Depremin turizm sektöründe yol açtığı hasarın boyutları açıklandı

Last Updated on 28 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Cumhurbaşkanlığı Raporu’na göre Depremin turizm sektöründe yol açtığı hasarın boyutları…

6 Şubat Depremi’nin ekonomide yarattığı hasarın boyutu gün yüzüne çıkıyor.

Depremden etkilenen 11 ilde tarım, imalat sanayi ve turizm sektörlerinde tespit edilen hasarın büyüklüğü 181,1 milyar TL olarak hesaplanıyor.

En büyük hasar 154,7 milyar lirayla imalat sanayisinde.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın raporuna göre, bölgede imalat sanayinin toplam hasarının 154 milyar 742 milyon TL olduğu tahmin edilirken, turizmde hasarın büyüklüğü yaklaşık 2.2 milyar TL olarak hesaplandı.

21 OTEL YIKILDI, 7 OTEL AĞIR HASARLI

Depremin turizm sektöründe yol açtığı hasarın boyutları

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın raporuna göre, deprem illerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgeli toplam 74 bin 352 yatak kapasiteli bin 30 tesis ile yapım aşamasında olan toplam 10 bin 686 yatak kapasiteli 39 tesis bulunuyordu.

Turizm tesislerinin hasar durumuna bakıldığında Kahramanmaraş’ta 7, Adıyaman’da 7, Hatay’da 4 ve Malatya’da 3 olmak üzere toplamda 21 otelin yıkıldığı öğrenildi.

Basit konaklama turizm işletme belgeli tesislerde yıkılan otel sayısı ise 26.

Raporda ilk tespitlere göre, yıkılan ve ağır hasarlı turizm tesislerinin tahmini toplam maliyetinin 1 milyar 413 milyon TL olduğu belirtilirken, turizm tesislerine ilişkin toplam maliyetin 2 milyar 157 milyon TL olduğu öngörülüyor.

OKUMA ÖNERİSİ: TÜRKONFED deprem raporu: Hasara yönelik öngörüler açıklandı