BM Dünya Turizm Örgütü’nden Kore’ye iki ödül

Last Updated on 15 Şubat 2022 by Turizm Günlüğü

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nden Kore’deki iki yerleşim yerine “En İyi Turizm Köyleri” ödülü geldi!

Purple Island ve Ungok Köyü, Güney Kore’nin yeni turistik cazibe merkezi olmaya aday iki kırsal turizm destinasyonu… Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) “En İyi Turizm Köyleri” listesinde yer alan, Purple Island’ı ve Ungok Köyü’nü keşfetmeye ne dersiniz?

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2021 yılının Mayıs ayında başlatılan “Best Tourism Villages” programı kapsamında; Dünya çapında, kırsal alanlarda turizmde yenilikçi ve sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu yaklaşımları benimseyen “doğa turizm” köylerini belirledi.

BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nun 2021 yılında başlattığı “En İyi Turizm Köyleri” başlığı altında Güney Kore’den iki doğa turizm destinasyonu “En İyi Turizm Köyleri” olarak ödül aldı ve listelendi.

Bu iki destinasyon: Mor Ada (Purple Island) ve Ungok Köyü oldu. Güney Kore bu iki bölgede turizmi geliştirmek için önemli adımlar attı.

Güney Kore’nin kırsal turizm destinasyonu olan Purple Island ve Ungok Köyü’nü keşfetmeye ne dersiniz?

🇰🇷 MOR ADA (PURPLE ISLAND)

Purple Island’ı ziyaret ederken, mor renkte elbiseler giymeniz veya üzerinizde mor renkli aksesuarlar bulundurmanız halinde Ada’ya ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.

Mor renkte giyinmeyenlerden, yaklaşık 3 Dolar tutarında bir giriş ücreti alınıyor. Bu uygulama sonrasında Güney Koreli yetkililer ziyaretçilerin %45’inin mor renkli elbiselerle Ada’yı ziyaret ettiklerini belirtiyor.

Mor Ada (Purple Island), Güney Kore’nin güneybatı kıyısındaki Shinan ilçesinde yer alan Banwol ve Pakji Adaları arasında Purple Bridge (Mor Köprü) ile bağlantı kurularak oluşturuldu.

130 KİŞİ YAŞIYOR

2021 yılında Mor Ada’nın toplam nüfusu 130 kişi olarak açıklandı.

20. yüzyılın sonunda kentleşme ve sanayileşmenin hızlanmasıyla 1980’lerde 700 kişi olan ada nüfusu 2021 yılında 130 kişiye düştü.

Mor Ada’nın sakinleri geçimlerini küçük ölçekli balıkçılık ve çiftçilik ile sağlıyor.

Banwol ve Parkji Adaları’nı ekonomik açıdan geliştirmek ve turizme kazandırmak amacıyla Güney Koreli yetkililer 2015 yılında harekete geçti.

Banwol ve Parkji Adaları arasında Purple Bridge (Mor Köprü) ile bağlantı kuruldu. Tüm adaya mor renkli krizantemler ve manolya dikildi, lavanta bahçeleri oluşturuldu. Adadaki evler ve çatıları mora boyandı.

2015 yılında turizmin canlandırılması yönünde atılan adımlarla, 2019 yılında 122 kişi ile en düşük seviyesinde olan ada nüfusu 2020 yılında 125’e, 2021 yılında 130 kişiye yükseldi.

Güney Koreli yetkililer Mor Ada’da turizmi geliştirerek, adada yerleşimin ve güzelliklerin kaybolmasının önüne geçmeyi hedefliyor ve bu yönde kısa sürede önemli bir başarı yakalandı.

Purple Island, BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nun 2021 yılında başlattığı “En İyi Turizm Köyleri” listesinde “En İyi Turizm Köyleri” olarak ödül aldı ve listelendi.

Adından da anlaşılacağı üzere adada evler, yol işaretleri, çöp kutuları, otobüs durakları ve aklınıza gelecek birçok şey mor renkte…

Mayıs – Temmuz aylarında açan lavanta çiçekleriyle süslenen ada için en ideal ziyaret dönemi bu aylar arasındaki dönemdir.

Purple Island, başkent Seul’e araba yolculuğu ile yaklaşık 6 saatlik uzaklıktadır.

Ada’da cafe, restoran, konaklama tesisi, bisiklet kiralama servisi bulunuyor.

OKUMA ÖNERİSİ: Dark turizm ve Güney Kore DMZ Turları

🇰🇷 UNGOK KÖYÜ VE UNGOK SULAK ALANLARI

Ungok Köyü ise, çevresinde yer alan sulak alanlar ve “dolmen” olarak adlandırılan taş mezarları ile ünlüdür.

Ungok Köyü çevresinde yer alan Ungok Sulak Alanı, 2011 yılında sulak alanların korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan UNESCO Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınırken; Ungok Köyü’nün de içerisinde yer aldığı Gochang Bölgesi’ndeki dolmen alanı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Ungok Köyü, BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)’nun 2021 yılında başlattığı “En İyi Turizm Köyleri” listesinde “En İyi Turizm Köyleri” olarak ödül aldı ve listelendi.

Ungok Köyü, Ungok Sulak Alanı ve Gochang bölgesindeki doğal ormanlar, önemli dolmen anıtları ile çevrilidir.

Ungok Sulak Alanı, Güney Kore’nin güneybatı kesiminde yer alır ve Ungok Gölü ile Obaygol bataklığından (Obaygol sulak alanı) oluşur. Geçmişte pirinç ekimi için kullanılan alan zarar görmüştür.

Yürütülen çalışmalar sonrasında geri kazanılan Ungok Ramsar Sulak Alanı, nesli tükenmekte olan vahşi hayvanlar, bitkiler ve nadir türler için ekolojik bir habitat oluşturuyor. Bu alan Güney Kore’nin “biyo-çeşitlilik hazinesi” olarak adlandırılıyor.

Ungok Köyü’nün nüfusu ise 383 kişidir.

Güney Koreli yetkililer Ungok Köyü ve çevresinde, sulak alanın doğal ekolojik mirasını dolmenlerin tarihi geçmişiyle birleştirerek bir eko-turizm köyü oluşturmak için projeler yürütüyor.

Yetkililer bu bölgede sürdürülebilir eko-kültürel turizmi geliştirerek yeniden kazanmayı ve belli bir genç nüfusu bu bölgeye çekmeyi planlıyor.

Bölge, hüzün turizmi alanında da potansiyele sahip.

1981 yılında, Hanbit Nükleer Santrali için soğutma suyu toplamak amacıyla bölgeye bir rezervuar inşa edildi. Dokuz köy sular altında kaldı ve 156 haneden 236 kişi kasabalarını terk etmek zorunda kaldı.

Güney Koreli yetkililer bu konuya da dikkat çekerek; bölgeye hem turist hem de nüfusu yeniden bölgeye çekmeyi planlıyor.