TGA Yönetmeliği’nde değişiklik

Airbnb Yönetmeliğinde Değişiklik

Last Updated on 10 Kasım 2022 by Turizm Günlüğü

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın teşkilatı ve çalışma esasları hakkındaki değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı. TGA Yönetmeliği’nde değişiklik

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın teşkilatı ve çalışma esasları hakkındaki değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bu değişiklikler kapsamında; Kültür ve Turizm Bakanı, TGA yönetiminden çıkarıldı; Bakan’ın yerine Bakan Yardımcısı, Bakan Yardımcısının yerine de Tanıtma Genel Müdürü getirildi.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) en az 3 ayda bir kez olmak üzere en az 11 üyenin katılımı ile toplanacak.

Buna göre yapılan tüm değişiklikler şu şekilde:

MADDE 8:

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın Teşkilatı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 8’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan

  • “dokuz” ibaresi “on bir” şeklinde,
  • “Bakanın” ibareleri “Bakan Yardımcısının” şeklinde,
  • “Bakan Yardımcısı” ibaresi “Bakanlık Tanıtma Genel Müdürü” şeklinde

ve aynı fıkranın beşinci cümlesinde yer alan “beş” ibaresi “sekiz” şeklinde değiştirildi.

MADDENİN ESKİ HALİ:

Yönetim Kurulunun çalışma esasları

MADDE 8 – (1) Yönetim Kurulu, Başkanın çağrısı üzerine, en az üç ayda bir kez olmak üzere ve en az dokuz üyenin katılımıyla toplanır ve kararlarını katılanların salt çoğunluğuyla alır. Yönetim Kurulu, Bakanın başkanlığında toplanır. Bakanın katılamadığı toplantılara Bakan Yardımcısı başkanlık eder. Toplantı gündemi, yeri ve zamanı Başkan tarafından belirlenir ve toplantı tarihinden en az on beş gün öncesinde tüm üyelere bildirilir. En az beş üyenin teklifi ile toplantıya gündem maddesi ilave edilebilir. Oylamalarda çekimser kalınamaz. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf üstün sayılır. Muhalif kalan üye, karşı oy gerekçesini kararın altına yazarak imzalamak zorundadır.


MADDE 12:

Yönetmeliğin 12’nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “Bakan” ibarelerinden sonra gelmek üzere “Yardımcısı” ibareleri eklendi.

MADDENİN ESKİ HALİ:

Danışma Kurulunun oluşumu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulunun üyeleri; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen Birlik Başkanı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğini temsilen Birlik Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonunu temsilen Federasyon Başkanı, Türkiye Otelciler Birliğini temsilen Birlik Başkanı, dönüşümlü olarak görev yapmak üzere otel yöneticileri derneklerinden en fazla üyesi olan iki derneğin birini temsilen Dernek Başkanı, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğini temsilen Dernek Başkanı ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneğini temsilen Dernek Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliğini temsilen Birlik Başkanıdır.        TGA Yönetmeliği’nde değişiklik

(2) Danışma Kurulu; bu üyeler ile Bakan tarafından görevlendirilen diğer üyeler arasından Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine göre verilen görevleri yerine getirmek üzere bir Başkan, Başkanın bulunmadığı hallerde görev yapmak üzere bir Başkan vekili seçer.            TGA Yönetmeliği’nde değişiklik

(3) Bakan tarafından görevlendirilenler hariç olmak üzere Danışma Kurulu üyelerinin herhangi bir nedenle görevlerine son verilemez. Ancak, ağır hastalık veya engellilik nedeniyle iş göremeyeceği, 6 ncı maddede belirtilen atanması için gerekli şartları taşımadığı veya sonradan kaybettiği tespit edilen ya da bir yıl içerisinde mazeretsiz olarak iki toplantıya katılmayan üyelerin görevleri Danışma Kurulu kararı ile sona erdirilir.


MADDE 13

Yönetmeliğin 13’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “en az dört kez olmak” ibaresi “üçten az olmamak” şeklinde değiştirildi.

MADDENİN ESKİ HALİ:

Danışma Kurulunun görevleri ve çalışma esasları

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulu; Yönetim Kuruluna ve İcra Kuruluna danışmanlık eder ve tavsiyelerde bulunur.

(2) Danışma Kurulu, yılda en az dört kez olmak üzere gerekli görülen hallerde Kurul Başkanının çağrısı ile toplanır.

(3) Toplantı gündemi, yeri ve zamanı Kurul Başkanı tarafından belirlenir ve toplantı tarihinden en az on gün öncesinde tüm üyelere bildirilir. En az iki üyenin teklifi ile toplantıya gündem maddesi ilave edilebilir.

(4) Danışma Kurulunca bilgi, tecrübe ve uzmanlığından yararlanılabileceği düşünülen kişi veya kurum ve kuruluşların temsilcileri toplantıya çağırılabilir veya görüşleri alınabilir.

(5) Danışma Kurulu, en az beş üyenin katılımı ile toplanır ve tavsiye kararlarını çoğunlukla alır. Kararlar gerekçeli olarak yazılır.

