Gökçeada’nın en iyi restoranlarını Mehmet Yaşin seçti

Dünyada gıda fiyatları 12 aydır düşüyor; Türkiye'de 31 aydır yükseliyor
Turizm Günlüğü'nün görsel partneri: Depositphotos

Last Updated on 3 Haziran 2022 by Yaşar Çelik

Gelibolu’nun Kabatepe mevkiinden kalkan feribotla ulaşılan Gökçeada’nın gastronomi seyrini köşesinde kaleme alan Sözcü Yazarı Mehmet Yaşin, Türkiye’nin en büyük adasının en iyi restoranlarını sıraladı. Gökçeada’da ne yenir?

Gökçeada sizi bekliyor” başlıklı yazısında “Gökçeada lezzetli mezeleriyle de ünlü. Adanın kalamarı, ahtapotu, karidesi ve levreği birbirleriyle lezzet yarıştırıyorlar. Ayrıca dünyanın en lezzetli kılıç balığının burada tutulduğunu iddia ediliyor. Her lokantanın bunları pişirme tekniği ayrı. Kimi fırında yapıyor, kimi buharda pişiriyor, kimi çevirerek kızartıyor, kimi de tandır yapıyor. Nasıl pişirilirse pişirilsin, insan yemeye doyamıyor. Hele yanında bir de kuzunun yağıyla pişmiş pilav varsa” diyen Mehmet Yaşin, 5 restoran önerisini şöyle aktarıyor:

Kaleköy Eleni Taverna

Kaleköy'deki Eleni Taverna
Kaleköy’deki Eleni Taverna

“Kaleköy’deki Eleni Taverna, denizi kıyısında. Görüntüsüyle tam bir Egeli. Üç peynirle yapılan Saganaki, Kılıç şiş, patates yatağında ızgara külbasti, Girit Ezmesi, güveçte ahtapot, kalın bir dilim beyaz peynirin altına gizlenmiş domates salatası öne çıkan lezzetler.

Tepeköy Angelikis

Tepeköy’deki Angelikis

Tepeköy’deki Angelikis, köyün meydanında. Eskiden bakkal olan bayan Angelikis tarafından işletiliyor. Kırmızı yanaklı, hoş sohbet bir hanım. Güveçte beğendi eşliğinde sunulan ahtapot ve fırında oğlak her türlü övgüye değer. Akşamları usta bir sirtakici kendini masaların arasına salıveriyor. İşte o zaman tüketilen Uzo sayısı birden artıyor.

Kaleköy Poseidon

Kaleköy'ün zirvesindeki Poseidon
Kaleköy’ün zirvesindeki Poseidon

Kaleköy’ün zirvesindeki Poseidon’un manzarası ise doyumsuz. Güneş batarken muhteşem bir görüntü sunuyor. Burada ada otlarıyla yapılan ot tabağı, Uzo’nun en lezzetli eşlikçisi.

Zeytinliköy İlisos

Zeytinliköy genel manzara
Zeytinliköy genel manzara

Zeytinliköy’deki İlisos’un mönüsü ise adanın yemeklerinden oluşuyor. Çoğu yaşlı adalı kadınların tarifleriyle yapılmış. Eski bir yağ sıkım evi olan tavernayi, okulun müzik öğretmeni işletiyor. Mevsim yeşillikleri ve tuzlu sardalye ile yapılan salatus, pazı ile doldurulan bebek kalamar, ahtapotlu bulgur pilavı, ahtapot yahni, iç pilavla doldurulmuş ada kuzusu dikkati çeken yemekler.

Son Vapur

Zeytinliköyü'nün girişindeki Son Vapur
Zeytinliköyü’nün girişindeki Son Vapur

Zeytinliköyü’nün girişindeki Son Vapur ise, gerçekten vapuru kaçırtacak kadar lezzetli. Yeşillikler arasında ve kuş sesleri ile süslenmiş tavernanın tüm mezeleri çok lezzetli. Izgara balık simiti ve iç pilavlı oğlak damakları şenlendiriyor.” Gökçeada’da ne yenir?