Tekin: Küresel resesyonun kazananı Türkiye turizmi olacak!

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, turizmci Mertcan Tekin

Last Updated on 7 Aralık 2022 by Turizm Günlüğü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, turizmci Mertcan Tekin: 2023, Türkiye turizmi için endişelenecek bir yıl değil!                        Tekin: Küresel resesyonun kazananı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, turizmci Mertcan Tekin, Dünya genelinde yaşanan son ekonomik gelişmeler doğrultusunda Türkiye turizmini ve diğer turizm ülkelerinin 2023 yılında olası performanslarını değerlendirdi.

Tekin, 2023 yılında Türkiye turizminin sergileyeceği performans için de öngörülerde bulundu. Buna göre; Türkiye Turizmi yeni bir döneme giriyor.

İşte Mertcan Tekin’in 2023 yılı için Dünya ve Türkiye turizmine yönelik öngörüleri:

KÜRESEL RESESYONUN KAZANANI TÜRKİYE TURİZMİ OLACAK!

Amerika’da ve Avrupa’da faiz oranlarının tırmanmaya devam etmesi ve enflasyonun ciddi etkiler oluşturmasının etkisiyle, küresel bir durgunluk yaşanacağı hakkında çok fazla konuşulur oldu.

Dünyanın önde gelen ekonomik kuruluşlarından bazıları, ekonomilerin zayıfladığını belirten raporlar yayımladı.

Özellikle ABD ve Avrupa’nın yakın vadede bir durgunluk yaşayabileceğini, Çin’in ise “2023’te önemli ölçüde daha zayıf bir büyüme” görebileceğini tüm uzmanlar sürekli bir şekilde belirtiyor.

‘DÜNYA TURİZMİ RAHAT NEFES ALABİLMİŞ DEĞİL’

Pandemiden zaten büyük yara alarak çıkan global turizm sektörü, tam pandemi çıkışı rahatladım diye düşünürken şimdi de bu resesyon ile kara kara düşünür hale geldi.

Yani şimdilerde tüm global otelciler, havayolu şirketleri, tur operatörleri bunu düşünürken birçok ülke de tedirgin bir durumda turizm sektörünün ve seyahat endüstrisinin gidişatını anlamaya çalışıyor.

“2023’TE TURİZM” RAPORU

The Economist Intelligence Unit (The Economist İstihbarat Birimi) (EIU) geçtiğimiz haftalarda “2023’te Turizm” raporunu yayınladı.

Bu raporda; gelecek yıl sektörün büyüme beklentilerini, karşı karşıya olduğu riskleri ve kritik eğilimleri değerlendiriliyor.

Rapor, küresel turizmin yaşadığı 2022’deki yüzde 60’lık büyümenin ardından 2023’te yüzde 30 artacağını, ancak pandemi öncesi seviyelerin üstüne çıkmanın henüz mümkün olamayacağını ortaya koyuyor.

“ÇİN’İN KISITLAMALARI VE RUSYA YAPTIRIMLARI SEKTÖRÜ ETKİLİYOR”

Dünyadaki tüm ülkelerin yaşadığı enflasyon, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve Çin’in “Sıfır COVID” stratejisi turizm sektöründeki toparlanmayı geciktirici etkenlerden görülüyor.

“DÜNYA TURİZMİ 2023’TE PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNEMEYECEK”

Dünya’daki turizm sektörünün 2023 beklentilerini ortaya koyan bu raporu yayınlayan kuruluşun Endüstri Analizi Direktörü Ana Nicholls’e göre:

Turizm endüstrisi 2022’de güçlü bir toparlanma gördü. Ancak yakıt, elektrik, gıda ve personel için maliyetler keskin bir şekilde arttı ve şirketler bu maliyetleri zaten yüksek yaşam maliyetinden zarar görmüş olan turistlere de aktarmak zorunda kalacaklar. Sonuç olarak, uluslararası seyahatlerde pandemi öncesi gibi bir toparlanma beklemenin zor olduğunu düşünüyoruz. Ortadoğu ve Akdeniz bölgesindeki bazı destinasyonlar bu büyümeyi yakalayacak.”                  Tekin: Küresel resesyonun kazananı

2023, TÜRKİYE TURİZMİ İÇİN ENDİŞELENECEK BİR YIL DEĞİL!

