Türkiye’de Mir kartların kullanımı için yeni adım

Rusya’dan Türkiye’de Mir kartların kullanımı için yeni adım

Last Updated on 31 Ekim 2022 by Turizm Günlüğü

Türkiye’de Mir kartların kullanımı için yeni adım… Batılı ülkelerin baskıları sonrası Türkiye ve bazı ülkelerde kullanımı durdurulan Mir ödeme sistemli banka kartlarının kullanımı için Rusya yeni bir adım atıyor.

Rus RBK Gazetesi, iki büyük Rus bankasının Mir’in kullanılabilmesi için bazı ülkelere POS terminalleri yerleştirmeyi planladıklarını duyurdu.

İki Rus bankası, Mir kartlarını kabul etmek için dost ülkelere POS terminallerini kurmayı düşünüyor. Bu sistem ilk olarak Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde başlanması planlanıyor.

Haberrus’un RBK Gazetesi’nden aktardığı haberde hangi iki Rus bankasının bu sisteme geçeceği belirtilmedi.    Türkiye’de Mir kartların kullanımı için yeni adım

Gazetenin adını açıklamadığı hükümete yakın bir kaynağına göre Rus bankalarından biri yalnızca Türkiye’de, diğeri ise Türkiye ve BAE’de POS terminalleri kurmayı planlıyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Sistemin şu şekilde çalışması planlanıyor: Alıcı banka, ödeme sağlayıcısı, girişimci vb. olabilecek bir aracı ile bir anlaşma yapar. Aracı, bir mağaza veya otel (TSP) ile bir sözleşme yapar ve söz konusu bankanın POS terminalini alarak iş yerine koyar. Daha sonra ödemeler yapılırken alıcıların paraları, alıcı banka nezdinde açılan aracının hesabına yatırılır. Aracı alınan rubleyi istenilen para birimine çevirir ve satıcının takas hesabına aktarır. Bu tür hizmetler için aracı, satıcıdan bir komisyon talep edebilir.

Mağaza veya otel, aracı için vekaletname düzenler. Aracı, Rus alıcı banka ile temasa geçer, tüccar için bir ruble hesabı açar ve onun adına banka ile bir satın alma anlaşması yapar, ardından POS terminallerini alır ve tüccara yükler.

Hukuk firması Ickert and Partners’ın yönetici ortağı Pavel Ikkert, bu planın bankacılık düzenlemesi alanındaki federal mevzuat normlarını ve ulusal ödeme sisteminin işleyişini ihlal edemeyeceğini, çünkü eylemlerinin Rusya Federasyonu sınırlarıyla sınırlı olduğunu açıklıyor.             Türkiye’de Mir kartların kullanımı için yeni adım

Uzmanlar, Türkiye’de ödeme hizmetlerinin sağlanması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan bir lisans alınması gerektiğini de dikkat çekiyor.