Taner Aksoy: Türkiye en önemli iki uçuş noktamızdan birisi

Air Astana Türkiye Kargo Müdürü Taner Aksoy
Air Astana Türkiye Kargo Müdürü Taner Aksoy

Last Updated on 9 Haziran 2022 by Turizm Günlüğü

Kazakistan merkezli havayolu firması Air Astana’nın Türkiye Kargo Müdürü Taner Aksoy’dan, Air Astana’nın Türkiye’ye yönelik kargo operasyonları, Kazakistan ve Türkiye arasında artan ticari ilişkilerin kargo taşımacılığına yönelik yansımaları hakkında değerlendirmeler…

Air Astana Türkiye Kargo Müdürü Taner Aksoy ilk olarak Air Astana’nın Türkiye’ye yönelik kargo operasyonları hakkında açıklamalarda bulundu.

2009 yılında Air Astana’nın Türkiye ekibine katıldığını belirten Taner Aksoy, Türkiye’de ilk etapta kargo operasyonları için “genel satış acentası” sistemiyle çalıştıklarını, daha sonra ilk olarak Türkiye’de değişikliğe giderek kendi satış ofislerini açtıklarını ve Air Astana’nın bu çalışma sistemine ilk olarak Türkiye’de geçtiğini açıkladı.

“TÜRKİYE EN ÖNEMLİ İKİ UÇUŞ NOKTAMIZDAN BİRİSİ”

Türkiye’nin Air Astana’nın kargo operasyonları açısından en önemli iki ülkeden biri olduğunu ifade eden Taner Aksoy; Air Astana’nın Türkiye’ye yönelik kargo operasyonları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Bizim için, en önemli iki uçuş noktamız Rusya ve Türkiye… Ukrayna’daki çatışma nedeniyle Rusya uçuşlarımız durdurulunca bu uçuşlarımızı Türkiye’ye kaydırdık. İstanbul’dan Kazakistan’ın farklı şehirlerine haftada 23 direkt uçuş gerçekleştiriyoruz. Türkiye, bizim için çok önemli bir destinasyon… Şu anda en fazla uçuşumuzun olduğu ülke, dolayısıyla kargo potansiyelimiz de aynı yolcuda olduğu gibi çok fazla… Türkiye, kargo operasyonlarımız için de önemli bir nokta.

“AIR ASTANA OLARAK TÜRKİYE İLE KAZAKİSTAN ARASINDAKİ TİCARET BAĞINI SAĞLIYORUZ”

Kazakistan’ın Türkiye ile olan ticari ilişkileri nedeniyle Türkiye’den Kazakistan’a önemli bir kargo trafiğimiz oluyor. Türkiye – Kazakistan hattında yoğun bir talep var. Özellikle tekstil ürünleri, en temel ihracat ürünlerinden bir tanesi… Onun dışında inşaat malzemeleri, elektronik malzemeler, yedek parça, makine aksamı gibi ürünler de taşıyoruz. Özellikle geniş gövdeli uçaklarla gerçekleştirdiğimiz Antalya uçuşları, kargo operasyonlarımız için büyük öneme sahip. Türkiye yönünde de Kazakistan aktarmalı Uzakdoğu uçuşlarımızda Güney Kore’den ve Çin’den de Türkiye’ye ithalat ürünleri taşıyoruz. Air Astana olarak Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret bağını sağlıyoruz. Türkiye’nin dış ticaretine direkt bir katkı sağlıyoruz. Kazakistan’ın dışında Türkiye’den Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’ye ve Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e de kargo operasyonları yürütüyoruz.”

“MAYIS AYINDA GELİR AÇISINDAN ÖNEMLİ RAKAMLARA ULAŞTIK”

Air Astana olarak kargo operasyonları için yolcu uçaklarındaki kargo kapasitesini kullandıklarını belirten Taner Aksoy, “Antalya’dan her gün Almatı uçuşumuz var. Boeing 767 tipi geniş gövdeli yolcu uçağımızla her gün 15 tonluk bir kapasite sunuyoruz. Onun dışında şu anda haftada 3 gün Antalya’dan Nursultan şehrine yine geniş gövdeli uçakla uçuşlarımız var. Verilerimiz gayet iyi gidiyor. Özellikle Mayıs ayında tüm zamanların en iyi ikinci kargo gelir figürünü gerçekleştirdik” dedi.

AIR ASTANA’NIN MAYIS 2022 DÖNEMİ KARGO OPERASYONLARINA YÖNELİK VERİLERİ

Taner Aksoy, açıklamalarının devamında Air Astana’nın kargo operasyonları hakkındaki verileri ve Mayıs ayında ulaştıkları rakamları paylaştı.

Buna göre Air Astana, 2022 yılının Mayıs ayında Antalya ve İstanbul havalimanı çıkışlı olarak 125.515,00 kilogram kargo taşıdı.

“2 ADET KARGO UÇAĞI ALMAYI PLANLIYORUZ”

Elde edilen bu rakamlar sonrasında Taner Aksoy, Türkiye – Kazakistan arasında ve dünya genelinde pandemi sonrasında artan kargo trafiği nedeniyle Air Astana’nın 2 adet kargo uçağı almak için harekete geçtiğini, bu yönde proje başlattıklarını açıkladı.

YOLCU UÇUŞLARI HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Taner Aksoy, son olarak Air Astana’nın yolcu uçuşları hakkında açıklamalarda bulundu.

“ANTALYA, ALANYA KAZAKLARIN GÖZDESİ”

Kazakların, Türkiye ve Türkleri sevdiğini ifade eden Aksoy; “Kazaklar, hem ticari anlamda Türkiye’den alışveriş yapmak konusunda istekliler hem de turistik anlamda Türkiye’yi seviyorlar. Özellikle Antalya, Alanya ve şimdi Bodrum onların gözdesi. Bodrum uçuşlarımız başladı. İlerleyen dönemlerde yine belki farklı şehirler olacak. Türkiye’yi seviyorlar ama özellikle Antalya, Alanya bölgesi onlar için vazgeçilmez bir destinasyon.”

Air Astana Türkiye Kargo Müdürü Taner Aksoy (
Air Astana Türkiye Kargo Müdürü Taner Aksoy

TANER AKSOY KİMDİR?

1975 yılında, Zonguldak’ta doğan Taner Aksoy, ilk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak’ta, üniversite eğitimini de Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu’nda tamamladı. Havacılık sektöründe farklı şirketlerde çalıştıktan sonra 13 yıldan bu yana Air Astana Türkiye Kargo Müdürü olarak görev yapmaktadır.

1998 yılında Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Okulu, Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümünü bitiren Aksoy; 1998 – 2002 yılları arasında Çelebi Hava Servisi’nde farklı departmanlarda çalıştı.

Taner Aksoy, 2002 yılında SDV Horoz Lojistik hava kargo bölümünde ardından 2002 – 2007 yılları arasında İsrail havayolu firması El Al Israel Havayolu’nda yolcu departmanında görev aldı.

2007 yılından itibaren El Al Israel’in Türkiye Kargo Müdürlüğü görevini üstlenen Taner Aksoy, 2007 – 2009 yılları arasında ise TNT International Express bünyesinde çalışmalar yürüttü.

Taner Aksoy, 2009 yılından beri de Air Astana’nın Türkiye Kargo Müdürlüğü görevini üstleniyor.

Almatı Havalimanı