Bisiklet turizminde hedef büyütüyor

Bisiklet turizmi nedir?
Bisiklet turizmi nedir?

Last Updated on 23 Kasım 2022 by Yaşar Çelik

Bisiklet turizmi nedir? Ritchie & Hall, insanların en az bir gece tatil amacıyla memleketinden veya ülkesinden uzaklaşması ve bu süre zarfında da bisikleti bir ulaşım şekli olarak kullanmasını bisiklet turizmi olarak tanımlarken bu turizme katılan kişilerden de bisiklet turisti olarak söz etmektedir.

Bisiklet turizmi genel olarak doğada, kırsal alanlarda gerçekleşmektedir. Bir tatil taşımacılığı olarak da ifade edebileceğimiz bisiklet, turizm sektöründe henüz niş bir pazar olarak ele alınmakladır. Ancak bisiklet turizmi, ulusal ve bölgesel düzeyde turizmi çeşitlendirmeye ve geliştirmeye fırsat sağlamaktadır. Oluşturulan bisiklet rotaları sayesinde doğa içerisinde seyahat eden turistlere farklı bir aktivite sağlanarak çekicilik oluşturulmak istenmektedir. Böylelikle ziyaret eden bisiklet turistleri, turizm destinasyonlarına ekonomik, sosyal ve çevresel katkılar sağlamaktadır.

MUĞLA BİSİKLET TURİZMİNDE LİDERLİK PEŞİNDE

Bisiklet turizmi nedir
Bisiklet turizmi nedir?

Muğla Valiliğince 2020 yılından itibaren yürütülen çalışmalar 2022 yılında meyvesini vermeye başladı. Turizmdeki 3S söylemi Deniz, Kum ve Güneşe, Sporu da eklemek için önemli bir atılım yapan Muğla ardı ardına gerçekleştirdiği toplantılar ve Spor Turizmi Çalıştayı ile tüm sektör temsilcileri ile ilgili tarafları bir araya getirerek önemli bir yol kat etti. 2022 yılında Ulusal ve Uluslararası 50’ye yakın Bisiklet Organizasyonun başarı ile gerçekleştirilirken özellikle Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı’nında destekleri ile Avrupa da ki hedef ülkelerden yüzlerce influencer Muğla’ya gelerek Muğla ve eşsiz Bisiklet Rotalarını ve başarılı organizasyonları takipçileri ile paylaştılar.

KALİTELİ BÜYÜK ORGANİZASYONLAR

1324 km sahil bandına sahip Muğla’nın bir Bisiklet Şehri olması ve Bisiklet Organizasyonları ve Rotaları ile Dünyada adından söz ettirebilmesi için önemli bir çalışma yürüttüklerini belirten Bisiklet Federasyonu Muğla İl Temsilcisi İlker Cömert; tabi bisiklet ilimizde yıllardır çok önemli bir yere sahip. Ula İlçemiz Bisikletleri ve Bisiklet kullanımı ile ünlüdür. Hatta Ula Belediyesi Türkiye’de Belediye Logosunda Bisiklet olan tek İlçedir. Hemen her evde 2-3 bisiklete rastlayabilirsiniz desem yanlış olmaz. Bisiklet Muğla günlük yaşamında ve reakraktif zamanlarda önemli bir yer tutuyor. Fakat bu güne kadar hep kendi içinde bir çemberde kaldı. Muğla Valimiz Orhan Tavlı bu konuda vizyonumuzun genişlemesinde büyük destek verdi yapmak istediklerimiz konusunda önümüzü açtı. Hatta önemli birkaç organizasyonumuzun fikrini bizzat Valimiz verdi. Bu da Muğla’nın kısa sürede adından söz ettirmesinde büyük pay sahibi oldu.

BODRUM CORELLİ HALİKARNAS GRANFONDO

Bisiklet turizmi nedir
Bisiklet turizmi nedir

Bodrum’da Corelli Bisiklet, Shimano Bodrum Belediyesi ve Muğla Vakfı’nın destekleri ile düzenlenen Bodrum Halikarnas Granfondo Bisiklet Yol yarışı 15 Mayıs’ta 22 Ülkeden 1000’e yakın sporcunun Bodruma akın etmesini sağladı. 65 km’lik Kısa 108 km’lik uzun parkuru ile önemli rotalarda başarılı bir organizasyondan büyük keyif alan yerli yabancı bisiklet tutkunları Bodrumun sadece doğal güzellikleri deniz kum ve gece hayatından ibaret olmadığını Bodrum yarım adasını ve kırsal kesimi de kapsayan önemli Bisiklet Rotalarının da olduğunu tüm dünyaya duyurdular. Özellikle Avrupa genelinden Muğla’ya sadece Bisiklet Turlarına çıkabilmek için turist gelmeye başladığını söyleyen Cömert, İngiliz Kraliyet ailesinden Bisiklet Rotalarında tura katılmak için gelen misafirlerimiz oldu. Bununla ilgili hizmet veren turizm şirketlerimiz var. Bodrum Belediye Başkanımız da bu konuda bizlere destek veriyor. Dedi.

