Discover EU Nedir?

AB’den Ücretsiz Avrupa Turu DiscoverEU

Last Updated on 18 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

18 yaşında bir trene atlayıp Avrupa’yı gezmek mi? Düşüncesi bile heyecanlandıran DiscoverEU programı için başvurular tekrardan başlıyor. Merak edilen tüm sorulara birlikte cevap bulalım. İşte DiscoverEU Programı detayları ve Discover EU Nedir?

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Discover EU Nedir?

DiscoverEU, öğrenim deneyimleri aracılığıyla Avrupa’yı keşfetmeni sağlayan bir Erasmus+ programı eylemidir. (Adalarda veya uzak bölgelerde yaşayanların da katılabilmesini sağlamak için istisnalar olsa da) çoğunlukla trenle seyahat ederek Avrupa’nın çarpıcı manzaralarını ve sonsuz çeşitlilikteki şehir ve kasabalarını keşfedeceksiniz. Her yıl gerçekleşen iki başvuru döneminden birinde başvuru yapabilirsiniz. Seçilen her aday bir seyahat bileti almaya hak kazanır.

DiscoverEU, Avrupa Birliği’nde veya İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye gibi Erasmus+ Programı kapsamındaki üçüncü ülkelerden birinde yaşayan 18 yaşında bir genç olarak Avrupa’nın çeşitliliğini keşfetmenizi, kültürel mirasını ve tarihini öğrenmenizi ve kıtanın dört bir yanından insanlarla iletişim kurmanı sağlayacak bir seyahat deneyimine katılmanız için fırsat sunar.

Dahası, DiscoverEU genç bir birey olarak kendi ayakların üzerinde durabilme, özgüven ve farklı kültürlere karşı hoşgörü gibi geleceğine değer katacak pek çok yaşam becerisi edinmenizi sağlar.                                    DiscoverEU Programı

    • Programa seçilirseniz; kültürel ziyaretler, öğrenim etkinlikleri, spor faaliyetleri, yerel ulaşım, konaklama, yemek vb. alanlarda indirimlerden yararlanmanızı sağlayacak bir DiscoverEU indirim kartı verilecek.

Başvurular Ne Zaman Başlıyor?

11 Ekim 2022 saat 13:00 (TRT) ile 25 Ekim 2022 saat 13:00 (TRT) arasında başvuru yapabilirsin. Büyük gün geldiğinde “europa.eu” sayfasında “Hemen Başvur” butonunu göreceksiniz!

Başvurabilmek İçin

  • 1 Ocak 2004 (dahil) ve 31 Aralık 2004 (dahil) tarihleri arasında doğmuş olmalısınız.
  • Online başvuru formuna geçerli kimlik, pasaport veya yasal oturma izni kartı numaranı eklemelisiniz.
  • Aşağıdaki ülkelerden birinin vatandaşı olmalı veya bu ülkelerden birinde yasal olarak uzun süredir ikamet ediyor olmalısınız:

– Denizaşırı Ülkeler ve Topraklar dahil olmak üzere Avrupa Birliği üye devletleri

– Erasmus+ programı kapsamındaki üçüncü ülkeler: İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye.

Ayrıca, bir quiz’e katılmanız gerekiyor (grup üyesi olarak başvuranlar için geçerli değildir).                                                    DiscoverEU Programı

Seçildiğiniz takdirde, 1 Mart 2023 ile 29 Şubat 2024 tarihleri arasında en az 1 gün ve en fazla 30 gün olmak üzere seyahat edebilirsiniz.

Başvurusu Kabul Edilen Adayların Seyahat Edebilmeleri İçin: 

  • Seyahatinize, sonuçların açıklandığı tarihte DiscoverEU kapsamında bulunan ve yukarıda belirtilen ülkelerden birinde başlamanız,
  • En az bir gün, en fazla da bir ay süreyle seyahat etmeniz,
  • Sonuçların açıklandığı tarihte DiscoverEU kapsamında bulunan ve yukarıda belirtilen ülkelerden birine seyahat etmeniz,
  • DiscoverEU Elçisi olmayı kabul etmeniz gerekiyor.

Bu kriterleri karşılamazsanız başvurunuz değerlendirmeye alınmaz.

Arkadaşlarla Seyahat Edilebilir Mi?

Arkadaşlarınızla birlikte seyahat edebiliyorsunuz. Yalnız seyahat edebilirsiniz ya da başvuru kriterlerine uygun olmaları koşuluyla en fazla 4 arkadaşını daha yanına alıp bir grup kurabilirsiniz.                                  DiscoverEU Programının Detayları

Kendi grubunuzu kurup arkadaşlarınızı bu gruba davet etmek isterseniz, bir grup lideri olursunuz ve başvurularınızı gönderdikten sonra size iletilen onay e-postasında bulunan başvuru kodunu grubun diğer üyeleriyle paylaşmanız gerekir. Diğer grup üyeleri, paylaştığınız başvuru kodunu kullanarak çevrimiçi kayıtlarını tamamlamalı ve kişisel bilgilerini girerek bireysel başvurularını yapmalıdır.

