İstenmeyen reklam, tanıtım SMS’leri ve aramalar nasıl engellenir?

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi İYS nedir?

Last Updated on 15 Temmuz 2022 by Yaşar Çelik

Gün içerisinde marka veya kurumlardan gelen SMS’ler mesaj kutumuzu doldurabiliyor, bizi bunaltabiliyor. Bu bıktıran mesajlardan kurtulmanın, istenmeyen SMS’leri engellemenin kolay bir yol var! İYS nedir?

Hizmet sağlayıcıların, mal ve hizmetlerini pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla alıcıların elektronik iletişim adreslerine promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli gönderdiği iletiler bazen çoğumuzu rahatsız edebiliyor. Ticaret Bakanlığı’nın, istenmeyen ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla 7 Ocak 2021’de hayata geçirdiği İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile bu mesajlara ilişkin onay ya da ret hakkınızı kullanabilirsiniz.

İYS ile cep telefonu numaranız ve e-posta bilginiz hangi işletmelerde olduğunu öğrenebilir, verdiğiniz onay ya da ret tercihleri ile sadece istediğiniz işletmelerden ileti alabilirsiniz.

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) nedir?

İYS, tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemidir. Alıcılar (vatandaşlar) onay verebildikleri gibi, mevcut onayları için ret haklarını da kullanabilirler. Alıcılar onay ve ret bildirimlerinin yanı sıra şikâyet hakkını da kullanabilirler.

İYS nasıl çalışır?

Güvenli veri tabanı: Tüm ticari elektronik ileti izinleri İYS de saklanır. Ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm Hizmet Sağlayıcılar; pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye reklam vb. içerikli ticari elektronik iletilerini müşterilerine arama, mesaj ve e-posta olarak iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti izinlerini İYS’ye yükler. Alıcılar ise bu izinler için ret haklarını diledikleri zaman kullanırlar.

Tek noktadan yönetim: Alıcılar; ne zaman, nereden, hangi kanal üzerinden hangi hizmet sağlayıcının veya markasının ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini görüntüleyebilir, gerektiğinde hizmet sağlayıcılara her bir kanal (arama, mesaj ve e-posta) için verdikleri izinleri İYS üzerinden düzenleyebilir. Tüm bu işlemler iys.org.tr üzerinden, tek bir platformda yapılır.

İletiler kontrol altında: Hizmet sağlayıcılar herhangi bir kanaldan (arama, mesaj ve e-posta) ticari ileti göndermek istediklerinde, vatandaşların verdikleri izinler çeşitli yöntemlerle İYS üzerinden kontrol edilerek sadece izin vermiş vatandaşlara gönderim yapılabilir. Ret hakkının kullanıldığı durumlarda İYS filtresi sayesinde bu iletiler ret hakkını kullanmış alıcılara gönderilmez.

Alıcılar;

  • Verdikleri izinleri görüntüleme, onaylama ve reddetme imkanı sağlayacaktır.
  • İzinsiz gönderimleri şikâyet edebilecektir.
  • Alıcılar bu izinler için çıkış haklarını diledikleri zaman kullanabilecektir.
  • Alıcılar, ne zaman, nereden, hangi kanal üzerinden (arama, mesaj ve e-posta) hangi Hizmet Sağlayıcı’nın ticari elektronik ileti göndermesine izin verdiğini tek ekrandan görüntüleyebilecektir ve izinleri ayrı ayrı düzenleyebilecektir.
  • Ret hakkının kullanıldığı durumlarda uygulamada sağlanan filtre ile iletiler alıcılara gönderilmeyecektir.
  • Verdikleri onaylar için bildirim iletilecek, dilerse bu bildirim üzerinden çıkış yapabileceklerdir.
Firmam için İYS’ye nasıl başvurabilirim?

Başvuru yapmak isteyen firmalar MERSİS üzerinden bilgilerini güncelleyerek, Temel Hizmetler Kullanım taahhütnamesini, e-İmzaları ile onaylamalı ve başvuru işlemlerini tamamlamalıdır. İYS nedir?

Alıcı olarak izinlerim için İYS’ye nasıl başvurabilirim?

Alıcılar; İYS’nin web, mobil, çağrı merkezi, kısa numara, kısa link ve e-Devlet kapısı üzerinden onay ve ret işlemlerini yönetebilirler. Tüm yöntemler, senkronize olarak diğer platformlarda da güncellenecek, alıcılar istedikleri platformdan bunu takip edebilirler.

İleti Yönetim Sistemi İYS nedir? İYS üzerinden istenmeyen mesaj ve aramalar nasıl engellenir?
İstenmeyen aramalar ve mesajlar nasıl engellenir?

İYS ile onaylarınızı ister e-Devlet sisteminde yer alan İYS bölümünden isterseniz de https://iys.org.tr/ web adresinden kontrol edip onay tercihlerinizi değiştirebilirsiniz.

  • Yukarıdaki adrese girdikten sonra sağ üst köşede yer alan ‘vatandaş girişi’ butonuna tıklayın.
  • e-Devlet bilgileriniz ya da iletişim bilgileriniz ile iki farklı şekilde giriş yapabilirsiniz.
  • Aydınlatma metnini okuyup kabul ettikten sonra onay verdiğiniz markaların listesi karşınıza çıkacaktır. Bu listeden mesaj ve arama izinlerinizi Onay/Ret olarak değiştirebilirsiniz.
  • İşleminiz bittikten sonra sağ üst köşeden çıkış yaparak oturumunuzu kapatabilirsiniz.