Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesinde turizmde konuşuldu

Erdoğan-Putin zirvesi
Rusya'dan gelen iptaller turizmcileri endişelendirmeye başladı.

Last Updated on 6 Ağustos 2022 by Yaşar Çelik

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus lider Putin arasında Soçi’de yapılan 4 saatlik görüşmeden sonra ortak bildiri yayınlandı. Liderler ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kaldılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in davetlisi olarak Soçi kentine giderek burada karşılıklı bir görüşme gerçekleştirdi. Rus Sanatoryum’da bir araya gelen ikilinin basına kapalı gerçekleşen yaklaşık 4 saatlik görüşmesi sona erdi. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Rus Sanatoryum’daki görüşmenin ardından uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli mesajlar

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 saat süren görüşmenin ardından Türkiye dönüşünde gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

(Yerel paralarla ticaret) “Soçi ziyaretinin bir güzel tarafı da şu oldu; Sayın Putin’le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak. Bir de Rusya’nın Mir kartı var. Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabi Rusya’dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabi hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptılar.”

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini bildirdi.

Tüm sektörler için çok önemli kararlar alındı

Görüşmelerden önemli sonuçlar elde edildiğini dile getiren Novak, “Ticaret, ekonomi ve neredeyse tüm sektörlerde ilişkilerimizin gelişimini yeni bir düzeye taşıyan müzakereler çerçevesinde bugün çok önemli kararlar alındı.” dedi.

100 milyar dolarlık ticaret hacmi

Türk ve Rus liderlerin iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma konusunda verdikleri talimatı anımsatan Novak, söz konusu hacmi artırmak için gerekli prosedürleri basitleştirmek adına gerekli adımların atıldığını söyledi.

Novak, Rusya ile Türkiye arasında özellikle ulaştırma, sanayi, tarım, turizm ve bilgi teknolojileri alanında iş birliğinin gelişeceğine işaret etti.

Erdoğan, “ticaret ve turizm gibi konularda çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik”

Erdoğan ise Putin ile görüşmesinin Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerde farklı bir sayfa açmasını umut ettiğini belirterek, iki ülke heyetlerinin özellikle de ticaret ve turizm gibi konularda çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Görüşme sonrası iki ülkeden ortak bildiri yayınlandı. Bildiriden öne çıkan ifadeler şu şekilde:

İki lider, Rusya’nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir.

SURİYE’DE TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI ORTAK HAREKET EDİLECEK

Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

PEK ÇOK SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Liderler ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır. Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin müteakip toplantısının Türkiye’de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.

LİBYA’DAKİ GELİŞMELER

İki lider, Libya’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlar ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.

“AVRUPA, ERDOĞAN’A MİNNETTAR OLMALI

“Görüşme öncesi iki lider basına açıklamalarda bulundu. İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin söz alarak Erdoğan’a “Hoş geldiniz” dedi. Putin daha sonra Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’yla ilgili Türkiye’ye övgü dolu ifadeler kullandı. Putin, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması için Erdoğan’a yönelik, “Avrupa Erdoğan’a minnettar olmalı. Anlaşma sizin eseriniz” ifadelerini kullandıktan sonra sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bıraktı.

“TAHIL ANLAŞMASI VE AKKUYU’YU GÖRÜŞECEĞİZ”

Erdoğan da, iki ayrı şekilde gerçekleşecek görüşmenin basına açık olan bölümünde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı, “Tahıl anlaşmasıyla ilgili gelişmeleri, bölgemizdeki son durumu ve Suriye’deki gelişmeleri ele alacağız. Avrupa’nın Rus gazını Türkiye üzerinden alması çok önemli. Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili de etraflıca bir görüşme yapacağız. Bugün böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi ifade etmek istiyorum” dedi.