ANTİK KENTLERDE BİSİKLET YARIŞLARI

Bisiklet turizmi nedir
Bisiklet turizmi nedir

2020 yılında Patara ve Leton Antik Kentlerinden başlayan Bisiklet yarışları ardından Milas Bafa Gölü yanındaki Herakleia Antik Kentinde yapılan Uluslararası Bafa MTB CUP Dağ Bisikleti yarışı, Kavaklıdere’den Bodruma 4 Günlük Bike&Camp Bisiklet Turu ve Seydikemer İlçe Sınırları içerisinde bulunan Antik Tlos Kentinde yapılan Büyük Tlos Kriteryumu Bisiklet Yarışı bunlardan öne çıkan organizasyonlar. Yarışlar ve organizasyonlar sayesinde tanınırlığı artan Antik Ören yerleri yüzlerce Bisiklet Sporcusunu misafir ederek bölge ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı, GEKA Güney Ege Kalkınma Ajansı, Muğla Vakfı gibi önemli kurum ve kuruluşlarca desteklenen organizasyonlara özellikle yurt dışından oldukça talep var.

2023 BİSİKLET ve SPOR TURİZMİNDE ZİRVE YILI OLACAK

Tüm organizasyonların yanı sıra özellikle e-Bike konusunda da önemli otellerde Bisiklet sporunun yabancı misafirlerle buluşması konusunda SHİMANO tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Marmaris ve Bodrum’un önemli otellerinde üst segment e-Bike’lerin Otel Yönetici ve Müdürlerine tanıtımı gerçekleştirildi. Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın da katıldığı proje sunumlarında bisiklette bir dünya devi olan SHİMANO yetkililikleri ile il genelinde Spor Turizminde yapılabilecekler ele alındı. Kısa sürede gerçekleştirilen çalışmalarla 2023 yılında bisiklet turizminde zirve yapılması planlanıyor.

VALİ TAVLI’DAN 30 BİSİKLET

Spor Turizmine ya da diğer bir değiş ile turizmin çeşitlendirilmesine inanan ve bu konuda ciddi bir çalışma yürütülmesi konusunda projeleri destekleyen Muğla Valisi Orhan Tavlı tüm bunların yanı sıra Muğla Karya Bisiklet Takımı Sporcuları için üst düzey 10 bisiklet ve Bisiklet Kenti Ula Gençlik Merkezinde oluşturulacak bisiklet takımı ve bisiklet turları içinde 20 adet bisiklet alarak Kanuni Yolu başta olmak üzere Akyaka ve Gökova Körfezindeki Bisiklet Turları ve Bisiklet Turizmi ile ilgili önemli bir adım atılmasını sağladı. Muğla Karya Bisiklet Takımı ise Vali Tavlı’nın bu desteği ile Türkiye Bisiklet Federasyonu Türkiye Şampiyonası Genel Klasmanında Takım olarak Türkiye Üçüncüsü olarak bir yıl içinde büyük yol kat etti.

MUĞLANIN BİSİKLET ROTALARI YABANCI ACENTA YETKİLİLERİNE TANITILDI

  • Farklı ülkelerde bisiklet turizmine yönelik hizmet veren acente yetkilileri, Muğla’da bisiklet turu ve mavi yolculuğun birleştiği alternatif rotaların tanıtıldığı tura katıldı.
  • Bodrum’dan başlayan tanıtım turunda, aralarında rehber ve ülkelerinde tanınmış sporcuların da olduğu 50 kişilik grup, doğayla iç içe eğlenceli anlar geçirdi.
  • Bodrum’un Yalı Mahallesi’nden başlayıp Gökova Körfezi’nin ardından tekrar Bodrum’da sona eren 5 günlük turda, gündüz bisiklet süren misafirler, geceyi iki teknede geçirdi.
  • Her günün sonunda farklı bir koydan tekneye binen ve sabahları farklı bir koydan karaya çıkan misafirler, bölgede bisikletle gezilecek yerleri gördü, kasımda denizde yüzmenin keyfini yaşadı.
  • Verilen molalarla yöresel ürünlerin satıldığı yerleri de ziyaret eden bisikletli gruba, vatandaşlar çeşitli ikramlarda bulundu.

Giriş Kaynak: Sürdürülebilir Turizmin Bir Aracı Olarak Bisiklet Turizmi: Avrupa Birliği (AB)
Örneği- Oğuz TÜRKAY – Burak ATASOY