IFITT Türkiye yaz okulu ve zirvesi İzmir’de gerçekleşti

Last Updated on 6 Eylül 2022 by Yaşar Çelik

Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu IFITT- IFITT Türkiye tarafından İzmir’in ikonik mekânı İZQ’da 18-21 Ağustos 2022 tarihlerinde İngilizce ve Türkçe simultane olanağı ile IFITT Türkiye Yaz Okulu & Zirvesi hibrit olarak gerçekleştirildi.

İzmir Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi-İzQ’da yapılan Yaz okulu ve zirvenin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu (IFITT) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mine Güneş Kaya, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, ETİK yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, TURSAB Ege BTK Başkanı Kıvanç Meriç, Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu (IFITT) Türkiye Yaz Okulu Program Koordinatörü ve IFITT Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ozan Aksöz ile akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

3 günlük etkinlik, 300’den fazla katılımcıyı bir araya getirdi, 250 kişi yüz yüze etkinliğe katıldı ve 60 kişi Türkiye, ABD, Almanya, Bulgaristan ve Portekiz dahil olmak üzere birçok ülkeden çevrimiçi akışı izledi.

Yaz okulu ve zirvesinin gerçekleştirilmesine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kalkınma Ajansı, İzfaş, Fuarİzmir, Metaverse Türkiye Platformu, Meeting Professionals International (MPI) Türkiye, İzmir Ekonomi Üniversitesi, SODIMER, Kentimiz İzmir Derneği, GAMFED Türkiye, İzmir Vakfı, TARKEM, Movenpick İzmir, En Hotel, Four Points By Sheraton, Otel Kilim, İzmir Palas, Salados, Rox Yazılım, İstar Araştırma ve Danışmanlık, Venüs DMC,  Alaçatı Turizm Derneği, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği,  İzmir Rehberler Odası, Turist Rehberleri Birliği, Türkiye Otelciler Birliği, Uluslarararası Skal Dernekleri Federasyonu, İnci Akademi, EGİAD gibi çok önemli kuruluşlar destek sağladı.

Etkinliğin kongre operasyon kısmını yürüten Red and More Events, Onur Türkay ve ekibi başarılı bir reji çalışması yaptı.

Sosyal sorumluk kapsamında askıda öğrenci bileti de verilen etkinlik, birbirinden ilginç sorular ve Duygu Yılmaz Hancılar’ın keyifli kahkaha yogası eşliğinde neşe içinde geçti.

Yaz Okulu ve zirvesinde “Siber güvenlik ve turizm”, “döngüsel ekonomi ve döngüsel turizm”, “dijital göçebeler”, “enerji yönetimi ve turizm”, “turizmde oyunlaştırma”, “gastronomi 4.0”, “yeşil turizm teknolojileri”, “turizmde metaverse – metaverse teknolojisinin turizme etkileri – turizmde metaverse gerçekliği”, “turizmde bir hedef olarak gerçeklik teknolojileri”, “turizmde ekonomiyi ve sürdürülebilirliği paylaşmak”, “akıllı turizm uygulamaları, akıllı şehir, akıllı toplum, akıllı turizm, turizmde hikaye anlatımı”, “sürdürülebilir turizm, alan yönetimi ve planlama”, “destinasyon yönetiminde uygulanan teknolojiler, turizm teknolojileri kronolojik süreci, turizm ve toplum 5.0 ilişkisi- turizm 4.0 ve toplum 5.0- turizm 4.0”, “gastronomi sektöründe teknoloji kullanımı”, “sanal turlar, kongre ve fuarlarda sanal etkinlik yönetimi”, “turizmde giyilebilir teknolojiler – giyilebilir teknolojinin turizmde kullanımı “olmak üzere güncel birçok konu alanında uzman öğretim üyeleri ve sektör temsilcileri tarafından uygulamalı olarak anlatıldı.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı Grup Mice Direktörü Esra Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 Milyon İstihdam Projesi Yöneticisi Emre Alıç tarafından yapılan bilgi teknolojilerine yönelik destekler ve turizmin dijital evrimine yönelik varlık çalışmaları ilgi çekti.

Sektör temsilcileri ile özel oturum

“Sektör Temsilcileri Gözünden Turizm ve Teknoloji” başlıklı özel oturumda Doç. Dr. Emre Ozan Aksöz moderatör, TUROFED Yk Başkan Yardımcısı ve ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, TURSAB Ege BTK Başkanı Kıvanç Meriç, Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Necat Çelikok, Han Spaces Kurucusu Gizem Burteçin, Teknolojide Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney, Etkiyap İcra Kurulu Üyesi Dr. Onur İlhan, TUREB Yk Üyesi ve İzmir Rehberler Odası Başkanı Macit Şaşzade, İzmir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Daire Başkanı Gökçe Başkaya panelist olarak yer aldı. Panelde dijital varlıklar, bir turizm türü olarak inovasyon, sorumlu turizm ve etki yatırımı ile dijital göçebeler, kentlerin turizm olgusu etrafında şekillenmesi ile ilgili görüşler dile getirildi.

