Katar Mutfağı: Geleneksel Yemeklerin Yabancı Malzemelerle Zenginleştiği Serüven

Katar Mutfağı: Geleneksel Yemeklerin Yabancı Malzemelerle Zenginleştiği Serüven
Katar Mutfağı: Geleneksel Yemeklerin Yabancı Malzemelerle Zenginleştiği Serüven

Last Updated on 26 Temmuz 2023 by Turizm Günlüğü

Katar mutfağı, çeşitli ithal malzemelerle süslenmiş yerel lezzetlerle tanınır. Euronews’in araştırdığı geleneksel Katar yemeklerinin kökenleri ve bu malzemelerin Katar kültürünün bir parçası haline geliş süreci, mutfak kültürüne dair ilginç bir perspektif sunuyor.

Euronews, geleneksel Katar yemeklerini oluşturan ithal malzemelerin hikayesini ve bu malzemelerin nasıl Katar’ın yerel lezzetlerine dönüştüğünü inceliyor.

Arap kahvesinden bir yudum almak

Çölün ortasında, Arap kahvesinden bir yudum almak her zaman serinletici bir deneyim olmuştur. Bu, Katar misafirperverliğinin en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilir. Katar’ın batısında, Zerkit Yarımadası’nda, yerel halk Hindistan’dan ithal edilen baharatlarla Yemen kahvesini karıştırıyor ve böylece kendilerine has bir kahve türü yaratıyorlar. Bu özgün kahve, hafif kavrulması nedeniyle sarı renkte ve yumuşak bir doku sunar, derinliklerinde ise baharatların tadı fark edilir.

Katarlı girişimci Halik el-Rayes, bu kahvenin sırrını, “Asıl tatlar eklenen baharatlardan geliyor. Kahvenin tadını aldınız. Ayrıca kakule ve farklı baharatlarla tadına zenginlik katılıyor,” sözleriyle ifade ediyor.

Katar Mutfağı: Geleneksel Yemeklerin Yabancı Malzemelerle Zenginleştiği Serüven
Katar Mutfağı: Geleneksel Yemeklerin Yabancı Malzemelerle Zenginleştiği Serüven

Ancak Katar’ın kendi yerel yemekleri de etrafındaki ülkelerden etkileniyor. Yemek eleştirmeni ve blogger Randa Şeyk, bu durumu “Katar bir çöl olduğu için kendi kendine yetemiyor. Kendi ürünleri yeterli olmadığı için yurt dışından ithal etmek zorunda kalıyor. Bunlar arasında Hindistan’dan gelen zerdeçal ve kimyon gibi yaygın malzemeler var. Gülsuyu ise İran’dan geliyor. Yani aslında birçok hammaddeyi farklı ülkelerden getiriyoruz. Bu ürünler arasında pirinç, ekmek, tavuk ve et de var. Sonra bunları kendi tarzımızda birleştirerek harika ve lezzetli yemekler ortaya çıkarıyoruz,” şeklinde açıklıyor.

Katar’ın popüler geleneksel yemekleri arasında;

  • Makbuş, Salonai Madruba ve Haris yer alıyor, ancak her ülkenin bu yemeklerin kendi versiyonları bulunuyor.
  • Makbuş özellikle Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin milli yemeği olarak kabul ediliyor.
  • Bu yemek, tavuk, balık ya da etin zengin bir baharat karışımında marine edilmesi, ardından sarımsak, zencefil ve biberle karıştırılarak ızgarada pişirilmesi ve en son basmati pirinç pilavının üzerinde servis edilmesiyle hazırlanır.

Katar’ın tarihi baharat ticareti, geleneksel yemeklerini de şekillendirmiştir. Zencefil, yıldız anason, karabiber gibi baharatlar Hint yarım adasından deniz yoluyla geliyor. Sarımsak ve kimyon ise Levant bölgesinden çölü aşarak getiriliyor. Kurutulmuş misket limonu da Umman’dan ithal ediliyor.

Katar Mutfağı
Katar Mutfağı

Her yıl dünya genelinden yüzlerce satıcı, yerel ürünlerini sergilemek ve satmak için Katara Yaz Fuarı‘nda bir araya geliyor. İki hafta süren bu fuar, Katar sakinlerine farklı lezzetleri tatma fırsatı sunuyor. Yunis Gallab, Yemenli bir baharat ustasıdır. On yılı aşkın süredir Katara Yaz Fuarı’na katılıyor ve her yıl Yemen’in en kaliteli ürünlerini, “sıvı altın” mahlaslı balı da dahil olmak üzere getirmekten gurur duyuyor.

Vejetaryen ve veganlar için de alternatifler var. Katarlı şef Nur el-Mazravi, geleneksel Katar yemeklerinin daha sağlıklı versiyonlarını yaratıyor. El-Mazravi, etle yapılan geleneksel Makbuş yemeğinin de veganlar ve vejetaryanlar için uyarlanabileceğini belirtiyor. El-Mazravi, “İçine koyduğunuz malzemelerle ilgili kesin bir kural yok. Bu daha çok damak tadıyla ilgili. Bazıları soğan ve domates koymayı sever, bazıları zerdeçalı fazla koyar, bazıları acı sever. Yani aslında yaratıcı olabileceğiniz bir alan ve kendi sevdiğiniz şeyleri ekleyebiliyorsunuz,” sözleriyle açıklıyor.