Cashback kararı sonrası Rusya’da tur satışları yükselişe geçti

Rus Tur Operatörlerinden Zam Uyarısı

Last Updated on 25 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Batı ülkelerinin hava sahalarını kapatması ve devletin iç turizmi destekleyici turizm geri ödeme programını tekrar yürürlüğe sokmasıyla birlikte Rusların yurt içi tatil turu taleplerinde artış yaşanmaya başlandı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), ülkedeki paket tur satışlarının 15 Mart’ta yeniden başlatılan turistik geri ödeme (cashback) programı sonrası bir önceki haftaya kıyasla bölgeye ve seyahat acentesine göre yüzde 50 ila yüzde 200 arasında yükseldiğini açıkladı.

ATOR tarafından yapılan açıklamada, piyasa katılımcılarının olağanüstü jeopolitik durum sonrası düşen tur taleplerinin geri ödeme programının ilanı sonrası birdenbire değiştiği vurgulanırken, “Birçok firma için 15-21 Mart 2022 haftasında Rusya’da tur satışlarındaki artış, 9-14 Mart 2022 haftasına kıyasla yüzde 50 ile yüzde 200 arasında değişiyor” ifadelerine yer verildi.

Krasnodar Bölgesi, turistik geri ödeme programı kapsamında yüzde 50 ila yüzde 80’lik bir payla son haftada satışlarda lider olurken, ikinci sırada yüzde 20’ye varan artışla Mineralnye Vody’nin sağlık tesislerine yapılan tur satışları yer alıyor.

Üçüncü sırada ise yüzde 15’e yükselen paket tur satışlarıyla Moskova Bölgesi ve St. Petersburg bulunurken, dördüncü sırada satışların yüzde 7 arttığı Kırım yer alıyor.

Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm), hükümet tarafından iç turizmi desteklemek için daha önce sunulan ve yerli turistlerin tatil harcamalarının bir kısmını karşılayan turizm geri ödeme programını yeniden başlatma kararı almıştı.

OKUMA ÖNERİSİ: ATOR’dan Mayıs ayı rezervasyonlarına ilişkin açıklama

CASHBACK PROGRAMI İÇİN YENİDEN BAŞLATMA KARARI

Yeniden başlayan programın 1 Temmuz’a kadar geçerli olacağını belirten Rosturizm, programın bu aşamasının 2022’nin başından bu yana ikinci kez uygulandığını vurgularken, daha önce 2022’de kış ve sonbahar olarak sadece iki aşama olacağı planlanan turizm geri ödeme programının (Cashback) jeopolitik durum nedeniyle yeniden başlatılmasına karar verildiğini aktardı.

Gazetemru’nun haberine göre, Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova, programın yeniden başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada; birçok yabancı ülkenin hava sahasını Rusya’ya kapatması sonrası iç turizmi desteklemek için daha önce vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören turistik cashback programını tekrar başlatma kararı verdiklerini ifade etti.

CASHBACK PROGRAMI NEDİR?

Rusya sınırları içerisinde tur veya otel konaklama süresi en az iki gece olan turistik faaliyetlerdeki harcamaların yüzde 20’sini tatilcilere iade eden program, yalnızca Ulusal Ödeme Sistemi MIR kredi kartıyla yapılan tatil ödemelerini kapsıyor.

Rosturizm tarafından 2020 yılında başlatılan cashback programı hem turistleri hem de işletmeleri aynı anda desteklemenin mümkün olduğu bir destek önlemi olarak görülürken, tedbirin turizm sektöründeki en etkili önlem haline geldiği ve uzmanlara göre iç turizmin yeniden canlandırılmasına yardımcı olduğu ifade ediliyor.