(6) Danışma Kurulu, kendisine verilen görevleri kendi sorumluluğu altında tarafsız ve bağımsız olarak yerine getirir. Ajansın faaliyetleri kapsamında Danışma Kuruluna veya üyelerine icrai veya idari nitelikte bir görev verilemez. Ajansın diğer organlarına verilen görev ve yetkiler, herhangi bir kapsam veya surette Danışma Kuruluna devredilemez. Danışma Kurulu üyeliği ile Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu üyeliği birleşemez.


MADDE 14

Yönetmeliğin 14’üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDENİN YENİ HALİ:

MADDE 14- (1) Yönetim Kurulu üye seçimlerine seçmen sıfatıyla iştirak edebilmek için, Bakanlıktan turizm belgeli basit konaklama turizm işletme belgeli tesisleri ile Bakanlık turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin yetkili temsilcisi olunması şartı aranır.

 (2) Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin temsilini sağlamak üzere Yönetim Kurulu üyesi olacak adaylarda, 6 ncı maddede belirtilenlere ilave olarak;

a) Kanunun 6 ncımaddesinin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin yetkili temsilcisi olunması,

b) Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletme belgeli bileşik tesisler ile konaklama tesislerinin coğrafi bölge bazında temsilini sağlamak üzere, her bir adayın bölgedeki Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli konaklama işletmelerinin yatak sayısının toplamda en az onda biri oranına sahip işletmeler tarafından aday olarak gösterilmesi,

c) Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletme belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin temsilini sağlamak üzere her bir adayın ülke çapındaki tüm bu işletmelerin en az onda biri tarafından aday olarak gösterilmesi,

ç) Daha önce Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilmemiş olunması,

d) Turizm payı borcunun bulunmaması, şartları aranır.”

MADDENİN ESKİ HALİ:

Coğrafi bölge bazında temsil edilecek üyelerin belirlenmesi

MADDE 14 – (1) Yönetim Kurulu üye seçimlerine seçmen sıfatıyla iştirak edebilmek için, Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen işletmelerin yetkili temsilcisi olunması şartı aranır.

(2) Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tüm tesislerin bulundukları coğrafi bölge bazında temsilini sağlamak üzere Yönetim Kurulu üyesi olacak adaylarda, 6 ncı maddede belirtilenlere ilave olarak;

a) Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin yetkili temsilcisi olunması,

b) Her bir adayın bölgedeki Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli konaklama işletmelerinin yatak sayısının toplamda en az onda biri oranına sahip işletmeler tarafından aday olarak gösterilmesi,

c) Daha önce Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilmemiş olunması,

ç) Turizm payı borcunun bulunmaması, şartları aranır.


MADDE 19

Yönetmeliğin 19’uncu maddesinin yedinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “İlgili bölgede faaliyet gösteren Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tüm tesislere” ibaresi “Bakanlıktan turizm belgeli basit konaklama tesisleri ile Bakanlık turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri ile deniz turizmi tesislerine” şeklinde değiştirildi.

Aynı fıkraya üçüncü cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklendi:

“14’üncü maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki adayların seçiminde ülke genelinde oy kullanılır. Başka bir tesis adına vekaleten de olsa oy kullanılamaz.”

MADDENİN ESKİ HALİ:

Seçim usul ve esasları

MADDE 19 – (1) Seçimler, elektronik ortamda Ajans bünyesinde yer alan veri tabanından alınan seçme ve seçilme yeterliliğine sahip olanları gösteren güncel listeler esas alınarak ve Bakanlık temsilcisinin gözetiminde yapılır.

(2) İcra Kurulu tarafından, seçim işlemlerini yürütmek üzere Ajans personeli arasından bir başkan ile iki üyeden oluşan ve bölgeler bazında faaliyet gösteren Seçim Sandık Kurulları oluşturulur ve bunların yedek üyeleri de belirlenir.

(3) Seçim Sandık Kurulu; seçimlerin yürütülmesi, yönetimi ve oyların tasnifi ile görevlidir, görevleri seçim ve tasnif işleri bitinceye kadar aralıksız olarak devam eder.

(4) İcra Kurulu; en az iki ay önceden seçimin yapılacağı yer ve tarihi, tirajı elli bin üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan iki gazetede ve Ajansın internet sayfasında ilan etmek suretiyle seçim çağrısını yapar. Ajansın internet sayfasında ayrıca, veri tabanından alınan seçme ve seçilme yeterliliğine sahip olanları gösteren güncel listeler de on beş gün boyunca duyurulur. İlan süresi içinde bu listelere yapılacak itirazlar, Bakanlık tarafından incelenir ve en geç on gün içinde karara bağlanır. İtiraz üzerine verilen karar kesindir ve ilgilisine bildirilir. Kesinleşen listeler, seçim tarihi, süresi ve seçime ilişkin diğer hususlar onaylanarak Ajansın internet sayfasında duyurulur. İcra Kurulu, seçime ilişkin çağrıyı ayrıca Bakanlığa bildirir.

(5) Seçime ilişkin duyuru veya itiraz edilmişse itiraz sonucunda verilen karar üzerine yapılan duyuru tarihinden itibaren on beş gün içinde adaylık başvuruları alınır, bu süre sonunda kesinleşen aday listeleri Ajansın internet sayfasında ilan edilir.

