Rusya THY’nin ek uçuş talebinin ne kadarına onay verdi?

Avustralya'dan THY'ye Yeşil Işık

Last Updated on 29 Nisan 2022 by Turizm Günlüğü

Türk Hava Yolları, Rusya uçuşlarını artırmaya yönelik izin için Rusya Ulaştırma Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Bakanlık ise talep edilen uçuş sayısının sadece belli bir kısmını onayladı. İşte detaylar…

Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği (RST) ve Rusya Federal Turizm Ajansı’na (Rosturizm) bağlı kamu konseyinin, hükümete yazı göndererek Türk Hava Yolları’nın (THY) Rusya’daki seferlerinin artırılmasını teklif ettiği duyuruldu.

Gazetemru.com’un İzvestia Gazetesi’nden aktardığı habere göre, Türkiye ile Rusya arasındaki seferlerin artırılması çağrısının bulunduğu mektubun Ulaştırma Bakanlığı’na da gönderildiği belirtilirken, daha önce THY’nin kendisinin uçuş sıklığının artırılması için başvuruda bulunduğu, ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın talep edilen sefer sayısının sadece yüzde 30’unu onayladığı vurgulandı.

“KOLTUK KAPASİTESİ ARTIRILMAZSA…”

Bazı Rus şirketlerinin yerli yolcu uçak olan Superjet’i kullanarak Türkiye’deki tatil beldelerine seferler düzenlediğine işaret eden gazete, öte yandan uzmanların Rusların Türkiye’de tatil talepleri göz önüne alındığında, mevcut koltuk kapasitelerinin zaten biletleri ödemiş olan tüm turistleri taşımaya yetmeyeceğinden emin olduğunun altını çizdiği haberinde, “Koltuk kapasitesi artırılmazsa bilet alan veya paket tur satın alan vatandaşların toplam kaybı 32 milyar ruble olabilir” ifadelerine yer verdi.

Tur operatörlerinin temsilcilerinin de uçuş eksikliği ile ilgili bir sorun olduğunu doğruladığı belirtilirken, taşıyıcıların ve havacılık otoritelerinin uçuş planlarını yeniden gözden geçirmelerini umduklarını dile getirdi.

Rosturizm Kamu Konseyi Başkanı Dmitry Davydenko, halihazırda Türkiye’ye satılan paket turların maliyetinin 40 milyar ruble civarında olduğunu söylerken, “Ancak uçuş sayısı artırılmazsa tur operatörleri gerçekleşemeyecek turlar için vatandaşlara para iadesi bile yapamayacak” diye konuştu.

349 EK UÇUŞ FREKANSINDAN YALNIZCA 100’ÜNE ONAY

Nisan ayı sonunda Türk Hava Yolları’nın Rusya Ulaştırma Bakanlığı’ndan ek seferler için izin istediğini yazan İzvestia, Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia) Başkan Yardımcısı Vladimir Poteshkin’in THY’nin Rusya’daki temsilcilik ofisi genel müdürü Turan Yardımcı’ya yazdığı mektubuna atıfta bulunarak, 15 Mayıs’a kadar ayda 280 bin kişiyi daha Türkiye’ye götürebilecek haftalık talep edilen 349 ek uçuş frekansından yalnızca 100’ünün onaylandığını açıkladı.

“SEKTÖRÜN TALEBİNİ KARŞILAMAYA YETMEYECEK”

İzvestia’ya konuşan uzmanlar, Mayıs ayı itibariyle haftada 200’ün üzerinde sefer gerçekleştirmesine rağmen Türk Hava Yolları’nın uçuş programının sektörün talebini karşılamaya yetmeyeceğinden emin olduklarını söylerken, uçak sayısındaki yetersizliğin Türkiye tatil maliyetlerini artırdığının altını çiziyor.

PEGASUS’UN RUSYA UÇUŞLARI

Türkiye merkezli düşük maliyetli havayolu şirketi Pegasus’un artık Rusya’ya haftada 108 uçuş gerçekleştirebildiği belirtilirken, şirketin bu uçaklarla ayda yaklaşık 100 bin kişiyi taşıyabileceği tahmin ediliyor.

Uçuşlar ayrıca Rus şirketleri Red Wings, Azimuth ve Rossia Havayolları tarafından 100 koltuklu yerli yolcu uçakları Sukhoi Superjet’ler tarafından gerçekleştiriliyor.

Charter taşıyıcı PegasFly ve Utair de Grozni’den Antalya’ya uçmayı planlarken, Azur Air, 29 Nisan’dan itibaren Moskova Vnukovo Havalimanı’ndan Türkiye’ye uçuşlara başlamayı planlıyor.

Rosturizm Kamu Konseyi Başkanı Dmitry Davydenko ise bu sayıdaki uçak seferlerinin hiçbir şekilde talebe uygun olmayacağına inanıyor.

TURİST SAYISINI ETKİLER

Yakın zamanda Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, 2022 yılı sonuna kadar Rusya’dan Türkiye’ye turist akışının yaklaşık iki milyon kişiye ulaşabileceğini söyledi.

Yaptırımlar nedeniyle düşen uçuş sayısının turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Lomidze, “Geçen yıl 4.7 milyon Rus tatilci Türkiye’ye gitti. Bu yıl her şey hava taşımacılığına bağlı olacağı için şimdi kestirmek zor. 2 milyon Rus turist sayısına ulaşılırsa iyi bir sonuç olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin en popüler yurtdışı destinasyonu olduğunu tekrarlayan Lomidze, Rusların Türkiye ilgisinin sürekli yüksek olduğunu vurgularken, ancak Rus turistler için tek engelin uçak bileti fiyatları olarak görüldüğünün altını çizdi.

BİLET FİYATLARI DÜŞMEZSE TÜRKİYE’YE GİTMEK ZOR

ATOR Başkanı, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nın tur operatörlerine sunduğu mevcut koltuk fiyatlarının paket turların 2022 başı fiyatlarıyla satılmasına izin vermediğini belirtirken, bu durumun da özellikle bölgelerde Türkiye tatili taleplerinde düşüşe neden olduğunu aktardı.