Avrupa Ruslara kapıları kapatıyor

Vizede en çok sorun yaşanan ilk 3 ülke

Last Updated on 25 Şubat 2022 by Turizm Günlüğü

Avrupa varlıklı Ruslara kapıları kapatıyor. Avrupa ülkelerinden oturum almak Ruslar için her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Ukrayna Savaşı başlamadan önce de “dışarıda yeni hayat kurmak isteyen Ruslar” için şartlar zorlanmaya başlamıştı, şimdi yaptırımlarla vize almanın zorlaştırılacağı için durumun daha ağırlaşması bekleniyor.

Rusya’nın dışında yaşam kurmak isteyen Rusya vatandaşlarının oranı yüzde 22 ile son 9 yılın zirvesine ulaşmış durumda.

Ancak Avrupa ülkelerinden oturum almak Ruslar için her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Turkrus.com’un Forbes Dergisi’nden aktardığı habere göre; kontrollerin sıklaşması ve Rusya aleyhine gelişen siyasi atmosfer nedeniyle Avrupa ülkeleri oturum başvurusunda bulunan Rusya vatandaşlarını gitgide daha sık reddediyor.

Bazı ülkeler yatırım karşılığı daimi oturum programlarını revize ederken, bazıları tamamen iptal etme yoluna gitmiş durumda.

Oturum programını iptal eden ülkelerden biri de Rusya’nın batı komşusu Letonya.

2010 yılından bu yana 20 bine yakın yabancının bu programdan faydalandığı ve başvuruda bulunanlar arasında çoğunluğu Rusların oluşturduğu öğrenildi.

Analistler Letonya’nın programı sonlandırma kararının ardında Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkinin gerilmesini görüyor.

Yatırım karşılığı vatandaşlık programını iptal eden Doğu Avrupa ülkelerinden biri de Bulgaristan. Derginin bildirdiğine göre, Bulgaristan’ın daimi oturum uygulamasını da zorlaştırması bekleniyor.

İngiltere de geçen hafta özellikle zengin Rusların sık sık yararlandığı “Tier 1” altın vize uygulamasını sonlandırmıştı.

Oturum programlarını revize eden ülkeler arasında Portekiz, Karadağ ve Malta da var.

Forbes, başvuru şartlarını değiştirmeyen ülkelerin de Rusya vatandaşları söz konusu olduğunda kontrolleri daha sıkı tutmaya başladığına dikkat çekti.

Habere göre, örneğin Malta’da başvuru sahibinin sicili temiz olsa bile, şüpheli sayılan şahıslarla çektirilmiş fotoğrafların varlığı başvuruyu reddetmek için yeterli görülebiliyor.