Güngörmüş Dağlarda beyaz festival

Last Updated on 2 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Karlı kış gününde, güngörmüş dağlardan söz eder, şair Metin Altıok. Ilgaz’ın Güngörmüş Dağlarını izleyerek Yurduntepe’ye doğru yol alıyoruz. Dünya’da az bulunan bitkileri, çiçekleri ve yaban hayatı türlerini barındıran ormanların üzeri buğulu. Yükseldikçe, çepeçevre dağlar kar altında, yer gök bembeyaz oluyor.

“Ilgaz Yurduntepe Kış Festivali” ile karlar ülkesine düşüyor yolumuz. Dünyanın kirliliğine, bembeyaz karları ve dik duruşuyla meydan okuyan Ilgaz Yurduntepe, kızak yarışları, konserlerin yanı sıra şömine başında canlı müzik performansları ve kar voleybolu ile görsel bir şölen sunuyor. 2 bin metre yükseklikteki pistte kayak ve snowboard yapanlar, kayak kulüpleri ve lisanslı sporcularımızın meşaleler ve Türk bayrağı ile kaymaları belleklerde yer ediyor.

Kış, bir yıldan diğerine köprü kuran mevsim olarak da özel bir yere sahip. Havalar soğur, gökyüzü puslanır, önce kar kokusunu duyumsarız. Sonra yavaş yavaş düşer kar taneleri, beyazlanır tepeler. Ardından yer gök beyaza boyanır ve bir kış masalı yaşanmaya başlar. Göğsünde baharı saklayan kış, sessizliğin, huzurun, sıcacık evlerde içilen buharı üstünde çorbaların ve kış tatillerine çıkmanın, kayak yapmanın, kızağın, kar topunun mevsimidir. Ama bazıları için de kardan adamın gözlerindeki kömür kadar siyahtır, bu soğuk mevsim.
Kalp hafifse, kış büyülü bir güzellik olarak yaşanır. Karlar, kuş tüyü gibi hafif ve uçuş uçuş döne döne düşer toprağa. Sevdiğinin omzuna başını yaslayıp izlemenin mutluluğuna ortak olur kar. Ya da yersiz yurtsuz, parasız için yürekte bir dert, bir endişe nedeni olacak kadar ağırdır kar, soğuk ama çok soğuktur kış.

Kastamonu bir çıkış arıyor. Amaç yalnızca bir şenlik düzenlemek değil. Bu güzel kış festivali belki de bazı yoksul evlerin kederli soğuğunu ılıtacak. Turizmin mevsimsellik özelliğini ortadan kaldırarak, turizm faaliyetlerini 12 aya yaymak için uğraş veren Kastamonu Valisi, Belediye Başkanı, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşları hep birlikte yol aldıkça, Kastamonu ekonomisine soluk aldıracak sonuçlar gelecek.

İşgücü piyasasının dezavantajlı gruplarından birini oluştura kadının “görünmeyen” ev içi emeğinin değerlenmesi için kurulan kadın kooperatiflerinin desteklenmesinin yanı sıra turizm de; kadın istihdamının artırılması için bir çıkış kapısı. Kadın emeğinin en fazla istihdam fırsatı bulduğu turizm sektöründe kış turizmi, hemen hemen her yaş grubuna hitap eden bir özelliğe sahip. Ayrıca yaz aylarında turizm sektöründe pek çok işletmede çalışan personellerin, kış aylarında da iş bulabilmelerine olanak sağlıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Kastamonu İl Özel İdaresince yaptırılan, 2020 yılında hizmete açılan Yurduntepe Kayak Merkezi için Kastamonu Valisi Avni Çakır, güzel bir iş birliği ile tesisin açıldığını söylerken, Batı Karadeniz Bölgesinin en uzun ve en büyük kayak pistine sahip olduğuna dikkat çekiyor. Kış festivalinin bölgedeki misafirlere keyifli anlar yaşatmak ve Yurduntepe’nin daha geniş kitlelere duyurulması amacıyla düzenlendiğini ifade ediyor.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, kanyonların turizme kazandırılması, şehir merkezi ve ilçelerdeki turistlik yerlerin ortaya çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmalara işaret ederek, Kastamonu’da son dönemde turizm anlamında önemli atılımlar yaptıklarını ve bu alt yapı ile tanıtım faaliyetlerini daha da güçlendirileceğini söylüyor.

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, özellikle macera seven kayakçıların Yurduntepe’yi tercih edeceklerini ifade ederken, buranın kayak severlerin pandemiden sonra uğrak yeri olacağını vurgulayarak, Kastamonu’nun doğal güzelliklerine dikkat çekiyor.

Festival kapsamında Kastamonu Turizmciler ve Otelciler Derneği (KASTOD), Kuzka’nın desteklediği stantlarıyla tanıtıma destek olurken, TÜRSAB’a bağlı seyahat acentelerinin tanıştırma turu olarak ziyareti, Mili Park Müdürlüğü’nün katkısı, Kayak Federasyonu’nun katılımı ile Ilgaz Yurduntepe’de dayanışma, işbirliği içinde bir tanıtım yapılıyor.

Ilgaz Yurduntepe, Kastamonu merkeze 40, Ankara’ya yaklaşık 200, İstanbul’a ise 450 kilometre mesafede bulunuyor. Kastamonu Havalimanı’nın yapılmasının ardından kayak severlerin kolayca ulaşabileceği bir yer haline gelen ve 1.838 m – 2.330 m arasında faaliyet gösteren Ilgaz Yurduntepede 1. Kar Festivali’nde milli kayakçılarımızın meşalelerinden yayılan ışıklar, karların beyazında çoğalıp, umudun aydınlığına evriliyor.

Mine Akçakoca Özgür