Antalya için uyarı: Balon gibi şişiyor, patlamak üzere

Antalya Turizmde Bir İlke Daha İmza Attı

Last Updated on 27 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Antalya için uyarı: En yoğun iç göç alan kentlerden olan Antalya aynı zamanda Rusya, Ukrayna, Suriye, İran ve Türk cumhuriyetlerinden göçenlere de ev sahipliği yapıyor. Birbirinden çok farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu Akdeniz kenti artık aldığı göçü taşımakta zorlanıyor.

Son yıllarda Antalya’ya yönelik yaşanan yoğun göç dalgasını, Antalya’nın değişen demografik yapısını ve kültür dokusunda beklenen değişimleri Hürriyet Pazar ekibi, Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e sordu.

Aygül, Antalya’nın kendisine ait bir kültür geliştirmediğini, bu nedenle bu göçü absorbe ettiğini ama önümüzdeki süreçte önlem alınmazsa sorun yaşanacağını söylüyor.

ANTALYA’DA KAÇ DEPREMZEDE KONAKLIYOR?

Son olarak Kahramanmaraş depremleri sonrası kış sezonunda kapalı olan otellerin kapılarını depremzedelere açmasıyla Antalya’nın nüfusu 150 bin civarında arttı. Antalya Valiliği verilerine göre, kentte 154 bin 86 depremzede ağırlanıyor. Depremzedelerin 73 bin 649’u otellerde, 9 bin 41’i KYK yurtlarında, 4 bin 251’i kamu misafirhanelerinde kalıyor. Çok sayıda afetzede de kendi imkânlarıyla kiraladıkları evlerde ya da tanıdıklarının yanında konaklıyor.        Antalya için uyarı

Hürriyet Pazar ekibinin Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e yönelttiği soruların bir kısmı ve soruların yanıtları şu şekilde:

Antalya’da yerleşik olan yabancı nüfus sayısı nedir?

Antalya’da yaklaşık 163 bin yerleşik yabancı nüfus var. Bu ciddi bir rakam.

Suriyelilerin nüfusu da bir hayli fazla. En çok tarım, inşaat ve soğuk hava depolarında çalışıyorlar. Antalya, Kaş’tan Manavgat’a kadar çok büyük yüzölçümüne sahip ve çok ciddi oranda göç alan bir şehir. 2007-2008’de Türkiye’nin dört tarafından en çok iç göçü aldı. Son birkaç yılda bu iş değişti.

Bu durumun sebebi nedir?

Çünkü burası artık bir emekli kenti değil. Yıllarca çalışıp insanların birikimiyle ev alabildiği ve yerleşebildiği bir şehir değil artık.

10 yıl öncesine kadar burası emekli ve öğrenci kentiydi. İklimi buna müsait. Bu havada ısınmaya ihtiyaç duymadan yaşarsınız Antalya’da. Masrafınız az olur. Ürün bol, pazarlar ucuz. İşgücü piyasasının göçmen işgücüne evrilmesi bu durumu da değiştirdi.

Daha önce kırdan kente göç etmiş kişiler bu işlerde çalışırken, bugün artık göçmen nüfus yani Suriyeliler ve Afganlar çalışıyor. Yerleşik İranlı, Rus göçmenlerin üzerine Ukraynalılar geldi, seferberlik ilanından sonra Ruslar yeniden gelmeye başladı. Türki cumhuriyetlerden de insanlar var. Ev ve bakım hizmetlerinden çocuk bakımına kadar birçok işte çalışıyorlar. Ve son olarak 154 bin depremzede geldi. 20 bin 149 öğrenci nakli gerçekleşti. Ankara’dan sonra en çok depremzedenin göç ettiği yer Antalya. Bu da mekânın sıkışmasına neden oluyor, mekân kentsel olarak büyümüyor, bir balon gibi şişiyor ve patlamak üzere.

—O—

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız