Havaalanı ve uçaklarda maske takma zorunluluğu kalkıyor

Last Updated on 11 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik

Avrupa Birliği, 16 Mayıs’tan itibaren havaalanı ve uçaklarda maske takma zorunluluğunu kaldırıyor.

Avrupa Birliği yetkilileri Covid-19 salgının hafiflemesiyle birlikte önümüzdeki haftadan itibaren havaalanlarında ve uçaklarda maske takma zorunluluğunun kaldırılacağını açıkladı.

ORTAK ALINAN KARAR

Avrupa Birliği Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA), Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile ortak aldıkları kararın havayolu seyahatlerinin hem yolcular hem de mürettebat açısından normalleşmesi için büyük bir adım olmasını umduklarını belirtti.

Ortak açıklamada yeni talimatnamede pandemideki son gelişmeler, özellikle aşılama ve doğal yollarda elden edilen bağışıklık düzeyinin yüksek olması ve buna ilaveten Avrupa ülkelerinde kısıtlamaları kaldıran ülke sayısındaki artışın dikkate alındığı kaydedildi.

EASA İcra Direktörü Patrick KyYolcular yine de sorumlu davranmak ve başkalarının seçimlerine saygı göstermek durumundadır” uyarısında bulundu ve bir yolcunun öksürmesi ya da hapşırması durumunda yüz maskesi kullanmasını yakın koltuklarda oturanların güvenliği için şiddetle tavsiye ettiklerinin altını çizdi.

ŞİMDİLİK TÜM HATLARDA GEÇERLİ OLMAYACAK

Uygulama 16 Mayıs tarihinden itibaren yürürlüğe girecek, ancak havayolu şirketleri bu tarihten sonra da farklı kuralların uygulandığı yerlere yolculuk yapılması durumunda maske kuralını uygulamaya devam edebilecek.

ECDC Müdürü Andrea Ammon ise el yıkama ve sosyal mesafe kurallarına hala riayet edilmesi gerektiğini belirtirken, havayolu şirketlerinin bir tıkanıklığa sebep olması durumunda mesafe kurallarını uygulamamayı tercih edebileceklerini kaydetti.

ECDC ayrıca havayolu şirketlerine örneğin yeni varyantlar gibi gelecekte ortaya çıkabilecek acil durumlara karşı yolcu seyahat formlarının toplanmasına dair sistemleri hazır tutmaları tavsiyesinde bulundu.

İKİ YILDIR SÜREN UYGULAMA KALKIYOR

Uçaklarda ve havaalanlarında zaman zaman yolcular, personel ya da mürettebat arasında anlaşmazlıklara sebep olan maske takma zorunluluğu iki yıldır uygulanıyordu. (Kaynak: tr.euronews.com)