İstanbul’da Bir Gün: Vefa

Zeyrek Camii
Zeyrek Camii

Last Updated on 26 Temmuz 2023 by Turizm Günlüğü

Vefa, İstanbul’un en eski ve en gizemli semtlerinden biridir. Zeyrek Camii, Zeyrek Sarnıcı ve Kadınlar Pazarı gibi tarihi noktalarıyla başlayıp, yerel lezzetlerin tadına bakmak için Karadeniz Pide- Vefa Salonunda duraklayan rotamız, meşhur Vefa Bozacısı ile son buluyor. Güneş batarken, İBB Şehir Tiyatroları- Reşat Nuri Sahnesi’nde bir tiyatro oyunuyla kültür sanat deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz. İstanbul’da bir gün, tarihi dokusuyla nefes kesen Vefa semtinde sizi bekliyor. İstanbul’da Bir Gün: Vefa

Okuma Önerisi: İstanbul’da bir gün 1: AKM, Yeşilçam Sineması, Atatürk Kitaplığı

İSTANBUL’DA BİR GÜN 2: VEFA

Bugün İstanbul’daki rotamız Vefa, Vefa semti çevresinde gidilecek birçok alternatifi barındırıyor olsa da biz bir günlük plan çıkartıp gezimize Zeyrek Camii, Zeyrek Sarnıcı ve Kadınlar Pazarı ile başlayacağız. Ardından Karadeniz Pide- Vefa Salonunda mükemmel bir yemek molası verdikten sonra rotamızı meşhur Vefa Bozacısında sonlandıracağız. Akşama zamanı olanlar için de önerimiz İBB Şehir Tiyatroları- Reşat Nuri Sahnesinde güzel bir oyun izlemek.

Zeyrek Camii/ Pantokrator Manastırı

Zeyrek Camii/ Pantokrator Manastırı
Zeyrek Camii/ Pantokrator Manastırı

Eminönü ve Taksim otobüsleri ile kolayca ulaşacağınız Vefa otobüs durağında indiğinizde ilk ziyaret noktamız buraya yürüme mesafesinde olan Zeyrek Camii olacaktır. Bizans döneminde kilise olarak yapılan ve Pantokrator Manastırı olarak anılan yer günümüzde Zeyrek Camii ismi ile bilinmektedir. Adını bulunduğu Zeyrek semtinden alan kompleks, içinde kilise, kütüphane ve hastane barındıran büyük bir oluşum olup Haliç’e hakim bir tepede yer almaktadır. Camiye dönüştürülen ilk kilise olan ve Bizans döneminin tipik mimari özelliklerini taşıyan Molla Zeyrek Cami Ayasofya’dan sonra günümüze kadar ulaşan en büyük dini yapı olma özelliğini taşımaktadır.

Zeyrekhane’de Kısa Bir Mola

Zeyrekhane Sosyal Tesisleri
Zeyrekhane Sosyal Tesisleri

Molla Zeyrek Camiisini gezdikten sonra kompleks içinde bulunan Zeyrekhane Sosyal Tesislerinde kısa bir mola verip balkonda Haliç’in eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
https://www.fatih.bel.tr/tr/main/pages/sosyal-tesis-ve-kafeteryalar-zeyrekhane/114

Zeyrek Sarnıcı ve Bozdoğan Kemeri

Zeyrek Sarnıcı ve Bozdoğan Kemeri
Zeyrek Sarnıcı ve Bozdoğan Kemeri

Manastır ile birlikte 12. Yüzyılda yapıldığı düşünülen bu sarnıç manastıra ait en büyük sarnıç olma özelliğini taşımaktadır. Cadde üzerinde bulunan ve 18.yy’a kadar su dolu olarak kullanılan sarnıç günümüz itibariyle kurumuştur. Zeyrek Sarnıcını sağınıza alıp karşıya baktığınızda ise karşınızda 921 metrelik olan ve günümüzde Bozdoğan Kemeri olarak bilinen Valens Su Kemerinin bir kısmını görebilirsiniz. Merak duyanlar için Dr. Kerim Altuğ’un İBB Yayınlarından çıkan Arkeolojik Gezi Rehberi- Yeraltındaki İstanbul kitabını öneririm. Alternatifine ise spotify favorim Kültür Tarih Sohbetlerinden ulaşabilirsiniz.

