OTA’ların otelcilik sektöründeki yeri önemli midir?

Online Travel Agency
Online Travel Agency

Last Updated on 11 Mart 2022 by Yaşar Çelik

OTA’nın İngilizce açılımı; Online Travel Agency (İnternet Üzerinden Seyahat Acentesi) olarak karşımıza çıkmaktadır. Turizm ve Otelcilik sektöründe klasik seyahat acentelerine alternatif olarak geliştirilmiş, İnternet kullanımının son derece yaygınlaşması neticesinde gelişen, kullanımı çok komplike olmayan, şeffaflık ilkelerini göz ardı etmeyen ve en önemlisi insanların seyahat alışkanlıklarını kolaylaştıran, zamandan tasarruf sağlayan teknolojilerdir.

Online Travel Agency (İnternet Üzerinden Seyahat Acentesi) OTA’lara birkaç örnek vermek gerekirse; B2C kanallarda booking.com, Expedia, AGODA, hotels.com, OTELZ, etstur.com, HRS, ORBITZ, B2B kanallarında ise bilinenler arasında IATA, hotelbeds, metglobal, jack travel gibi firmaları sıralayabiliriz.

B2C

Son kullanıcıya erişilmesinde kullanılan araç yöntemi (extranet) tamamen kullanıcı otel tarafından yönetilir, fiyat ve odanın müsaitlik yönetimine ilgili firma müdahale etmemektedir, satışın gerçekleştiği fiyat üzerinden konaklama tarihinden sonra komisyon faturası ile tahsilat yapılır

B2B

Kendi kapalı devre sistemi içerisinde fiyatların halka afişe edilmeden satış yaptığı profesyonel ağlarıdır. Online seyahat acentesi otelin girdiği fiyatı tamamen baz alarak, üzerine istenen miktarda komisyon yansıtabilir.

İster B2C ister B2B teknolojilerde otelcilerin kullanımı ücretsizdir. Gerek girişlerde, gerek ise kayıtlarda bir ücret ödenmemektedir. Her iki satış kanalının kullanımında otel işletmeleri istedikleri zaman satışı durdurabilir, istedikleri zaman oda fiyatları ile oynayabilmektedirler. Özet olarak kontrol, yüzde yüz otelcilerdedir.

Otel işletmeleri için önemli iki husus bulunmaktadır

Online kanalların çeşitliliğini yükseltmek ve rekabet koşullarını da adil bir şekilde gözeterek iyi bir kanal yönetimi yapmalıdır. Burada soru şu olabilir; Ben otelimi bir çok online satışa açmalı mıyım ? Bu sorunun cevabı, ‘Evet’ tir.

Çünkü ne kadar fazla satış kanalında yer alırsanız, riskiniz o kadar azalacaktır. Özellikle, oda sayısı yüksek bir otelseniz çok sayıda online kanalda bulunmak sizin için önem teşkil eder. Tabiri caiz ise, yumurtalarınızı bir sepete koymamış olacaksınız. Daha önceki makalemde de belirtmiş olduğum gibi, oteldeki odanızı yiyecek & içecek gibi depolayamayacağınız için, o gece satamadığınız oda otelciye zarar yazıp, otelin ADR’ını da (Günlük ortalama fiyatını) düşürmektedir. Bu nedenle, bu odanın gelirini 365 gün için kaybetmiş oluyorsunuz. Satılmadığı için, günlük gelir kaybı yaşanacaktır.

Otelciler için bir diğer önemli olan husus da otelin satış kanallarındaki profilidir

Müşteriler satın alım ve otel ile ilgili yorumlara bakmadan önce, otelin profilinin genel durumuna bakarlar. Bu da satın alımda son derece önemli bir aşamadır. Ardından otel hakkında yazılan yorumları incelerler. Otel profiliniz, satış yapmaktaki gücünüz veya zayıf noktanızdır.

Bu nedenlerden dolayı, profesyonel turizm & otelcilik tecrübesi olan kaliteli bir ajans ile çalışılması son derecede önemlidir. Profilde otelin lokasyonu, otelin genel görselleri, ulaşım ağlarına (havaalanı, terminal, gar, denizyolu vs.) ve tarihi ve turistik yerlere mesafesi, sunmuş olduğu sportif faaliyetlerin neler olduğu, çevredeki atraksiyon merkezlerinin isimleri, otelin F&B birimleri ve Spa’sı ile ilgili bilgi ve görseller, otelin uygulayacağı pansiyon kategorisi (Oda+Kahvaltı, Yarım Pansiyon, Tam Pansiyon), internet bağlantısı, çocuk etkinlikleri, var ise PET otel olanakları, vs. genel alanların tüm bilgileri extranet’te işlenmeli ve profesyonel fotoğraf ve videolarla desteklenmelidir.

Madalyonun diğer yüzü de OTA’ların otelden beklentileridir

OTA’lar otelin kendi kanalından satış yapmalarını beklerler. OTA’lar açısından buna trafik yönlendirme-rezervasyon dönüşüm oranı, yani altın oran denir. OTA’lar müşteri trafiğini otel indeks sayfasına getirene kadar belli maliyetlere göğüs gererler. Müşteri google’a veya herhangi bir arama motoruna gitmeyi düşündüğü ülkeyi ve şehri arattırır. Bu durumda ilk sayfada B2C satış kanallarının web sayfaları çıkar. Bu durumda psikolojik olarak B2C kategorisinde yer alan firmalar diğer gruba göre daha şanslıdır. Eğer otel kendi book engine ve web sayfası ile ilgili adwords, adsenseseo çalışmasını düzgün bir şekilde yaptıysa da sayfanın sağ kısmında tek başına indekslenir. Bu da otel açısından önemli bir avantajdır.

Sonuç olarak makalemin soru başlığının yanıtı: Evet’tir.

OTA’ların Turizm ve Otelcilik Sektöründeki yerleri son derece önemlidir ve yadsınamaz. Günümüz hareketliliğinde ve zaman kısıtlığında doğru bilgiye anında, hızlı ulaşmak son derece önemlidir. OTA’lar da bu durumu son derece profesyonel bir şekilde değerlendirmiş ve strateji ve yapılanmalarını bu doğrultuda gerçekleştirmişlerdir. Pazardaki payları gün geçtikçe artacaktır.

Selçuk Kuttaş FIH

Önceki İçerikGezginci ruhunuzun mutfaktaki adresi Demsaş
Sonraki İçerikRuslar Antalya’ya akın ediyor
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.