Antalya’nın gözü kulağı Moskova – Kiev hattında

Last Updated on 26 Ocak 2022 by Turizm Günlüğü

Rusya – Ukrayna gerilimi yeniden Dünya gündeminde… Türkiye turizminin temsilcileri, Antalyalı turizmciler de bu gerilimi yakından takip ediyor.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Ülkelerinde Savaş, Antalya’da Barış Halindeler” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Rusya – Ukrayna gerilimini genel hatlarıyla kaleme alan Recep Yavuz, Rus ve Ukraynalı turistlerden yola çıkarak turizmin, turizm hareketlerinin toplumlar arasındaki hoşgörü, empati ve barış kavramlarına nasıl katkı sunduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Çatışmayı önleme amacıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde üçlü (Rusya – Ukrayna – Türkiye) bir zirve gerçekleştirme ihtimalinin de gündeme geldiğini hatırlatan Recep Yavuz; “Tatil vesilesi ile iki halkı birleştiren Türkiye, iki ülkenin devlet başkanlarını da barışçıl bir ortamda bir araya getirerek, bu krizin ortadan kalkmasına büyük katkı verebilir” ifadelerini paylaştı.

Recep Yavuz, Türkiye’de düzenlenmesi planlanan zirvenin adresi için,” her yıl yüzbinlerce Ukraynalı ile Rus misafirin yan yana güneşlendikleri Antalya’yı” işaret etti.

—O—

“Ülkelerinde Savaş, Antalya’da Barış Halindeler”

Bugünlerde pandemiden sonra dünya gündemindeki en önemli konu Rusya – Ukrayna gerginliği. Bölgeden gelen son haberler sadece endişe vermiyor, hafızalardaki Kırım örneği ile tedirginliği artırıyor.

İki ülke arasındaki anlaşmazlık özellikle Avrupa kıtasını ekonomik ve siyasi yönden yakından ilgilendiriyor.

Avrupa, hatta Dünya diken üstünde, biraz da çaresizlik içinde olan biteni sadece izliyor.

Sorunun temelinde Rusya’nın NATO’ya sınır olmak istememesi dolayısı ile Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliğine itirazı yatıyor.

Rusya’nın geçen hafta sınıra 100 bin asker yığması ve NATO’nun devreye girerek misilleme yapmaya çalışması gerginliği artırmaktan öte gitmiyor.

Dünya’nın olduğu kadar Antalya’nın da gözü kulağı şu aralar Moskova – Kiev hattından gelecek haberlere kilitlendi.

Zira son yıllarda Antalya turizmini bu iki ülkeden gelen turistler sırtladı. Hem de her şeyin durma noktasına geldiği kriz yıllarında.

Bu iki ülke turistleri olmasa 2020 ve 2021 yılında Antalya’daki otellerin 4/3 ü açılmazdı. Bu yüzden öncelikle bu iki pazar için büyük yatırımlar yapmış olan Türk kökenli tur operatörleri ve Antalyalı turizmcilerinin gözü kulağı kuzeyden gelecek haberlerde.

ANTALYA’DA AYNI OTELDE KALIP, AYNI HAVUZA GİRİP, AYNI RESTORANDA BİRLİKTE YEMEK YİYORLAR

Dünya’da iki ülke arasındaki savaş nidaları büyük yankı bulurken, Antalya’daki resim ise bambaşka.

Birbirleri ile savaş halindeki Rusya ve Ukrayna için Antalya’nın anlamı büyük.

Her iki ülke vatandaşları için mesafe, yoğun uçuş bağlantıları, 3-4-5 yıldız otel alternatifleri ve kaliteli hizmet açısından Antalya’nın alternatifi yok.

2000’li yıllardan itibaren Antalya’yı keşfeden Ruslara, 2010 dan itibaren Ukraynalılar eklendi.

Her iki ülkede yıllardır Antalya birinci tatil destinasyonu olarak görülüyor. Bunun sonuçlarını son yıllarda bariz bir şekilde yaşadık.

Korona gölgesinde geçirdiğimiz 2021 yılında bile Antalya’ya Rusya’dan 3.5 milyon Ukrayna’dan 1.2 milyon turist geldi. İkisi toplamda yaklaşık 5 milyon turist ile Antalya’ya gelen turist sayısının % 55 ini oluşturuyor ve haliyle çok önemli bir kapasite oluşturuyor.

Son 5 yılda 20 milyon Rus misafir ile 4 milyon Ukraynalı turist doldurdu Antalya sahillerini ve otellerini… Dünya’da başka hiçbir tatil bölgesi bu kadar Rus ve Ukraynalı misafiri bir arada görmüyor, göremiyor.

Yıllardır Antalya’da tatil yapan Rus ve Ukraynalı misafirler aynı otelde konaklayıp, aynı havuza girip, aynı restoranda yemek yiyip, aynı otobüsle tura çıkıp, aynı dili konuşup, barış ve sükûnet içinde Antalya sahillerinde tatillerini birlikte yapıyorlar. Bu bugün bile geçerli.

Kimsenin kimseyle bir alıp veremediği de yok. Tatilde dostlar yani…

* * *

Sadece turistler değil, Antalya’da yerleşik Ukrayna ve Rus vatandaşları da aynı kafeye gidip, aynı marketten alışveriş yapıyor, çocukları aynı parkta oynuyor.

Ayrıca gerek otellerde gerek seyahat acentaları ve diğer turistik işletmelerinde binlerce Rus ve Ukrayna vatandaşı kol kola çalışıyor.

Ülkesinde çatışma halinde olan bu iki halk, ikinci vatanı olarak gördükleri Antalya’da sükûnet içinde yaşıyorlar. Antalya’da dost, Karadeniz’de düşmanlar…

ZİRVE ANTALYA’DA OLMALI

Geçen Cuma günü Rus ve Amerikan Dışişleri yöneticileri Cenevre’de bir araya gelip, gerginliğin azaltılmasına az da olsa yeşil ışık yaktılar.

Biraz sönük geçen bu buluşmanın ardından Almanya’nın ve NATO’nun devreye girmesi de pek fayda etmezken, bu hafta içinde iki ülke ile ilişkileri dikkatli bir şekilde sürdüren Türkiye’nin ev sahipliğinde bir üçlü zirve gerçekleşmesi ihtimali belirdi.

Tatil vesilesi ile iki halkı birleştiren Türkiye, iki ülkenin devlet başkanlarını da barışçıl bir ortamda bir araya getirerek, bu krizin ortadan kalkmasına büyük katkı verebilir.

Zira şu anda her iki ülke ile diyalogları ve ilişkileri olan pek fazla ülke yok. Bu yüzden üçlü zirve için Türkiye doğru adres.

Nerede mi yapılmalı?

Tabii ki her yıl yüzbinlerce Ukraynalı ile Rus misafirin yan yana güneşlendikleri Antalya’da…