Grup üyelerinin quiz’de bulunan soruları ve ek soruyu cevaplamasına gerek yoktur. Grup liderinin quiz’i tamamlaması ve ek soruya cevap vermesi yeterlidir. Ancak başvurularının geçerli olabilmesi için tüm grup üyelerinin kendi kişisel bilgilerini doldurmaları gereklidir. Aynı başvuru kriterleri tüm grup üyeleri için geçerlidir. Tüm grup üyeleri 18 yaşında olmalı ve seçim kararının verildiği tarihte Avrupa Birliği’nin üye devletlerinde veya Erasmus+ Programı kapsamındaki üçüncü ülkelerden birinde İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye. Yalnız seyahat etmek istediğini belirten başvuru sahipleri, başvurularını gönderdikten sonra karar değiştirmeleri halinde son başvuru tarihine kadar yukarıda bahsi geçen prosedürü izleyerek arkadaşlarını gruplarına ekleyebilirler.

Grup başvuruları tek başvuru olarak değerlendirilir. Yalnızca grup liderinin kendisine verdiği başvuru kodunu kullanarak son başvuru tarihinden önce başvurusunu gönderen grup üyelerinin başvuruları değerlendirilir. Grup üyeleri bireysel başvuru yapmayacaktır.

Aynı grupta farklı uyruktan veya bölgeden grup üyeleri bulunabilir.

Her başvuru sahibi yalnızca bir başvuru gönderebilirsiniz. Yalnızca Avrupa Gençlik Portalı’nda kayıtlı olan ilk başvuru dikkate alınır. Birden fazla grubun üyesi olarak başvuru yapamazsınız.                                  DiscoverEU Programının Detayları

DiscoverEU Programı

Değerlendirme Süreci

Değerlendirme süreci, başvuru formunuzda yasal olarak ikamet ettiğinizi beyan ettiğiniz ülkeye göre yürütülür. Belirlenen ülke kontenjanından daha az başvuru alan ülkeler olması durumunda, artan seyahat biletleri belirlenen ülke kontenjanından daha fazla başvuru alan ülkeler arasında paylaştırılır.

Başvurunun değerlendirilmesinde grup liderinin ikamet ettiği ülkenin kontenjan hesaplaması dikkate alınır. Bir grubun başvurusunun söz konusu ülke için seçilen adaylar listesinde son sırada olması durumunda, tüm grubun başvurusu kabul edilmiş sayılır.

Tüm başvuru kriterlerini karşılıyorsanız, değerlendirme kriterlerini de karşılamanız gereklidir. Bunun için quiz’de bulunan 5 çoktan seçmeli soruya doğru cevap vermeniz ve ek soruyu cevaplandırmanız gerekir.

  • Grup başvurularında, 5 sorudan oluşan quiz ve ek soru yalnızca grup lideri tarafından cevaplandırılmalıdır.

Yasal olarak ikamet ettikleri ülkeye göre gruplandırılan başvuru sahipleri öncelikle 5 quiz sorusuna verdikleri doğru cevaplar üzerinden, ardından ek soruya verdikleri cevaplar üzerinden sıralanır.

Başvuru dönemi kapandıktan sonra sonuçlar Avrupa Gençlik Portalı’ndan alınarak nihai değerlendirme için seçim komitesine iletilir.

DiscoverEU Programı

Sonuçlar Ne Zaman Bildiriliyor? 

Değerlendirme süreci sona erdiğinde tüm başvuru sahiplerine e-posta yoluyla:

  • Seyahat biletine hak kazandıkları (‘seçilmiş başvuru sahipleri’) ya da
  • Seyahat için seçilmeyip yedek listesinde olduklarına dair bildirim gönderilecek.

Yedek Liste Var Mı?

Seçilmeyen tüm adaylar, quiz’deki sorular ve ek soruya verdikleri cevaplar göz önünde bulundurularak öncelik sırasına göre düzenlenen yedek listesine alınır. Seçilen adayların seyahat bileti haklarından vazgeçmeleri veya dağıtılan seyahat biletlerinin toplam değerinin belirlenen bütçenin altında olması durumunda, Avrupa Komisyonu ve EACEA bütçenin tamamını kullanabilmek için yedek listesinde bulunan başvuru sahiplerine seyahat bileti verebilir. Bütçe kullanımı aylık olarak incelenir.

Yedek listesine alınmış olmanız Avrupa Komisyonu ve EACEA nezdinde doğrudan herhangi bir hak doğurmaz ve ilerleyen aşamalarda seyahat hakkı kazanmanızı garantilemez.

Bilet Rezervasyonu Ve Seyahat Kuralları

Seyahatinize DiscoverEU kapsamında bulunan bir ülkede başlamanız ve buradan DiscoverEU kapsamında bulunan ve seyahatin başladığı ülkeden farklı bir ülkeye seyahat etmeniz gerekiyor.

