2022’de en kripto dostu ülkeler

Bitcoin ile Ödeme Yapılıyor mu?
Bitcoin ile Ödeme Yapılıyor mu?

Last Updated on 20 Haziran 2022 by Yaşar Çelik

Kripto para birimi, bugün dünyanın birçok yerinde gelişen bir endüstridir. İşlem yapmanın en uygun biçimlerinden biridir ve aynı zamanda en üst düzeyde esneklik sağlar. Daha da iyisi, hem heyecan verici hem de dinamik olan yeni bir bireysel yetkilendirme türü sunmasıdır. Dijital varlık, başka birçok nedenden dolayı da gelişiyor. Enflasyona karşı korur, uygun maliyetlidir ve ayrıca ödeme yapmanın güvenli bir yoludur. Bununla ilgili daha da ilginç olan şey, kendi kendini yöneten ve yönetilen özel bir yöntem olmasıdır.

Bu yazıda, kripto para biriminin herhangi bir itiraz olmadan kullanılabileceği en iyi kripto dostu ülkelerinden bazılarına bakacağız. Kripto para birimine yatırım yapmak risklidir. Bunları en aza indirmek için tüccarlar ve yatırımcılar için özel programlar kullanabilirsiniz. Bunlardan biri de Bitcoin Era.

En Kripto Dostu Ülkeler Nelerdir?

Vergiler söz konusu olduğunda kripto para birimleri kendilerini tuhaf bir belirsizlik içinde bulurlar.

Bir yandan, kripto o kadar uzun süredir var ki çoğu ülke en azından bir tür kripto düzenlemesini geçti. Öte yandan, düzenleyici yaklaşımlar, bireysel ülkelerin kriptoyu ne kadar sıkı düzenlemek istediğine bağlı olarak çılgınca değişir.

Genel kripto vergi konsensüsü, çoğu ülkenin kripto gelirleri ve kriptodan elde edilen sermaye kazançları üzerinden vergi almasıdır.

Örneğin, bu faaliyetler çoğu ülkede vergiye tabidir

Fiat para birimi için kripto satmak;
Başka bir kripto para birimi için kripto ticareti;
Mal veya hizmetlere kripto para harcamak.
Bununla birlikte, kripto bağışları vergi yükümlülüklerinizi dengelemek için iyi bir yoldur.

Bunu akılda tutarak, 2022 itibariyle en kripto dostu ülkelere bakalım.

El Salvador

El Salvador, kripto dostu düzenleme söz konusu olduğunda tartışmasız kraldır. Orta Amerika ülkesi 2021’de Bitcoin’i yasal bir ihale olarak uygulayan bir yasa çıkardı; bu, Bitcoin’i El Salvador’daki hizmetlerde malları ödemek için ABD doları kadar kolay kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Sonuç olarak, ülkenin Bitcoin üzerinde herhangi bir gelir veya sermaye kazancı vergisi yoktur. Ayrıca, yerleşik finans kurumlarından gelen ağır eleştirilere rağmen dünyanın ilk Bitcoin Şehrini kurarak kripto para birimi merkezi statüsünü korumayı planlıyor.

Singapur

Bir diğer tanınmış kripto dostu ülke ise Singapur. Güneydoğu Asya ülkesi, kripto parayla ödenen mal ve hizmetlerden sermaye kazancı vergisi ve vergi almıyor. Ancak, staking gibi kripto ile ilgili faaliyetlerden elde edilen gelirler üzerinde gelir vergisi var. Ayrıca, Singapur’daki finansal düzenleyiciler, dijital varlıklara oldukça açıktır ve kripto şirketlerinin altı aylık bir ödemesiz süre içinde lisanssız çalışmasına izin verir.

Portekiz

Portekiz, en bilinen kripto dostu ülkelerden biridir. Portekiz kripto gelirlerini vergilendirse de, ticarette sermaye kazancı vergisi ve vergi yoktur. Ayrıca, Portekiz’in bir Altın Vize programı vardır, bu da AB üyesi olmayan vatandaşların oturma iznine ve nihayetinde yatırım yoluyla ülkede bir pasaporta sahip olmalarını sağlar. Ancak Altın Vize başvurusunda bulunmak ve vergi mükellefi olmamak için Portekiz’de yılda 183 günden fazla kalamazsınız.
Kripto yatırımcıları için bu vergiden muaf yaşam tarzı, Portekiz’in endüstride hızla popülaritesinin artmasının nedenlerinden biri ve Lizbon’un Avrupa’nın ana merkezlerinden biri haline gelmesi.

Malta

Malta, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini “hesap birimi, değişim aracı veya değer deposu” olarak tanıdığı için kripto için başka bir popüler destinasyondur. Ülkenin 2018’de çıkardığı blok zinciri, kripto para birimi ve dağıtılmış defter teknolojisi yasası, ülkeyi o zamanlar ICO’lar için bir cennet haline getirdi. Malta’da kripto ticareti %35’e kadar vergiye tabi olsa da, vergi diliminize ve gelir durumunuza bağlı olarak bunu %0 – %5’e düşürebilirsiniz.

Porto Riko

Porto Riko, vergilendirme söz konusu olduğunda denizaşırı topraklar ayrı bir ülke olarak ele alındığından, Kuzey Amerikalılar için popüler bir destinasyondur. Sonuç olarak, Porto Riko’da federal gelir vergisi yoktur ve vergi mükellefi olarak kripto para birimleri satın aldıysanız sermaye kazancı vergisi yoktur. Ancak, Porto Riko’ya taşınmadan ve ikamet etmeden önce satın aldığınız kripto para, IRS tarafından vergiye tabi olacaktır.