IATA: 50 noktanın yarısında aşı ve karantina aranmıyor

Almanların En Çok Tercih Ettiği Uçuş Noktaları

Last Updated on 21 Mart 2022 by Turizm Günlüğü

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne (IATA) göre, dünyanın en büyük 50 hava yolculuğu pazarının yarısı, COVID-19 karantinası veya test gereklilikleri olmadan aşılı uluslararası yolculara açıldı.

IATA, 17 Mart’ta yaptığı son seyahat kısıtlamaları araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Havayolu birliğinin sonuçlarında, son haftalarda sınırların yeniden açılmasının hızlandığını, ancak Asya-Pasifik’in diğer pazarlarda görülen ilerlemenin gerisinde kalmaya devam ettiği öne sürüldü.

IATA Genel Müdürü Willie Walsh; “Dünya seyahate büyük ölçüde açık. Toplum bağışıklığı arttıkça, diğer virüsler için yaptıkları gibi, daha fazla hükümet COVID-19’u gözetim yoluyla yönetiyor. Asya uç değer. Umarım Avustralya, Bangladeş, Yeni Zelanda, Pakistan ve Filipinler de dahil olmak üzere son zamanlardaki gevşemeler, dünyanın diğer bölgelerinde daha yaygın olarak kullanılan seyahat özgürlüğünü geri kazanmanın yolunu açıyor.” diye konuştu.

IATA’nın raporu Willie Walsh’i doğruluyor. 2019’da gelir yolcu kilometresine (RPK) göre sıralanan ilk 50 uluslararası pazar arasında aşılı yolcular için hala karantina ve test gereklilikleri olan 12 uluslararası ülke bulunuyor. Bunlardan 10 tanesi Asya-Pasifik bölgesinde; ikisi ise Avrupa’da bulunuyor. Çin, sıkı sınır kontrollerini sürdüren uluslararası hava yolculuğu pazarının en yüksek profilli örneği olarak gösteriliyor.

Amerika, Ortadoğu ve Afrika’daki en büyük pazarların tümü, aşılı gezginler için herhangi bir karantina şartı olmaksızın yeniden açıldı. IATA’nın raporunda; “Pandemi sırasında yolcular üzerinde tekrarlanan testlerin ve özellikle karantinanın, seyahat için büyük engeller olduğunu gösterdi.” ifadeleri yer aldı.

Genel olarak, RPK’lara (Ücretli yolcu kilometre) göre en büyük 50 pazarın 38’i – 2019’da uluslararası seyahat talebinin %65’ini oluşturuyor. Bu 38 şehrin 13’ünde test gereklilikleri devam ediyor. Şubat ortasından bu yana toplam 28 pazar kısıtlamaları kaldırdı. Şubat ortasından bu yana toplam 28 pazar veya 2019’daki uluslararası seyahat talebinin %50’si arttı.

2019’daki uluslararası seyahat talebinin yaklaşık yüzde 38’ini temsil eden ilk 50 pazarın yaklaşık 25’i, aşılı yolcular için karantina veya test gereklilikleri olmadan açık. IATA, en büyük 50 pazarın 2019’daki toplam uluslararası hava yolculuğu talebinin yüzde 88’ini oluşturduğunu belirtti. (haber.aero)