TGA, Troya Kültür Yolu Festivali’ni neden ihalesiz CEO Event’e verdi?

Last Updated on 28 Eylül 2022 by Yaşar Çelik

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çanakkale’de başlayan ‘Troya Kültür Yolu Festivali’ organizasyonu, ihalesiz bir şekilde ‘tanıdık’ şirkete gitti. CEO Event kimin?

Diken’de yer alan Bilal Çelik imzalı habere göre, İş, ‘AKP’nin reklamcısı’ olarak bilinen ve 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden Erol Olçok’un kardeşi Cevat Olçok ile yeğeni Fatih Olçok’a ait şirkete KDV hariç 22,5 milyon liraya verildi.

Olçok ailesinin ana hissedarı olduğu şirket, bununla son bir yılda cumhurbaşkanlığı ve çeşitli bakanlıklardan en az 135 milyon liralık beş farklı organizasyon işi almış oldu.

İslamcı grupların hedef göstermesi sonucu ülkede birçok, festival konser gibi etkinlikler valilik ya da kaymakamlıklarca iptal edilmiş; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, gelen tepkilere ‘hukuk’ yolunu göstermişti: “Eğer haksız bir uygulama olduğu düşünülüyorsa, hukuk yoluyla karar düzeltme talep edilebilir.”

Yasaklanan festivallere ‘hukuk’ yolunu gösterse de yargıdan bu yönde henüz karşı çıkan kararlar alınmadı.

Festival ‘onların’ organizasyon ‘onların’

Bu açıklamaları yapan Ersoy’un yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘makul’ festivallerini sürdürüyor. Bunlardan biri de Çanakkale’de 16 Eylül’de başlayan ve 25 Eylül’de son bulması beklenen Troya Kültür Yolu Festivali.

Bakanlığa bağlı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yönetiminde gerçekleşen festivalin organizasyonunu AKP’nin bu işlerde ilk başvurduğu ailelerden Olçoklara verildi.

Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen özel durum açıklamasına göre, Erol ve Cevat Olçok’un yüzde 79,83 oranla ana hissedarları olduğu CEO Event Medya AŞ.’ye organizasyon bedeli olarak KDV hariç 22,5 milyon lira ödenecek. Söz konusu organizasyon işi Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılmayarak doğrudan Olçok ailesine verildi.

Son bir yıla 135,812 milyonluk iş

Olçok ailesinin kamudan aldığı ilk organizasyon işi bu değil. Reklam organizasyonları da yapan şirket daha önce Cumhurbaşkanlığı ve çeşitli bakanlıklardan son bir yılda en az 135 milyon 812 bin liralık organizasyon işi aldı.

CEO Event’in son bir yıl içinde aldığı diğer işler şöyle:

  • 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerindeki Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST etkinliği organizasyonu: 28 milyon lira
  • 28 Mayıs-12 Haziran tarihlerindeki Başkent Kültür Yolu Festivali etkinliğinin organizasyon işi: 26 milyon 362 bin 836,47 lira
  • 10-17 Nisan’da düzenlenen 57’nci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu organizasyonu işi ihalesi: 31 milyon 950 bin lira
  • 2021’in 21-16 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’ nda gerçekleştirilen TEKNOFEST etkinliğinin organizasyon işi: 27 milyon lira

Olçoklar ailesi hakkında

CEO Event kimin?
CEO Event kimin?

Olçoklar, AKP’nin ismini, logosunu, sloganlarını buldu ve partinin kurumsal kimlik çalışmalarında etkili oldu. 2002’de AKP’nin Genel Seçim Kampanyası’nı yöneten Erol Olçok, AKP için 2007’de ‘Durmak Yok Yola Devam’, 2011’de ‘Aynı Yoldan Geçmişiz Biz’, 2014’te ‘Bayrak’, 2015’te ‘Fors’ filmi çalışmalarını yaptı.

CEO Event kimin? CEO Event Medya AŞ. Hakkında 2022’nin ikinci yarısı için hazırlanan faaliyet raporunda şu bilgiler yer alıyor:

GENEL BİLGİLER

Bu rapor, 01.01.2022 – 30.06.2022 dönemi faaliyetlerine ilişkin olarak CEO Event Medya A.Ş. (Şirket, CEO Event) Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Şirket’in Kurumsal Künyesi:

CEO Event kimin?
CEO Event kimin?

SERMAYE YAPISI
Ceo Event Medya A. Ş.’nin ortaklık yapısı aşağıda gösterilmiştir.

BAĞLI ORTAKLIKLAR VE İŞTİRAKLER

Şirket, faaliyet alanlarının genişlemesi ve geleceğe dönük planlar çerçevesinde aşağıda detayı verilen firmalara ortak olmuştur:

CEF Fuarcılık A.Ş. (Bağlı Ortaklık, CEF), faaliyet konusu gösteri, kongre, konferans, ticari fuar, vb. etkinliklerin organizasyonu olan ACPT Fuarcılık A.Ş.’ nin (21.03.2019 tarihinde unvanı CEF Fuarcılık A.Ş. olarak değiştirilmiştir.) 2017 yılında %30 hissesini satın alan Şirket, geriye kalan %70’ lik hisseyi de 21.02.2018 tarihinde iktisap ederek CEF’ in %100 hissedarı olmuştur.

UKTAŞ Ulus. Kongre Sarayı Tesis. İşlet. A.Ş. (İştirak), 04.10.1993’de kurulan İştirak’ in faaliyet konusu gösteri, kongre, konferans, ticari fuar, vb. etkinliklerin organizasyonunu düzenlemektir. Şirket’in iştirak oranı %0,30’dur.

CORE Medya ve Tanıtım ve İletişim A.Ş. (İştirak), 27.07.1994 kurulmuştur. İştirak’ in faaliyeti, yurt içinde ve yurt dışında televizyon, gazete, dergi, sinema, video sistemi, basılı malzemeler, hediyelik eşya, bez afişler, açık hava reklam panoları, toplu taşıma araçları reklam panoları, bina duvarları ile nakil vasıta araçlarında reklam panoları, otobüs duraklarına, metro istasyonlarına, spor sahalarına ve benzeri mecralara reklam panosu pazarlanması ve yayımlanması faaliyetlerini yapmaktır. Grup, 23.11.2018 tarihinde Core Medya ve Tanıtım ve İletişim A.Ş.’nin %19’una denk gelen toplam 2.850.000 TL nominal bedelli hisseyi satın almıştır. Şirket’in iştirak oranı %19’dur.

Üst Düzey Yöneticiler