Turizm sektörü 2023 pandemi öncesi seviyeleri görebilir

Ruslar Haziran ayında tatil için nereleri tercih ediyor?

Last Updated on 22 Nisan 2022 by Yaşar Çelik

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin (WTTC) yayınlanan son “Ekonomik Etki Raporu”na (EIR) göre sektörün önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 126 milyon yeni iş yaratması bekleniyor.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi WTTC’den gelen yükseliş tahmini özel sektörün bu alanda itici güç olmaya devam edeceğini ortaya koyarken sektörün ekonomik iyileşmeye önemli katkı sunacağı ve tüm yeni istihdamların üçte birini oluşturacağı kaydediliyor.

Raporun duyurusu perşembe günü Filipinler’deki Turizm Konseyi Küresel Zirvesi’ndeki açılış konuşmasında World Travel & CEO’su Julia Simpson tarafından yapıldı.

EIR Raporu, seyahat ve turizm sektörü hacminin ortalama yüzde 5.8 oranında büyüyeceği tahminini yapıyor.

2022 – 2032 yılları arasında, küresel ekonomi için yüzde 2.7 büyüme oranını geride bırakarak, 14.6 trilyon dolar yani toplam küresel ekonominin yüzde 11.3’üne denk geleceği düşünülüyor.

2023’TE PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYELERE ULAŞILABİLİR

Rapor ayrıca 2023 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere ulaşabileceğini de belirtiyor ki seyahat ve turizm pandeminin en olumsuz etkilediği sektörlerin başında oldu.

Sektörlerin yıl sonuna kadar yüzde 43.7’lik büyük bir artışla yaklaşık 8.4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Bu da 2022’de bu iki sektörün toplam küresel ekonominin yüzde 8.5’ine tekabül ediyor olması demek olacak.

Bu artış beraberinde seyahat ve turizm istihdamındaki artışı getirecek.

Euronews’tan Sertaç Aktan’ın aktardığı habere göre; WTTC Başkanı ve CEO’su Julia Simpson şunları söyledi:

“Önümüzdeki on yılda seyahat ve turizm, dünya çapında 126 milyon yeni iş yaratacak ve bu da yaratılan her üç yeni işten biri bizim sektörümüzden gelecek demek.”

“SINIRLARI KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Simpson şunları ekledi:

“2021’deki toparlanma, kısmen Omicron varyantının etkisi ve hükümetlerin koordineli olmayan yaklaşımı nedeniyle beklenenden daha yavaş gerçekleşti. Sınırların kapatılması salgını durdurmaz, sadece ekonomilere ve geçim kaynaklarına zarar verir.”

Salgın öncesinde, Seyahat ve Turizm sektörünün küresel GSYİH’ye katkısı 2019 yılında yüzde 10.3 (9.6 trilyon dolar) iken, pandeminin en yüksek olduğu 2020’de yüzde 5.3’e (yaklaşık 4.8 trilyon dolar) düştü ve bu da yüzde 50 gibi şaşırtıcı bir kayıp demekti.

Sektör, 2021’de ise yüzde 6,7’lik pozitif bir artış yaşadı. Küresel ölçekte 18 milyondan fazla istihdam sağlandı.