Kadınlar Pazarı

Kadınlar Pazarı
Kadınlar Pazarı

Zeyrek Sarnıcının sağındaki sokaktan girdiğinizde İstanbul’un en meşhur Pazarlarından biri olarak anılan Kadınlar Pazarına giriş yapmış olacaksınız. Kadınlar Pazarı özellikle Siirt ve Bitlis yöresel ürünlerinin yanı sıra her türlü sakatat ve baharatın satıldığı dükkanları ile bilinmektedir. Karkas et kesimlerine şahit olacağınız kasaplardan tutunda yöresel peynir çeşitlerinin her türlüsünü görebileceğiniz pazarda en ünlü yemek ise Büryan Kebabı. Yaz ayında gittiğim için ağır peynir ve et kokusundan dolayı transit geçtiğim pazardan çıkıp kendimi tarihi evlerin bulunduğu ara sokaklara atıyorum. Biraz ara sokaklarda gezdikten sonra ise Atatürk Bulvarından karşıya geçip İstanbul’un en meşhur pidecisine doğru yol alıyorum.

Karadeniz Pide- Vefa / 1981’den Beri Değişmeyen Lezzet

Karadeniz Pide- Vefa / 1981’den Beri Değişmeyen Lezzet
Karadeniz Pide- Vefa / 1981’den Beri Değişmeyen Lezzet

İMÇ 1. blok ile 2. blok arasındaki meydanında (Zeyrek Sarnıcının karşısı) bulunan merdivenlerden aşağı iner inmez sağınızda göreceğiniz Karadeniz Pide- Vefa İstanbul’un en iyi pidecisi olarak nam yapmış. Öyle ilgi çekici aman aman bir yer beklemeyin, karşınıza klasik bir esnaf lokantası çıkacak ama lezzeti ve temizliği ile isminin hakkını sonuna kadar veren bir lokanta. Pide, köz biber ve ayranın damağınızda oluşturduğu lezzet şöleni anlatılamaz ve tarif edilemez derecede muhteşem o yüzden hemen denemenizi tavsiye ediyorum.

Karadeniz Pide- Vefa / 1981’den Beri Değişmeyen Lezzet
Karadeniz Pide- Vefa / 1981’den Beri Değişmeyen Lezzet

Süleymaniye Camii’nin on dakikalık yürüme mesafesinde olduğunu hatırlatalım ama detaylarına başka bir yazımızda yer verelim. Şimdiki rotamız buraya 5-10 dakika yürüme mesafesinde olan Vefa Bozacısı.

Osmanlıda Günümüze Gelen Asırlık Lezzet

Vefa Bozacısı
Vefa Bozacısı

Vefa’nın ara sokaklarında gezerek herkesin damağına hitap etmese de denenmesi gereken bir lezzete doğru yol alıyorum. Hedefim; darı, su ve şekerin fermante edilmesi ile yapılan ve özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan bozanın akla gelen ilk ismi olan yer Vefa Bozacısı. 1876 yılından günümüze kadar gelmiş olan ve an itibariyle dördüncü nesil aile fertleri ile üretimine devam eden bozanın dünyadaki ilk ticarethanesi olan Vefa Bozacısı boza üretimini aynı semtte yapmaktadır. Sadece boza için değil tarihi dükkanın içini görmek için bile gelen sayısının hiç azalmadığı mekanda bardak ve litre boza satışının yanı sıra Vefa Bozacısı markasıyla sirke, nar ekşisi ve limon sosu da satılmaktadır. Mekanda yaz aylarında B Vitamini deposu olan bozaya alternatif olarak şerbet ve dondurmada bulunuyor. Boza içmek isterseniz bol tarçın döktüğünüz bardağınızın üzerine hemen karşıdaki kuruyemişçiden alacağınız leblebileri bolca koymayı unutmayın derim. Ve hala yeriniz varsa kuruyemişçinin yanındaki gazozcuda sizi bekler.

Bir Oyuna Ne Dersiniz?

İBB Reşat Nuri Sahnesi
İBB Reşat Nuri Sahnesi

Vefa gezinizin sonunda kendinize (Vefa Bozacısından çıkıp Atatürk Bulvarına doğru yürüdüğünüzde ana cadde üzerinde solunuzda kalacak) İstanbul Şehir Tiyatrolarının sahnelerinden biri olan Fatih Reşat Nuri sahnesinde bir oyun hediye edebilirsiniz. Bozdoğan Kemerinin dibinde bulunan sahnede bu oyun seyretmek için biletlerinizi önceden almanız gerektiğini hatırlatıyor ve şimdiden iyi seyirler diliyorum.

İBB Şehir Tiyatroları biletlerine; https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/ internet sitesinden, İBB Şehir Tiyatroları mobil uygulamasından veya belirli günlerde Bakırköy, Beylikdüzü ve Kartal İBB iletişim noktalarından ulaşabilirsiniz.

Verdiğimiz okuma, dinleme ve seyretme önerilerimiz ile bir yazımızın daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Konfor alanınızın dışına çıkmadan bu önerileri gerçekleştirmek güzel ama artık bu önerilere ek olarak birebir deneyimlemek yaşamı daha anlamlı hale getiriyor. Haydi konfor alanlarınızın dışına çıkarak ruhunuzu ve bedeninizi İstanbul sokaklarına bırakın ve kendi deneyimlerinizi yaşayın.