Yıllar içinde tanık olacaklarınız burada gerçekleşti

Etkinlik hakkında konuşan IFITT Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mine Güneş Kaya “Bir Yaz Okulu kapsamında sadece akademi ve öğrenciye hitap etmek istemedik, ancak bir zirve ile özel sektörün de eğitim alması ve güncel gelişmelerden haberdar olması için bilinçli bir program oluşturduk. Döngüsel ekonomi ve turizmden metaverse evrenine, oyunlaştırmadan dijital göçebeler ve kreatif ekonomilere, sürdürülebilir enerji yönetiminden yeni mesleklere kadar birçok alanda turizmin adım adım değiştiğine, daha sorumlu ve bilinçli bir şekilde evrildiğine yıllar içinde tanık olacağız. Turizmin seyahat başlığında hareketlilik ve Turizm 4.0, İnsan 5.0 konuları giderek önemli olacak. İnsan odaklı turizm teknolojileri, insanlığın ve canlıların iyi yaşamına yönelik bir başlıkta da birçok kez değerlendirilecek. Yıllar içinde tanık olacaklarınız burada. Turizm anlayışı derinden değişecek ve bugün konuşmadığımız yeni meslekler turizm teknolojileri ile birer etken olacak.

UNESCO süreçlerinden Smyrna Agorası VR uygulamasına, 8500 yıllık İzmir’in time machine başlığı ile incelenmesinden, sürdürülebilir enerji, duygu turizmi ya da döngüsel turizm gibi birçok konuda geniş bir yelpazede dijitalleşme örneklerini de göstererek zirveyi yaptığımız İzmir’de izleyicilerin beğenisine sunduk. İnanıyoruz ki Türkiye turizm teknoloji hareketinin de başkenti olacak ve İzmir bu başlıkta pilot şehir olarak yer alabilir. Turizm 4.0, sürdürülebilirlik, yeşil ve dijital turizm, dijital göçebeler ve kreatif ekonomiler ile sağlık-iyi yaşam ikilisinde Türkiye’de bulunan sakin şehirler bu dinamikleri daha rahat hayata geçirecektir. Tüm taraflara teşekkür ediyoruz

Şimdi kış okulu ve ve zirvesi hazırlıklarına başlanıyor

Yoğun talep ve beğeni ardından Ifitt Türkiye, Yönetim Kurulu Başkanı Mine Güneş Kaya, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ozan Aksöz ve yönetim kurulu üyeleri Sinan Baran Bayar ve Eda Hazarhun koordinasyonunda 2023 yılı kış okulu ve zirvesi için kolları sıvadı. Yeni ve devam eden başlıklarla etkinliğe ilgi çok büyük.

İzmir aynı zamanda Uluslararası Bilgi Teknolojileri Turizm ve Seyahat Federasyonu IFITT’in dünyaca ünlü uluslararası konferansı ENTER’a da talip. 2024 adaylığı için yarışan İzmir için lobi faaliyetleri yürütülüyor.

İzmir’in tiyatrosu ayağa kalkıyor

Yaz okulunda alan inceleme faaliyetleri kapsamında Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi tarafından kazı çalışmalarının yürütüldüğü ve Taylan Zeybek tarafından sunumu yapılan İzmir Tiyatrosu’ndan etkilenen akademisyenler ve zirve heyeti, Kadifekale, Agora ve Kemeraltı’nda da inceleme yaparak; son olarak 15 Ağustos 2022 tarihinde dosyası verilen Unesco’ya aday olan İzmir Tarihi Liman Kenti konseptine tam destek verdi.

Çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi

Yaz okulu ve zirvesinin ilk günü sonunda katılımcılar İzmir’in önemli tarihi simgesi olan Tarihi Hava Gazı Fabrikasında  İzmir Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda verilen açılış kokteyline katılım sağladılar. Bu koktelyde zengin menü ve keman dinletisi  eşliğinde davetliler gecenin geç saatlerine kadar eğlendiler.

Etkinliğin son gününde tüm katılımcılar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzdoğa evsahipliğinde düzenlenen flamingo turuna katılarak, UNESCO Dünya Mirası olmaya hazırlanan İzmir’in Gediz Deltası’nı yakından inceleme şansı buldu. Saha sürdürülebilirlik ekseninde yeni bir ürün olarak ilgi çekiyor.