Orhan Sancar’dan Rusya pazarı için 2022 değerlendirmesi

Deprem sonrasında Rusya’da rezervasyonlar
Pegas Touristik BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar

Last Updated on 7 Aralık 2022 by Turizm Günlüğü

Pegas Touristik BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar’dan Rusya – Ukrayna savaşı gölgesinde geçen 2022 yılı değerlendirmesi… Orhan Sancar 2022 değerlendirmesi

Pegas Touristik BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, Türkiye turizminin ana pazarları arasında yer alan Rusya ve Ukrayna için, 2022 yılına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ve Ukrayna pazarı için 2023 yılına yönelik ilk öngörülerini de paylaşan Orhan Sancar, Pegas Touristik’in 2023 hedeflerine yönelik de açıklamalarda bulundu.

İşte Orhan Sancar’ın; yönelttiğimiz sorulara verdiği cevaplar: 

“TURİZM SEKTÖRÜ KRİZİ İYİ YÖNETTİ: PASTADAN EN BÜYÜK PAYI BİZ ALDIK”

Pandemi sonrasında turizm için umut beslenen 2022 yılı; Türkiye’nin ana pazarları arasında yer alan Rusya ve Ukrayna’nın savaşı ile başladı.

Türkiye ve turizm sektörü bu krizi sizce nasıl yönetti? Bu süreçte iyi yönettiklerimiz ve eksik kalan yönlerimiz neler oldu?

2022 yılında bence turizm sektörü krizi olumlu yönde iyi yönetti, geliştirilen önlemler ile hem pandemi hem de savaş döneminde rakiplerimize göre pastadan en büyük payı biz aldık.

İyi yönetilen unsurlar; savaş döneminde her iki ülkeye Ukrayna ve Rusya dengeli yaklaşma, barış için arabuluculuk çabalarımız, insani yaklaşım olumlu olarak geri dönüşüm sağlamıştır.

Bu süreçte tur operatörlerinin en çok zorluk yaşadığı alan ve konular neler oldu?

Savaş sürecinde en büyük sorun belirsizlik ve başlangıç döneminde turistlerin geri dönüşümü ve Rusya’nın seferberlik çağrısı döneminde insanların kendi ülkelerinden ayrılma talebi ile ilgili ortaya çıkan karmaşa ve kara borsa uçak biletleridir.

Uygulanan yaptırımlar nedeniyle uçak arzında sıkıntı yaşanmış, kapalı olan hava sahaları nedeniyle uçuş süresi artmış ve maliyetler artmıştır.

“TÜRKİYE YILI 8 MİLYONUN ÜZERİNDE RUS TURİST İLE KAPATACAKTIR”

Orhan Sancar Pegas Touristik

Sizce 2022 yılında Rusya pazarını hangi seviyede kapatırız? Farklı adımlar atılsaydı; sizce turist sayısında bir artış sağlayabilir miydik?

2022 senesi tahminlerimize göre Antalya’ya 4 milyon turiste yaklaşır, uçak koltuk arzının talebin altında kalmasıyla fiyatlar yükselmiş ve kişi başına turist harcaması 850$’a yükselmiştir.

Toplam Türkiye’ye gelen Rus yolcu sayısı 8 milyonun üstünde olacaktır. Bu dönemde tüm imkanlar zorlanmış ve maximum turist sayısına ulaşılmıştır.

2023 İÇİN “İYİMSER” VE “KÖTÜMSER” SENARYOLAR

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden birisi olarak; bölgede yaşanan çatışmayı göz önünde bulundurarak 2023 yılı için “iyimser” ve “kötümser” olmak üzere turizme yönelik öngörülerinizi alabilir miyiz?

Tabi 2022 ve 2023 yılları Ukrayna pazarı için kayıp yılı olacaktır. Ukraynalılar Polonya, Romanya ve diğer komşu ülkelerden ülkemize gelerek bu bölgelerdeki turizm potansiyelini arttıracaklardır.              Orhan Sancar 2022 değerlendirmesi

Rusya ile ilgili sayısal durum 2023 yılında çok değişmeyecektir ama yaptırımlar daha da sertleşirse uçuş sayıları daha da azalabilir ve potansiyeli etkileyebilir. Ama Rusların kendi yapımları uçaklarını devreye sokarsa potansiyel dengelenebilir.

TÜRKİYE 2023 SEZONUNA NASIL HAZIRLANMALI?

2023 yılı için Rusya ve Ukrayna pazarında nasıl bir hazırlık süreci yürütmeliyiz?

2022 yılında olduğu gibi barışçıl ve her iki ülkeye aynı mesafede yaklaşımımız devam etmelidir. Özel sektör olarak daha fazla tanıtım ve kültürel turizm çeşitliliğine ağırlık vereceğiz.

PEGAS’IN 2023 HEDEFİ: 1 MİLYON RUS TURİST

Pegas Touristik olarak 2022 yılını nasıl kapatıyorsunuz?

2022 yılını gayet başarılı bir şekilde, savaş döneminde olması gerekenden daha fazla turist ve karlılık ile sezonu kapatıyoruz. Rus pazarının en önemli oyuncuların başında geliyoruz.

Pegas Touristik’in öncelikle Rusya ve Ukrayna pazarı olmak üzere, 2023 yılı hedefleri neler olacak?

Ukrayna için henüz bir hazırlığımız yok, Rusya için 2023 yılında yeterli uçak ve koltuk sayısına ulaşabilirsek 1 milyon Rus turisti ülkemizde ağırlamak istiyoruz.