(6) Seçim tarihinden üç ay önce temsilcisi seçme ve/veya seçilme yeterliliğine sahip işletmelerde birleştirme, ayırma ve devir gibi hukuki statü değişiklikleri seçim listelerinin oluşturulmasında dikkate alınmaz.

(7) Seçim gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yapılır. İlgili bölgede faaliyet gösteren Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tüm tesislere her belge için bir oy hakkı verilir. Oylar ilan edilen gün ve saatte belirlenen yerlerde, Seçim Sandık Kurulunun huzurunda sandığa atılmak suretiyle kullanılır. Danışma Kurulunda üye olarak temsilcisi bulunan Birlik, Federasyon ve Derneklerin her biri seçim süresince bir müşahit bulundurabilir.

(8) Yapılacak seçim sonucunda en fazla oy alan aday Yönetim Kurulu üyesi olarak belirlenir. Yönetim Kurulu üyesi seçiminde oyların eşit çıkması halinde en çok oy alan iki aday arasında, aynı usulle ikinci tur seçimi yapılır. İkinci turda da oyların eşit çıkması halinde Yönetim Kurulu üyesi kura usulüyle belirlenir. Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları bir tutanağa bağlanır ve Ajansın internet sayfasında ilan edilir. Seçime itiraz süresi, seçim sonuçlarının ilanından itibaren bir gündür. Seçime yapılacak itirazlar, Bakanlık tarafından incelenir ve en geç on gün içinde karara bağlanır. Bakanlığın kararı kesindir.

(9) Seçildikleri kesinleşenlere, İcra Kurulu tarafından durum bir yazıyla derhal bildirilir ve ayrıca internet sayfasında duyurulur.

(10) Görev süreleri dolmadan Yönetim Kurulunun seçimle belirlenen üyelerinin herhangi bir nedenle görevlerine son verilemez. Ancak, ağır hastalık veya engellilik nedeniyle iş göremeyeceği, seçilmesi için gerekli şartları taşımadığı veya kaybettiği tespit edilen ya da bir yıl içerisinde mazeretsiz olarak iki toplantıya katılmayan üyelerin görevlerine Yönetim Kurulu kararıyla son verilir. Bu şekilde görevine son verilen veya istifası Yönetim Kurulunca kabul edilen üye yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere Yönetim Kurulu tarafından bir ay içerisinde seçildiği bölgeye göre ikinci en yüksek oyu alan kişi üye olarak görevlendirilir.

—O—

Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikte yapılan değişiklerin tam metni şu şekilde:

TÜRKİYE TURİZM TANITIM VE GELİŞTİRME AJANSININ TEŞKİLATI VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 26/10/2019 tarihli ve 30930 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının Teşkilatı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “dokuz” ibaresi “on bir” şeklinde, “Bakanın” ibareleri “Bakan Yardımcısının” şeklinde, “Bakan Yardımcısı” ibaresi “Bakanlık Tanıtma Genel Müdürü” şeklinde ve aynı fıkranın beşinci cümlesinde yer alan “beş” ibaresi “sekiz” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “Bakan” ibarelerinden sonra gelmek üzere “Yardımcısı” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “en az dört kez olmak” ibaresi “üçten az olmamak” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.          TGA Yönetmeliği’nde değişiklik

“Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin temsili

MADDE 14- (1) Yönetim Kurulu üye seçimlerine seçmen sıfatıyla iştirak edebilmek için, Bakanlıktan turizm belgeli basit konaklama turizm işletme belgeli tesisleri ile Bakanlık turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin yetkili temsilcisi olunması şartı aranır.

(2) Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin temsilini sağlamak üzere Yönetim Kurulu üyesi olacak adaylarda, 6 ncı maddede belirtilenlere ilave olarak;

a) Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin yetkili temsilcisi olunması,

b) Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletme belgeli bileşik tesisler ile konaklama tesislerinin coğrafi bölge bazında temsilini sağlamak üzere, her bir adayın bölgedeki Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli konaklama işletmelerinin yatak sayısının toplamda en az onda biri oranına sahip işletmeler tarafından aday olarak gösterilmesi,

c) Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletme belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin temsilini sağlamak üzere her bir adayın ülke çapındaki tüm bu işletmelerin en az onda biri tarafından aday olarak gösterilmesi,

ç) Daha önce Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilmemiş olunması,

d) Turizm payı borcunun bulunmaması, şartları aranır.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin yedinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “İlgili bölgede faaliyet gösteren Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tüm tesislere” ibaresi “Bakanlıktan turizm belgeli basit konaklama tesisleri ile Bakanlık turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli bileşik tesisler ile konaklama tesisleri, Bakanlıktan turizm veya kısmi turizm işletmesi belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri ile deniz turizmi tesislerine” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya üçüncü cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.            TGA Yönetmeliği’nde değişiklik

“14 üncü maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki adayların seçiminde ülke genelinde oy kullanılır. Başka bir tesis adına vekaleten de olsa oy kullanılamaz.”

MADDE 6- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.