Doğu Avrupa’daki istikrarsızlık Paskalya dönemini nasıl etkiledi?

İngiltere Pazarında Arz Fazlası Korkusu

Last Updated on 22 Mart 2022 by Turizm Günlüğü

Turizm veri analiz platformu Mabrian Technologies, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından İngiltere’deki arz eğilimleri ve rezervasyonlar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, Paskalya dönemi turizm trendlerine ilişkin verileri açıkladı.

İspanya merkezli turizm veri analiz platformu Mabrian Technologies’in açıkladığı veriler; Doğu Avrupa’daki çatışma ve istikrarsızlığın, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde Paskalya Haftası için rezervasyonlarda artış yaşandığını gözler önüne seriyor.

Bu araştırma kapsamında “11 Nisan – 1 Mayıs” ve “11 Şubat ve 8 Mart” tarihleri arasındaki dönemler için İngiltere’den İspanya, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan’a yönelik uçak bileti için aramaların verileri baz alındı.

Buna göre ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde:

Rusya’nın saldırısının ardından Birleşik Krallık’tan yapılan uçuş aramaları Portekiz için %13.2 ve İspanya için %12.7 artarken, Türkiye için -%10.45 ve Yunanistan için -%8.15 düştü.

Birleşik Krallık’tan bu dört ülkeye yapılan uçuş aramaları, savaşın başlamasından sonraki günlerde genel olarak %30 ila %40 arasında keskin bir düşüş yaşadı.

Ancak, İspanya ve Portekiz için yapılan arama rakamları 5-6 gün içinde toparlanırken; Türkiye ve Yunanistan 13 gün sonra bile toparlama kaydedemedi.

Otel fiyatlarıyla ilgili olarak, (bir gecelik standart oda fiyatları), 11 Nisan – 1 Mayıs 2022 dönemi ile 2019 yılının Paskalya dönemi için (Paskalya 15 Nisan – 28 Nisan tarihleri arasında) konaklama verileri karşılaştırıldı.

Buna göre ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde:

İspanya ve Portekiz’deki ortalama konaklama fiyatları Paskalya dönemi için tüm kategorilerde arttı.

Portekiz, 3 yıldızlı otellerde +%15, 4 yıldızlı otellerde +%6 ve 5 yıldızlı otellerde +%17 ile fiyatların en fazla arttığı ülke oldu. İspanya sırasıyla +%14, +%4 ve +%9 ile onu takip etti.

Türkiye’de 3 ve 4 yıldızlı otellerin ortalama fiyatları sırasıyla -%4 ve -%3 oranında düştü. (Bu kategoriler, Rus müşterilerinin en çok tercih ettiği kategorilerdir) Ancak 5 yıldızlı oteller yüzde 27 arttı.

Yunanistan’da 3 yıldızlı otellerin ortalama fiyatları %9 düşerken, 4 ve 5 yıldızlı oteller sırasıyla %8 ve %20 arttı.

Genel olarak, İspanya’da ortalama otel fiyatları, analiz edilen destinasyonların ortalamasının %20’den fazla üzerindedir.

İspanya, ortalama fiyatlar açısından en yakın rakibi olan Portekiz’in %15 üzerindedir.

Mabrian Pazarlama ve Satış Direktörü Carlos Cendra konuya ilişkin olarak; “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının kısa vadede, Paskalya dönemini nasıl etkilediğini bilmek, ileriki süreçte çatışma devam ederse ülkelere yönelik talebin nasıl olacağına ilişkin bir öngörü sağlıyor” dedi.