Seyahat biletini yasal olarak ikamet ettiğiniz ülkede yalnızca ülkeden çıkış ve ülkeye dönüş amacıyla kullanabilirsiniz. Seçildiğinizde en az bir gün, en fazla da bir ay süreyle seyahat edebilirsiniz. Seyahat döneminiz 1 Mart 2023 ile 29 Şubat 2024 tarihleri arasında olmalıdır. Bir aylık seyahat dönemleri boyunca yolculuk yapabileceğiniz gün sayısı sınırlıdır.

Seyahat biletlerinin rezervasyonu, satın alınması ve teslimatından Avrupa Komisyonu ve EACEA tarafından yetkilendirilen yüklenici sorumludur. Seçilen adaylar, seyahat biletleri için hiçbir koşulda kendileri veya bir seyahat acentesi aracılığıyla rezervasyon yapamaz. Doğrudan seçilen adaylar tarafından satın alınan biletler için ödeme yapılmaz.

DiscoverEU Programı

Ulaşım Araçları

Seyahat bileti prensipte yalnızca trenle seyahati kapsar. Ancak, DiscoverEU’nun daha erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla çevre, zaman ve mesafe gibi faktörler göz önünde bulundurularak gerektiğinde feribot ve otobüs gibi alternatif ulaşım yöntemleri için de kullanılabilirsiniz.

Uçakla seyahat yalnızca ülkeden çıkış ve ülkeye dönüş için mümkündür. Seyahatin geri kalanında istisna haricindeki seyahat kurallarına uygun olarak (demiryolu veya alternatif ulaşım araçlarıyla) yolculuk yapmaları gerekir.

  • Kıbrıs, İzlanda, İrlanda veya Malta’da ikamet eden katılımcılar, Avrupa anakarasına uçakla seyahat edebilir.

Belirlenen Maksimum Tutar 

Yalnızca seyahat edeceğiniz güzergahın biletleri ve DiscoverEU indirim kartı verilir. Konaklama, yemek, sigorta, ek seyahat giderleri ve seyahate ilişkin diğer masraflar sizin tarafınızdan karşılanır.

Seyahat bileti, temel ilke itibariyle 251 EUR’yu geçmeyecek şekilde karşılanır. Yalnızca ikinci sınıf veya ekonomi sınıfında yolculuk yapabilirsiniz. Ancak, aşağıda belirtilen istisnai durumlarda bu bütçe arttırılabilir.

Seyahat Hakkınızdan Vazgeçebilir Misiniz?

Seyahat biletiniz size tanımlıdır ve asla başkasına devredilemez. Seyahat biletinin üzerindeki isim değiştirilemez.

Avrupa Komisyonu ve EACEA tarafından yetkilendirilen yüklenici seyahat biletinin rezervasyonunu tamamlamadan önce hakkınızdan vazgeçmeniz durumunda, seyahat bileti öncelik sırasına göre oluşturulan yedek listesindeki bir adaya verilir. Seyahat hakkınızdan vazgeçmek istemeniz  durumunda, rezervasyon işlemleri tamamlanmadan önce yükleniciyi bilgilendirmeniz gerekmektedir.

Başvurusu kabul edilen bir grubun lideri veya diğer üyelerinden birinin Avrupa Komisyonu ve EACEA tarafından yetkilendirilen yüklenici rezervasyon işlemlerini tamamlamadan önce seyahat hakkından vazgeçtiğini bilgilendirmesi durumunda diğer grup üyelerinin seyahat hakkı saklı kalır. Diğer grup üyeleri seyahat planlarına devam edebilir. Ancak, seyahat hakkından vazgeçen kişinin yerine bir başkası gruba dahil olamaz. Kullanılmayan seyahat bileti, öncelik sırasına göre oluşturulan yedek listesindeki başka bir adaya verilir.

Bazı grup üyelerinin yalnız seyahat etmeye karar vermesi durumunda, grubun diğer üyeleri bu karardan etkilenmez.

Seyahat bileti değiştirilemez veya iade edilemez. Esnek seyahat seçeneğinde seyahat başlangıç tarihi esnek bırakılır. Böylece seyahat başlangıç tarihi olarak belirlenen tarihten önce dilediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz.

Vize Hakkında

Vatandaşı olduğunuz ülkeye ve planladığınız seyahat güzergahına bağlı olarak bir veya birden fazla vize almanız gerekebilir. Vize verilmesi her ülkenin kendi yetki alanındadır. Resmi kaynaklara başvurarak bilgi almanız ve vize başvurularınızı erken bir aşamada yapmanız tavsiye edilir. Vizenin verilmesi birkaç hafta sürebilir.

DiscoverEU seyahat uygulaması ve uygulamanın danışma bölümünde bu konuyla ilgili destek almak mümkündür. Seyahat öncesinde gerekli tüm evrakın hazırlanması her halükarda sizin sorumluluğunuzdadır.

Avrupa Komisyonu, EACEA ve yüklenicinin, ulusal mercilerin vize verilmesine ilişkin kararlarına müdahil olmaları söz konusu değildir.

Vize masrafları DiscoverEU tarafından karşılanır. 

Vize için sağlık sigortasının zorunlu olduğu durumlarda sağlık sigortasını sağlamak sizin sorumluluğundadır ve sigorta masrafları DiscoverEU tarafından karşılanır.