün yazdığı son yazısında ise acenteler ve tur operatörlerin özellikle Antalya’ya ne kadar turist getirdiğini verilerle inceledi. Yavuz’un analizinde çok da az olsa Antalya’ya acentalardan bağımsız gelen bir kitlenin de olduğu görülüyor.

Antalya’ya *Acentalarla ve Acentadan bağımsız gelen turistler üzerine son beş yılın ilk 9 ayından ölçümlediğimiz küçük bir çalışma. Önce yararlanmak isteyen turizm profesyonellerine Ocak-Ekim dönemi acenta performanslarını ülkelere göre yorumsuz olarak paylaşalım. Bir de sonuna son 5 yılda acentaların gelen turiste göre oranlarını ekleyelim.

Resim çok net değil mi?

*Acenta sayıları kesin değildir. Az da olsa yanılma payı öngörülmeli

  • Son 5 yılda Ocak-Ekim döneminde 48.918.086 turist havayolu ile Antalya’ya geldi.
  • Bu turistlerin 43.796.215’i acentaların paket turları vasıtası ile geldiler.
  • Son 5 yıl ortalamasına göre acentalar ile gelen turist oranı %90 olarak gerçekleşti.