Türkiye ise bu tartışmaların çok uzağında bir gündemle giriyor yeni yıla. Türkiye’de otellerin Aralık döneminde bile doluluğu, farklı pazarlardan gelen ziyaretçiler ile turizm endüstrisi dünyadaki meslektaşlarının endişelerinden uzakta görünüyor.

Mertcan Tekin’e göre Türkiye Turizmi Pandemi Öncesi Seviyeleri Zaten Geçecek!

Turizmci Mertcan Tekin 2023 turizm beklentilerini ve 2022 yılı III. Çeyrek Turizm istatistiklerini değerlendirdi.

Tekin’e göre, Türkiye Turizmi yeni bir döneme giriyor.

Mertcan Tekin, Türkiye turizmine yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye, Turizm’in Çeşitlendirilmesi ve Destinasyon Tanıtımları konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde çok güzel çalışmalara imza attı ve bunun sonuçlarını almaya başladı. Sektörün içinden gelen Kültür ve Turizm Bakanımızın tecrübeleriyle, kişi başına düşen turizm gelirini artırma hayalimiz gerçek oluyor.”

“TÜRKİYE KİŞİ BAŞI HARCAMA ORTALAMASINI 167$ ARTIRDI”

“Ülkemizin turizmini çeşitlendirme ve kişi başı harcamayı artırmak üzerine kurgulanan turizm politikaları ülkemiz turizmini 12 ay boyunca canlı tutuyor. Tüm dünya resesyon sonucu turizm gelirlerinin düşeceğini konuşurken, biz III. Çeyrek verileriyle bile kıyasladığımızda, daha az ziyaretçi sayısıyla ve daha düşük ortalama geceleme sayısıyla dahi 2019 gelirlerini yakalamış durumdayız!”

İstatistiklere baktığımızda; 2022 yılının ilk 9 ayında 39.3 milyon ziyaretçiyle, toplamda kişi başına düşen ortalama harcamayı 2019 yılına göre 167 Dolar yükseltmeyi başarabildik.

Bu veriler henüz III. Çeyrek verileri olmasına rağmen durum bu.

Ben, sektördeki duyumlarıma dayanarak 2023’te bunun geçmiş verilere göre %10 artacağını öngörüyorum.

“TÜRK HAVA YOLLARI’NIN KATKISI YADSINAMAZ”

Turizmci Mertcan Tekin’e göre bu başarıda en büyük katkıları olan paydaşlardan biri de Türk Hava Yolları.

Tekin, Türk Hava Yolları’nın rekabetçi adımları ve geniş uçuş rotası sayesinde, artırılan turizm çeşitliliği talebinin oluşmasına ciddi katkı sağladığını ve 12 aya yayılan turizm seçeneklerinin Türk Hava Yolları sayesinde talep gördüğünü kaydetti.

“DOĞAL TURİZM ELÇİSİYİZ”

Tekin’e göre turizm sektörünü tanıtma konusunda en büyük yük yine turizmcinin omzunda; turizmimizi baltalamak adına yabancı medya kuruluşlarının yapmış olduğu kampanyalara en güzel cevabı turizm sektörümüzün bileşenleri olan bizler veriyoruz.

Otelciler, seyahat acentaları, MICE şirketleri ve tedarikçileri gibi turizm sektörünün bileşenlerini oluşturan tüm paydaşlar, gelen misafirlerimize misafirperverliğimizi yansıtarak, yeniden ziyaret oranını artırıyoruz. Bu da daha başarılı tanıtma kampanyası yürütmemizi sağlıyor.’

“EMEĞİ GEÇEN KİM VARSA TEŞEKKÜR ETMEK GEREKİYOR!”

Dünya Turizmi, ciddi bir endişe içerisinde 2023 verilerini beklerken, strateji ararken bizim turizmimizin bu denli canlı olması ve şirketlerin sıkı bir şekilde 2023’e hazırlanması bizi mutlu ediyor.

Bu başarının arkasında kim varsa teşekkür etmek gerekiyor.

—O—

Mertcan Tekin’in kaleme aldığı diğer yazıları okumak için tıklayınız